Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Μετά άλλαξε άποψη... - Ο Γ. Μπούγας φέρεται να είχε συμφωνήσει με το νομικό επιχείρημα Τζανακόπουλου - Λάππα * Ν. Βούτσης: Πρωτοφανής και απαράδεκτη υπονόμευση της Προανακριτικής από ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ν.Δ. / Αρνητικός, αρχικά, στην εξαίρεση Τζανακόπουλου - Πολάκη ο πρόεδρος της Προκαταρκτικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά άλλαξε άποψη... - Ο Γ. Μπούγας φέρεται να είχε συμφωνήσει με το νομικό επιχείρημα Τζανακόπουλου - Λάππα * Ν. Βούτσης: Πρωτοφανής και απαράδεκτη υπονόμευση της Προανακριτικής από ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ν.Δ. / Αρνητικός, αρχικά, στην εξαίρεση Τζανακόπουλου - Πολάκη ο πρόεδρος της Προκαταρκτικής

Με δύο διαφορετικές θέσεις φέρεται να προσήλθε ο πρόεδρος της Προκαταρκτικής Επιτροπής Γιάννης Μπούγας όσον αφορά το αίτημα της εξαίρεσης των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη. Την ίδια ώρα οι πολιτικοί αρχηγοί, χθες στη Βουλή, απέφυγαν να αναφερθούν στην Προκαταρκτική παρά την έντονη αντιπαράθεση που είχαν.

Ο Γ. Μπούγας, ως γνωστόν, στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής ψήφισε υπέρ της εξαίρεσης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, στην πρώτη συνεδρίαση της Προκαταρκτικής, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 22 Οκτωβρίου, ο Γ. Μπούγας ήταν αρνητικός όταν ετέθη από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. το αίτημα της εξαίρεσης! Μάλιστα ο πρόεδρος της Προκαταρκτικής φέρεται να συμφώνησε με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλο και Σπύρο Λάππα, οι οποίοι είχαν τονίσει ότι βάσει του άρθρου 14 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας μπορούν να εξαιρεθούν από μέλη μόνο όσοι έχουν καταθέσει ήδη ως μάρτυρες.

Συγκεκριμένα ο Γ. Μπούγας φέρεται να επεσήμανε ότι σωστά ελέχθη πως ο ΚΠΔ στο άρθρο 14 αναφέρεται στην εξαίρεση όσων έχουν εξεταστεί ως μάρτυρες. Άρα δεν πρέπει να εξαιρεθούν οι Δ. Τζανακόπουλος και Π. Πολάκης.

Η πλειοψηφία θα ορίζει τα μέλη των Επιτροπών;

Στο πολιτικό επίπεδο ο Νίκος Βούτσης κατήγγειλε Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. για «πρωτοφανή και απαράδεκτη υπονόμευση της Προκαταρκτικής». «Η προσπάθεια η οποία έγινε από πλευράς του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και της Ν.Δ. επί της ουσίας υπονομεύει όχι μόνο τη λειτουργία και τα αποτελέσματα της Προανακριτικής Επιτροπής, αλλά δημιουργεί και ένα νομολογιακό δεδομένο το οποίο λειτουργεί υπονομευτικά και για κάθε Προανακριτική Επιτροπή από ’δώ και πέρα» υπογράμμισε (στον 9,84) ο τέως πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε:

«Αυτό θα είναι πρωτοφανές και σίγουρα δημιουργεί ένα νομολογιακό δεδομένο το οποίο υπονομεύει και την ουσία, δηλαδή το εύρος των εξετάσεων των μαρτύρων για το πραγματικό σκάνδαλο της Novartis, αλλά κυρίως δημιουργεί κι ένα πολύ κακό προηγούμενο που θα το βρούμε μπροστά μας. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».

«Είναι πρωτοφανές εκ προοιμίου, στο όνομα του ότι θα κληθούν ενδεχομένως και ως μάρτυρες από ένα μέρος, ίσως και την πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής, να αιτείται ή, πόσο μάλλον, να επιβάλλεται η απουσία τους και η μη συμπερίληψή τους στο σώμα της Επιτροπής. Η εντελώς αναίτια παράλειψη του Π. Πολάκη και του Δ. Τζανακόπουλου δημιουργεί ένα προηγούμενο όπου η πλειοψηφία θα μπορεί να ορίζει επί της ουσίας τη σύσταση και τα μέλη της Επιτροπής. Αυτό είναι απαράδεκτο» επεσήμανε ο Ν. Βούτσης.

Ο Β. Κεγκέρογλου θέτει διλήμματα στον ΣΥΡΙΖΑ

Η εμπλοκή και η στόχευση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. προκύπτει και από τη δήλωση του γραμματέα της Κ.Ο. Βασίλη Κεγκέρογλου: «Η Βουλή και η Προανακριτική Επιτροπή δεν εκβιάζονται και δεν ποδηγετούνται» είπε και εκτίμησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει επιτέλους να διαλέξει, ανάμεσα στους τακτικισμούς της μπαχαλοποίησης που μέχρι τώρα ακολουθεί και στον σεβασμό, στη δημοκρατία και στη Δικαιοσύνη ανάμεσα στην κωλυσιεργία για την αποκάλυψη του σκανδάλου και στην πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας που ζητούν οι πολίτες».

Όλγα Γεροβασίλη: Εξαίρεση όταν κληθούν ως μάρτυρες

Η μεθόδευση στην Προκαταρκτική αναβιώνει τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ., τόνισε (στην ΕΡΑ και στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ) η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι «αυτή η πρακτική συναντά αντιστάσεις και εντός του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Χάρη Καστανίδη». Μάλιστα έδωσε και το πλαίσιο της απεμπλοκής από το αδιέξοδο που προκάλεσαν Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. λέγοντας ότι «όταν θα κληθούν ως μάρτυρες, μπορούν να εξαιρεθούν. Τότε και μόνο τότε».

Αμηχανία ΚΙΝ.ΑΛΛ. για Καστανίδη

"Ο κ. Καστανίδης είναι ένας εξαιρετικός νομικός, ο οποίος έχει κάθε δυνατότητα και ως βουλευτής να εκφράζει την άποψή του. Οι βουλευτές μας στην Προανακριτική ακολούθησαν αυτό που λέει η νομική υπηρεσία της ελληνικής Βουλής. Αυτό έγινε το 2010. Αυτή είναι μια αντίστοιχη επιτροπή με εκείνη" δήλωσε ο Π. Χρηστίδης (ΕΡΤ) δείχνοντας την αμηχανία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. μπροστά στη σαφή διαφοροποίηση Καστανίδη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL