Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Τα κατασταλτικά μέτρα μονοπωλούν την κυβερνητική ατζέντα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα κατασταλτικά μέτρα μονοπωλούν την κυβερνητική ατζέντα

Το πλέγμα των κατασταλτικών μέτρων που σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση στο πεδίο της προσφυγικής κρίσης τέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής σύσκεψης εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με την συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, του αν. υπουργού Μετανάστευσης Γιώργου Κουμουτσάκου και του υφυπουργού Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή.

Οι τέσσερις άξονες

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, “οι τέσσερις βασικοί άξονες για την αντιμετώπιση του εθνικού ζητήματος είναι η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου ώστε να προχωρήσουν και οι επιστροφές, η χωροθέτηση κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων και η κατανομή προσφύγων με τήρηση του πλαφόν του 1% επί του πληθυσμού της κάθε περιφέρειας”. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επιβεβαιώθηκε ο στόχος “να μεταφερθούν άλλα 4.000 άτομα με προσφυγικό προφίλ, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, από τα νησιά στην ενδοχώρα” και να “πραγματοποιηθούν 10.000 επιστροφές έως το τέλος του 2020”.

Κυβερνητικά στελέχη, στρέφοντας το βλέμμα στους "γαλάζιους" αιρετούς και στα ακροδεξιά στοιχεία των τοπικών κοινωνιών που προκαλούν εμπόδια στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, διαμηνύουν ότι “θα υπάρχει κάθε στήριξη στις περιοχές που θα δεχτούν πρόσφυγες και σε υποδομές, και σε υπηρεσίες, ώστε να σηκώσουν αυτό το βάρος”. Κύκλοι του Μαξίμου αναφέρουν ότι τα προσεχή 24ωρα “θα υπάρχει ολοκληρωμένη ανακοίνωση για τα επόμενα βήματα που αφορούν τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης”.

"Μεγάλος ο αριθμός των προαναχωρησιακών κέντρων"

Παράλληλα, σπεύδουν να σημειώσουν ότι “ο αριθμός των προαναχωρησιακών κέντρων που θα δημιουργηθούν θα είναι αρκετά μεγάλος”. Άλλωστε, όπως έχει σημειώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να κατευνάσει τα... ρατσιστικά πνεύματα της ενδοχώρας, “πρέπει να ξέρουν όσοι δεν δικαιούνται άσυλο ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στη χώρα και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά μόνο την επιστροφή τους». Σημειώνεται ότι οι υπόλοιπες δομές που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες στην ενδοχώρα θα είναι ξενοδοχεία, τα οποία θα φιλοξενήσουν οικογένειες με παιδιά.

Επαφές με τις τοπικές κοινωνίες

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι “το υπουργείο Εσωτερικών συνεχίζει τις επαφές με τις τοπικές κοινωνίες” ώστε “όλοι να βάλουμε πλάτη για την αντιμετώπιση αυτού του εθνικού ζητήματος”. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο Στέλιος Πέτσας επισήμανε στο προχθεσινό briefing ότι “δήμοι και τοπικοί φορείς ενημερώνονται πάντα για τη μετεγκατάσταση προσφύγων”. Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι στη χθεσινή σύσκεψη δεν ήταν παρών ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που, σε παράλληλο χρόνο, σημείωνε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι “η κατάσταση με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στα νησιά του Αιγαίου είναι έξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης”.

Τέλος, η διαχείριση της προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης και ενδεχομένως το ξενοφοβικό ντελίριο "γαλάζιων" στελεχών (σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση επιδιώκει τη δημιουργία κλίματος συναίνεσης) θα τεθεί στο επίκεντρο της άτυπης συνεδρίασης της "γαλάζιας" Κ.Ο. το πρωί του Σαββάτου.

Το προσφυγικό δεν αντιμετωπίζεται με εκπομπή σήματος αποτροπής

"Απαιτεί διαχείριση με σχέδιο και οργάνωση, σταθερή αποσυμφόρηση των νησιών και στέγαση σε αξιοπρεπείς δομές στην ενδοχώρα" ανέφερε στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γ. Ψυχογιός τόνισε ότι το 80% αυτών που φτάνουν στα νησιά εξακολουθεί να προέρχεται από χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και πως η κυβέρνηση επεκτείνει δυνατότητα κράτησης από την πρώτη μέρα μέχρι και για 36 μήνες, που οδηγεί σε καταπάτηση δικαιωμάτων και εκρηκτικές καταστάσεις.

Επισήμανε δε ότι η Ν.Δ. παρέλαβε 25.000 θέσεις σε διαμερίσματα, 20.000 σε δομές φιλοξενίας, 8.000 σε ξενοδοχεία και 12.500 παιδιά στα σχολεία. Παράλληλα, σημείωσε πως η Ελλάδα είναι η δεύτερη στην Ευρώπη σε αριθμό αποφάσεων και τέταρτη σε ταχύτητα έκδοσης αποφάσεων για το άσυλο.

Βολές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την ανοχή στα φαινόμενα... Κυρανάκη

Παν. Σκουρλέτης: Απαιτείται μέτωπο πολιτικής απομόνωσης των ακραίων φωνών στο προσφυγικό

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με τις αντιδράσεις απέναντι στους πρόσφυγες εξέφρασε ο Πάνος Σκουρλέτης, για να σημειώσει ότι “πρέπει να υπάρξει ένα μέτωπο πολιτικής απομόνωσης αυτών των ακραίων φωνών, αλλά και διαπαιδαγώγησης σε μια ορθή αντίληψη”. Ο γραμματέας της Κ.Ε. επισήμανε (Alpha) ότι η Ν.Δ. ως κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με τον προεκλογικό εαυτό της.

Παρουσία του Κ. Κυρανάκη σε πάνελ του ΣΚΑΪ, ο Σ. Φάμελλος σημείωσε ότι οι δηλώσεις του “αποδεικνύουν ότι η Ν.Δ. και τα στελέχη της αγνοούν τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας” και πως ο βουλευτής της Ν.Δ. “λειτούργησε ως 'χορηγός' του ρατσιστικού μπάρμπεκιου”.

Παραπέμποντας στην απολογία Μιχαλολιάκου που βρισκόταν σε εξέλιξη εκείνη την ώρα, ο Ν. Φίλης υπογράμμισε ότι “τη στιγμή που ο ελληνικός λαός με την ψήφο του περιθωριοποιεί τον φασισμό, είναι λάθος με παραλείψεις ή σκόπιμες επιλογές ορισμένων υποκινητών της κοινής γνώμης, όπως δημάρχων που έχουν εκλεγεί με τη Ν.Δ., να υποβάλλονται σε τμήματα του ελληνικού λαού αξίες ξενοφοβικές και να καλλιεργείται μίσος κατά των προσφύγων με οργανωμένες αντιδράσεις που ξεπερνούν κάθε όριο”. Τόνισε ότι δεν πρέπει να μπει η ηττημένη Χ.Α. στην ελληνική κοινωνία από την πίσω πόρτα και σημείωσε ότι “πρέπει να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί αν σε περιοχές των 10.000 κατοίκων φιλοξενηθούν πενήντα και εκατό οικογένειες δυστυχισμένων και κατατρεγμένων".

Για “απρέπεια” που πυροδοτεί το κλίμα στη βόρεια Ελλάδα μίλησε ο Γ. Κυρίτσης, τονίζοντας πως το ζήτημα είναι στις “ανείπωτες απρέπειες τις οποίες διαφημίζουν πολλά στελέχη της Ν.Δ”. Υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. έχει σπείρει ανέμους και θερίζει θύελλες “και πρέπει όσο είναι νωρίς, πριν αυτό το κράμα γίνει κάποιο είδος επιδημίας, αυτό το είδος. το προμοτάρισμα που κάνουν τοπικά τους στελέχη σε ακραίες ξενοφοβικές συμπεριφορές, να το κόψουν”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL