Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Αλλάζουν θέση στο μνημείο απελευθέρωσης για να μην προκαλούνται οι ακροδεξιοι!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλλάζουν θέση στο μνημείο απελευθέρωσης για να μην προκαλούνται οι ακροδεξιοι!

Θεσσαλονίκη: Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αποκάλυψη που έκανε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη νέα βεβήλωση της αναθηματικής πλάκας στη μνήμη των μαχητών του ΕΛΑΣ για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα, ότι η διοίκηση του δήμου σκέφτεται τη σύσταση Επιτροπής Σοφών - Ιστορικών προκειμένου να εξετάσει προφανώς αλλαγή της, ώστε να μην ενοχλεί ακροδεξιούς και δεξιούς...

Ως γνωστόν, η αναθηματική πλάκα μπήκε το βράδυ της Κυριακής στο στόχαστρο ακροδεξιών που συγκεντρώθηκαν στον Λευκό Πύργο σε μια συγκέντρωση μίσους για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Κάποιοι από αυτούς κάλυψαν με μαύρο σπρέι τα όσα αναγράφει για την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης στις 30 Οκτωβρίου του 1944 και έγραψαν «ανιστόρητοι» και «προδότες». Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Δρόσος Τσαβλής προχώρησε σε μια «χλιαρή» καταδίκη, λέγοντας «καταδικάζουμε κάθε είδους βανδαλισμού» και πως «είτε μας αρέσει κάτι είτε όχι και ανεξάρτητα από το τι γράφει η πλάκα κι αν ικανοποιεί κάποιους ή δεν τους ικανοποιεί, ο βανδαλισμός δεν είναι λύση». Μάλιστα, μιλώντας στο voria.gr γνωστοποίησε πως από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία Επιτροπής Σοφών - Ιστορικών προκειμένου να βρεθεί μια κοινή λύση για την αναθηματική πλάκα (!). «Υπάρχουν δύο αντίπαλες τάσεις (σ.σ.: σχετικά με την πλάκα), η οποία τα τελευταία τέσσερα χρόνια δημιουργεί έριδες και αντιπαλότητες» υποστήριξε.

Καταδίκασε ο ΣΥΡΙΖΑ

Έντονα καταδίκασε τη νέα βεβήλωση της αναθηματικής πλάκας από ακροδεξιά στοιχεία ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, δηλώνοντας «προς τους πραγματικούς 'ανιστόρητους' και 'προδότες' ότι μπορεί να έσβησαν όσα γράφει η αναθηματική πλάκα, δεν μπορούν ωστόσο να σβήσουν την ιστορική μνήμη και τις ηρωικές πράξεις των αγωνιστών του ΕΛΑΣ».

Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» Κατερίνα Νοτοπούλου, αφού θύμισε ότι «εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι προέβαιναν πριν λίγες μέρες σε διχαστικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης» αναφορικά με την αναθηματική πλάκα και τα ιστορικά γεγονότα, τόνισε για ακόμη μια φορά ότι το δημοτικό συμβούλιο έχει «ακέραια την ευθύνη ενώπιον της αλήθειας και της ιστορικής δικαίωσης των αγώνων του λαού μας» και ζήτησε από τον δήμαρχο και όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου να καταδικάσουν άμεσα τον βανδαλισμό. «Ας αφυπνίσουμε τη συνείδηση των πολιτών κι ας πάρουμε θέση λόγω και έργω, ώστε να μην μείνουμε ολομόναχοι με το τέρας όταν θα είναι πια πολύ αργά» κατέληξε στη δήλωσή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL