Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Ενας αμήχανος Χρυσοχοϊδης μπροστά στα ερωτήματα ευρωβουλευτών - ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με την ξενοφοβική ρητορεία που η ίδια υποδαύλισε / Η κυβέρνηση δηλώνει αδυναμία διαχειρίσης του προσφυγικού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενας αμήχανος Χρυσοχοϊδης μπροστά στα ερωτήματα ευρωβουλευτών - ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με την ξενοφοβική ρητορεία που η ίδια υποδαύλισε / Η κυβέρνηση δηλώνει αδυναμία διαχειρίσης του προσφυγικού

Για «αδυναμία» της ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί τις αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς τα νησιά έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας χθες στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Ταυτόχρονα, υπερασπίστηκε με σθένος τον νέο νόμο για το άσυλο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, έναντι πολλών ευρωβουλευτών -κυρίως των προοδευτικών δυνάμεων- οι οποίοι άσκησαν κριτική στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Για «κυνική ομολογία της καταστροφικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Το πρόβλημα στα νησιά είναι εκρηκτικό. Έξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης», τόνισε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, προσθέτοντας ότι ακόμα και αν ο μηχανισμός ολόκληρης της Ε.Ε. είχε κινητοποιηθεί, «δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί αυτό το τσουνάμι ανθρώπων».

Αντιδράσεις κομμάτων

Ευρωβουλευτές από τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους, τους Φιλελεύθερους και την Αριστερά εξέφρασαν ανησυχία σχετικά με τη νέα νομοθεσία για το άσυλο που πέρασε η ελληνική κυβέρνηση, μιλώντας για «περιορισμούς» στα δικαιώματα ασύλου.

Η Σοφία Ίντφελτ από το Renew Europe (Φιλελεύθεροι) αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει αφεθεί ουσιαστικά μόνη της να σηκώσει όλο το βάρος, ωστόσο υπογράμμισε ότι αυτό δεν «απαλλάσσει τη χώρα από τις ηθικές της υποχρεώσεις».

Στην ίδια λογική, η κριτική από το κόμμα των Πρασίνων επικεντρώθηκε στους «περιορισμούς» των δικαιωμάτων ασύλου από τη νέα νομοθεσία σε ό,τι αφορά το χρονικό περιθώριο κατάθεσης αιτήματος ασύλου, την πρόσβαση στη δημόσια υγεία και την αναγνώριση της ευαλωτότητας.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από τους Σοσιαλιστές, ενώ σε χθεσινή ανακοίνωσή του, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επέκρινε την κυβέρνηση και τον υπουργό, σημειώνοντας ότι «σηκώνουν τα χέρια ψηλά» και δεν απαιτούν από την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της.

Ως συντονιστής της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στη συνεδρίαση, και από κοινού με τον Μιγκέλ Ουρμπάν Κρέσπο των Podemos, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης αναφέρθηκε επίσης στον νέο νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το προσφυγικό, που ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων από πολλούς διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Αμνηστία, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα και το Human 360, διότι παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Σημείωσε δε τη σχεδόν μηδαμινή διαβούλευση του νομοσχεδίου, που πέρασε σε πέντε μόλις ημέρες, ενώ κατηγόρησε τον υπουργό για παντελή έλλειψη σχεδιασμού ως προς το προσφυγικό.

Την αποτελεσματικότητα του νέου νομοσχεδίου φαίνεται πως αμφισβητεί όμως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Κ. Αρβανίτη, η γενική διευθύντρια του Τμήματος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Παρασκευή Μίχου επιβεβαιώνει πως η Επιτροπή «λειτούργησε συμβουλευτικά στη νομολογία», προσθέτοντας ότι δεν έχει όμως «πειστεί», πως ο νέος νόμος θα είναι «αποτελεσματικός».

Μ. Χρυσοχοΐδης: Προτεραιότητα είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπεραμύνθηκε της νέας νομοθεσίας, σημειώνοντας ότι αποτελεί «πιστή μεταφορά» της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας με «απόλυτο σεβασμό» στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Δήλωσε επίσης «περισσότερο ανθρωπιστής» από πολλούς επικριτές του, καθώς, όπως είπε, εργάζεται για τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, αλλά και για την ασφάλεια της χώρας ή ακόμα και για τη διαφύλαξη της «αξιοπρέπειας» της Ευρώπης.

Τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, καθώς με τις σημερινές συνθήκες δεν γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και δεν είναι εφικτή η παροχή προστασίας. Επιπλέον σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους στόχος της κυβέρνησης είναι να μεταφερθεί στην ενδοχώρα, «σε ασφαλείς δομές, ξενοδοχεία, διαμερίσματα», το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων που βρίσκονται στα νησιά, έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν και οι εκεί εγκαταστάσεις.

Εξάλλου, ο Μ. Χρυσοχΐδης αναφέρθηκε στο ιδιαιτέρως «ευαίσθητο», όπως υποστήριξε, θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, οι οποίοι έχουν φτάσει τις 4.000 στην Ελλάδα. Όπως υπογράμμισε, οι συνθήκες που φιλοξενούνται «δεν τιμούν της Ευρώπη» και γι' αυτό, εξήγησε, απευθύνθηκε με επιστολή στους ομολόγους του προκειμένου κάθε χώρα να αναλάβει έναν αριθμό εξ αυτών. Ωστόσο, δεν υπήρξε ανταπόκριση, επισήμανε, «πλην ελαχίστων, μάλλον ενός». «Αυτό δεν είναι ζήτημα αλληλεγγύης ούτε κανόνων. Είναι ζήτημα πολιτισμού», τόνισε.

Σχετικά με την πρόσβαση στη δημόσια υγεία, ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι στα νησιά εμβολιάζονται όλα τα παιδιά, ενώ επίσης, όλοι οι αιτούντες ασύλο και αυτοί στους οποίους έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με θετικό ή αρνητικό τρόπο έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ.

Απαντώντας, τέλος, στην κριτική ότι η κυβέρνηση δεν άφησε περιθώριο πραγματικής διαβούλευσης προτού ψηφίσει τον νέο νόμο για το άσυλο, ο υπουργός σημείωσε ότι σε έξι μέρες, κατατέθηκαν 332 σχόλια, η πλειονότητα των οποίων -και κυρίως οι προτάσεις των διεθνών οργανισμών- έγιναν δεκτά.

ΣΥΡΙΖΑ: Τέσσερις ζώνες αδράνειας

Ως «κυνική ομολογία της καταστροφικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού» χαρακτήρισε την παρέμβαση του Μ. Χρυσοχοΐδη στο Ευρωκοινοβούλιο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, η προηγούμενη κυβέρνηση «κατάφερε να διαχειριστεί ένα σύνθετο ζήτημα με όρους ανθρωπιάς αλλά και αποτελεσματικότητας, ακόμα και όταν οι ροές ήταν πολλαπλάσιες των σημερινών», κάτι που ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε αναγνωρίσει όταν επισκέφθηκε τη Μόρια και τόνισε τη «θετική εντύπωση από την πληρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες της χώρας το προσφυγικό».

«Μετά από τέσσερις μήνες χαρακτηριστικής αδράνειας, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι οι ροές οφείλονται σε γεωπολιτικούς λόγους», επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση, σχολιάζοντας ότι «βρίσκεται όμως πλέον αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα της ξενοφοβικής της ρητορείας, με την οποία υποδαύλισε τις αντιδράσεις που βλέπουμε σήμερα από ακραίους κύκλους αλλά και από δικούς της δημάρχους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί επίσης την Ευρώπη «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνδράμει συνολικά και συλλογικά απέναντι στις πολιτικές των κλειστών συνόρων που προωθούν οι ομογάλακτοι της Ν.Δ.», σημειώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση «με την κραυγαλέα κατάργηση βασικών κανόνων του προσφυγικού δικαίου, οδηγεί τη χώρα στη διεθνή απομόνωση, έχοντας ήδη προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις διεθνών οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ακολούθησε έναν άλλο δρόμο: της διεθνοποίησης του ζητήματος, του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο, της υποδοχής και εγκατάστασης των προσφύγων με σχέδιο. Η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και οι αξίες του ανθρωπισμού είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη διαχείριση ενός τόσο σύνθετου ζητήματος», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL