Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Η Θεσσαλονίκη τίμησε τους αγωνιστές του ΕΛΑΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Θεσσαλονίκη τίμησε τους αγωνιστές του ΕΛΑΣ

Θεσσαλονίκη: Γέμισε με κόκκινα λουλούδια και στεφάνια χθες η αναθηματική πλάκα για τους αγωνιστές του ΕΛΑΣ που σαν χθες, πριν από 75 χρόνια, απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη από τα ναζιστικά στρατεύματα. Στη τελετή που πραγματοποιήθηκε μπροστά στο μνημείο έκδηλη ήταν η συγκίνηση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του αντιδικτατορικού αγώνα, ενώ φόρο τιμής απέτισαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι κομμάτων της Αριστεράς, φορείς της πόλης και αντιστασιακές οργανώσεις.

«Για την πόλη μας έχει αξία να φωτίζουμε και να θυμόμαστε κάθε πτυχή της Ιστορίας, να αγκαλιάσουμε όλες εκείνες τις λαμπρές στιγμές που διαμόρφωσαν το παρόν μας, πέρα από διχασμούς, πέρα και πάνω από εφήμερες προτιμήσεις» τόνισε ο δήμαρχος Κ. Ζέρβας. «Σήμερα, που κάποιοι προσπαθούν να γράψουν ξανά ή να αφηγηθούν την Ιστορία, εμείς τιμάμε τα θύματα του Ολοκαυτώματος, τους συμπολίτες μας που χάθηκαν. Εμείς φέρουμε ιστορική ευθύνη να αντιμετωπίσουμε κάθε μορφή φασισμού, από όπου και αν έρχεται και όπου και αν ακούγεται» δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου.

Προκλητική η αδιαλλαξία της Γερμανίας

«Μετά από 75 χρόνια είμαστε στη δυσάρεστη θέση να διαπιστώσουμε πως, παρά το γεγονός ότι οι γερμανικές οφειλές είναι απαράγραπτες, τεκμηριωμένες και από έκθεση του γερμανικού Κοινοβουλίου, η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στην προκλητική της αδιαλλαξία» τόνισε μεταξύ άλλων ο Α. Συγγελάκης, γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Τάσος Κουράκης, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων, καθώς και πολυμελής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.

"Γαλάζια" δυσανεξία

Όπως συμβαίνει τα τέσσερα τελευταία χρόνια, κανένας εκπρόσωπος της Ν.Δ. δεν παρευρέθη στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, ενώ ο βουλευτής Στράτος Σιμόπουλος με ανακοίνωσή του δεν κρύβει τη δυσφορία του για το ότι η πόλη τιμά την Ιστορία της, αναγνωρίζοντας τον ρόλο των αγωνιστών του ΕΛΑΣ στην απελευθέρωσή της από τα ναζιστικά στρατεύματα. «Η δομή της γιορτής πρέπει του χρόνου να ανασχεδιασθεί ώστε να μην αποτελεί μονόλογο της Αριστεράς και σίγουρα να μην περιλαμβάνει την επίσημη τελετή του Δήμου μπροστά στην αναθηματική πλάκα, κληρονομιά της προηγούμενης διοίκησής του», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ για «παραχάραξη» των ιστορικών γεγονότων, διότι, όπως ισχυρίζεται, «στην πραγματικότητα οι Γερμανοί αποχώρησαν και μετά εισήλθαν στην πόλη οι αντιστασιακές ομάδες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL