Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Μεθώνη Πιερίας / Μεθώνη Πιερίας: Ξενοφοβική συγκέντρωση με τις ευλογίες της δημοτικής αρχής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεθώνη Πιερίας / Μεθώνη Πιερίας: Ξενοφοβική συγκέντρωση με τις ευλογίες της δημοτικής αρχής

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης όσον αφορά στο ξενοφοβικό ξέσπασμα στα Βρασνά έδωσαν πάτημα σε άλλους ακροδεξιούς και εθνικιστικούς θύλακες να αναλάβουν δράση. Στη Μεθώνη Πιερίας, μια Πατριωτική Κίνηση, με τις ευλογίες και της δημοτικής αρχής, πραγματοποίησε αντίστοιχη ξενοφοβική συγκέντρωση με γενικό σύνθημα «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες».

Αίτημα των συγκεντρωμένων να μην πάνε άλλοι «λαθροέποικοι» (σ.σ. έτσι αποκαλούν τους πρόσφυγες) σε ξενοδοχεία της περιοχής τους, ενώ φώναζαν «προδότη» έναν ξενοδόχο που δέχθηκε να μισθώσει την επιχείρησή του για τη στέγαση προσφύγων κατά τους χειμερινούς μήνες.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν περί τα 150 άτομα, πολλά από τα οποία πρωταγωνίστησαν και στις εθνικιστικές αντιδράσεις ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ το «παρών» έδωσαν ο δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού Ανέστης Μανώλας, αλλά και επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, όπως οι Βαγγέλης Λαγδάρης και Παναγιώτης Καζάς.

Λίγο αργότερα, οι συγκεντρωμένοι πολιόρκησαν ξενοδοχείο στην παραλία της Μεθώνης και φώναζαν «προδότη» τον ιδιοκτήτη του, επειδή δεν αποσύρει την προσφορά του για τη στέγαση προσφύγων στο ξενοδοχείο του για πέντε-έξι μήνες. Και στην περίπτωση της Μεθώνης οι ακραίοι δεν δηλώνουν «ρατσιστές», αλλά εναντιώνονται -όπως λένε- στον «λαθροεποικισμό» της περιοχής τους...

«Όχι στην προδοσία, στην εγκατάσταση λαθρομεταναστών» έγραφε ένα μεγάλο πανό που κρατούσαν οι «αγανακτισμένοι» κάτοικοι που απειλούν με γενικό ξεσηκωμό στην περίπτωση που μεταφερθούν στην περιοχή τους περίπου 100 πρόσφυγες από τα νησιά του ΒΑ Αγαίου, αν και ο κεντρικός ομιλητής της ξενοφοβικής συγκέντρωσης δεν ήταν ικανοποιημένος από τη συμμετοχή του κόσμου σ’ αυτήν.

«Δεν θέλουμε να τους βλέπουμε»…

Την ίδια ώρα, στα Βρασνά το κλίμα συνεχίζει να είναι τεταμένο. Κάτοικοι συνεχίζουν να διατηρούν τα μπλόκα, παρά τις δηλώσεις του δημάρχου Βόλβης ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς ότι δεν πρόκειται να μεταφερθούν άλλοι πρόσφυγες στην περιοχή τους και ότι, αντίθετα, θα απομακρυνθούν από τα Βρασνά και οι περίπου 300 πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε σπίτια και ξενοδοχεία.

Σήμερα λήγει η σύμβαση που είχε υπογραφεί για τη φιλοξενία τους και περιμένουν να δούνε αν όντως θα μεταφερθούν σε άλλες περιοχές.

Την ίδια ώρα, ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου καταγγέλλει ότι δέχεται «ισχυρό μπούλινγκ» και απειλές ότι «θα σ’ τα κάψουμε όλα» επειδή είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει στην επιχείρησή της πρόσφυγες. Μάλιστα, όπως ανέφερε στο “Open”, πέρυσι διέθεσε το ξενοδοχείο της για τον ίδιο σκοπό χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα, ενώ άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι τα κίνητρα όσων κινητοποιούνται είναι ρατσιστικά. «

Δεν μας αρέσει να τους βλέπουμε, γιατί είναι μαύροι» της απάντησαν κάποιοι από αυτούς, όταν τους ρώτησε «τι σας πείραξαν αυτοί οι κατατρεγμένοι άνθρωποι;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL