Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Ακάθεκτη προχωρά η Φ. Γεννηματά, παρά τις επικρίσεις από παντού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακάθεκτη προχωρά η Φ. Γεννηματά, παρά τις επικρίσεις από παντού

Ο κύβος ερρίφθη. Με εντάσεις, αμφισβήτηση και υψηλούς τόνους, οι διαφωνίες απέναντι στη Φ. Γεννηματά καταγράφηκαν σημαντικές και δεν κάμπτονται, όμως εκείνη θα προχωρήσει κανονικά, με τους αρχικούς σχεδιασμούς της για το συνέδριο ΠΑΣΟΚ.

Η συνεδρίαση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ ήταν φορτισμένη. Πέραν της έντονης αμφισβήτησης των κινήσεών της για το συνέδριο, αλλά και ευρύτερων επιλογών της από τους Ν. Ανδρουλάκη και Π. Γερουλάνο, η Φ. Γεννηματά ήρθε αντιμέτωπη και με επικρίσεις από βουλευτές που δεν το περίμενε: Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Χ. Κεφαλίδου, Μιχ. Κατρίνης, Ε. Καϊλή, Δ. Κωνσταντόπουλος, Ν. Γιαννακοπούλου, Γ. Φραγκίδης. Ακόμα κι αν αυτές οι αντιδράσεις αφορούσαν τον χειρισμό γύρω από το συνέδριο, αποτυπώνουν μια ευρύτερη δυσφορία για τον τρόπο λειτουργίας που έχει επιλέξει η ηγεσία.

Η σημερινή συνεδρίαση της ΚΟΕΣ θα λάβει τις τελικές αποφάσεις στη βάση της εισήγησης που έκανε η Φ. Γεννηματά, με μοναδικό άγνωστο έως τώρα ζητούμενο τον ορισμό ακριβούς ημερομηνίας διεξαγωγής του συνεδρίου. Ενώ αρχικά προγραμματιζόταν το συνέδριο να γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο, στη συνεδρίαση η Φ. Γεννηματά “υποχώρησε” και δήλωσε πως θα πραγματοποιηθεί έως τις 8 Δεκεμβρίου. Δεύτερη μικρή υποχώρηση που έκανε μετά την πολύωρη θυελλώδη συνεδρίαση αφορούσε τους συνέδρους, οι οποίοι πάντως δεν θα εκλεγούν. Έτσι, εκτός των συνέδρων που εκπροσώπησαν το ΠΑΣΟΚ στο ιδρυτικό συνέδριο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. προ διετίας, η Φ. Γεννηματά δεσμεύτηκε ότι θα συμμετέχουν και οι σύνεδροι του 2015, οι οποίοι δεν εξελέγησαν για το ιδρυτικό συνέδριο του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ενόχληση Γεννηματά από την κριτική

Κατόπιν αυτών, η Χαριλάου Τρικούπη επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους “μεταφράζοντας” το συγκρουσιακό κλίμα και τις βαριές πολιτικές κατηγορίες που δέχτηκε η Φ. Γεννηματά ως “γόνιμο εσωτερικό διάλογο”. “Η κουβέντα που γίνεται εσωκομματικά όχι μόνο δεν επιβαρύνει το Κίνημα Αλλαγής, αλλά κάνει ακριβώς το αντίθετο. Δυναμώνει μια προσπάθεια, διότι έτσι πρέπει να γίνεται διάλογος” δήλωσε (ΕΡΤ) ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Π. Χρηστίδης.

Ο ίδιος ανέλαβε να διασκεδάσει και τις εντυπώσεις από την έντονα κριτική ομιλία του Π. Γερουλάνου στη συνεδρίαση (η οποία και δόθηκε στη δημοσιότητα χθες το πρωί) και ιδιαίτερα σχετικά με την αποστροφή του για τη σύγκριση των διαδικασιών που ακολουθούν ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΣΥΡΙΖΑ και τη διαφορετική εικόνα που το κάθε κόμμα τους προβάλλει στην κοινωνία. Στην παρέμβασή του -η οποία ενόχλησε πολύ τη Φ. Γεννηματά -, ο Π. Γερουλάνος ανέφερε: “Ο Τσίπρας λέει παντού ότι θέλει να δημιουργήσει κόμμα με δημοκρατικές διαδικασίες. Εμείς δείχνουμε να κάνουμε διευθέτηση σε κλειστά δωμάτια. Δεν μπορείτε να καταλάβετε πόσο πιο δυνατή είναι η εικόνα που αυτός βγάζει προς τα έξω;”. Ο Π. Χρηστίδης σχολίασε ότι “στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει καμία ανοιχτή διαδικασία. Αντιθέτως, εμείς κάνουμε πολλές ανοιχτές διαδικασίες και όλη μας η προσυνεδριακή συζήτηση θα είναι βαθιά και ουσιαστική”.

Θέμα δημοκρατικής λειτουργίας

Συνολικά με την τοποθέτησή του ο Π. Γερουλάνος έθεσε θέμα δημοκρατικής λειτουργίας. Απευθυνόμενος στη Φ. Γεννηματά, είπε ότι ποτέ οι παλιότεροι του ΠΑΣΟΚ δεν θα έλεγαν ότι “δεν πρέπει να έχουμε δημοκρατία διότι η δημοκρατία οδηγεί στην εσωστρέφεια” ή "διότι δεν έχουμε χρόνο” ή "διότι δεν έχουμε χρήματα”. “Πώς θέλετε να τα πούμε αυτά τα πράγματα εκεί έξω;” είπε και τόνισε ότι ο ίδιος θα μπορούσε να τα δεχτεί όλα, “το πρόβλημα των χρημάτων, του χρόνου, της δυαρχίας”, αλλά όχι “εκπτώσεις στη δημοκρατία με κυνικές δικαιολογίες”. “Οφείλουμε ένα συνέδριο ανοιχτό, δημοκρατικό, ουσιαστικό” πρόσθεσε, ενώ συμφώνησε και με τον Ανδρουλάκη για την καταστρατήγηση του καταστατικού. Για το επιχείρημα της ηγεσίας ότι το συνέδριο γίνεται από ανάγκη για λόγους λογιστικούς, σχολίασε πως "ή το κλείνουμε (σ.σ.: το ΠΑΣΟΚ), ή του δίνουμε αξία μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες”.

Στ. Ξεκαλάκης: "Θα κριθούν η κ. Γεννηματά και η παρέα της"

Τους υψηλότερους τόνους απέναντι στη Φ. Γεννηματά τους διατηρεί ο τέως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στ. Ξεκαλάκης. Άσκησε συνολικά κριτική στην πορεία της, καταλήγοντας (ρ/σ Alpha) πως με την “περιχαράκωση” της Φ. Γεννηματά αποχώρησαν δυνάμεις από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. (ΔΗΜ.ΑΡ., Ποτάμι, στελέχη) και κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει 31% και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. 8%”.

Με σκληρά λόγια, σχολίασε ότι “η κ. Γεννηματά δεν μπόρεσε να συγκινήσει και οδηγηθήκαμε σε αυτό το αποτέλεσμα”, ότι “η βιτρίνα αυτή λοιπόν, που είναι καταδικασμένη στη συνείδηση του κόσμου, αυτή προσπαθεί να περιχαρακώσει το ΠΑΣΟΚ, απλά και μόνο για να διατηρήσει τις μικροεξουσίες της, αντί να ανοιχτεί στον κόσμο” και πως “αυτή είναι η πραγματικότητα και γι’ αυτή μια μέρα θα κριθούν η κ. Γεννηματά και η παρέα της”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL