Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Κλάματα χαράς για τη Σαραρέ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλάματα χαράς για τη Σαραρέ

"Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ". Με αυτά τα λόγια, στα ελληνικά κι από καρδιάς, υποδέχτηκε την ετυμηγορία των αρεοπαγιτών για τη μη έκδοσή της στο Ιράν η 37χρονη πρόσφυγας Σαραρέ Χαντεμί, η μητέρα που αναγκάστηκε να πάρει το παιδί της στην πλάτη και να φύγει από τη χώρα για να γλιτώσει από τη βία και την καταπίεση του συζύγου της.

Με ομόφωνη απόφαση ο Άρειος Πάγος ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θράκης να εκδώσει την Ιρανή, η οποία κατηγορείται στη χώρα της για αρπαγή ανηλίκου και πλαστογραφία (έβγαλε ψεύτικο διαβατήριο για την κόρη της, καθώς απαιτούσε την παρουσία του πατέρα η νόμιμη διαδικασία) έπειτα από μήνυση του συζύγου και παράλληλα διέταξε να αποφυλακιστεί από τις φυλακές Κορυδαλλού όπου κρατείται.

Με χειροπέδες, αλλά χαμόγελο

Η Σαραρέ μεταφέρθηκε στη δικαστική αίθουσα υπό τη συνοδεία αστυνομικών κι έχοντας χειροπέδες. Χαμογελαστή και χωρίς να δείχνει την αγωνία της, κάθισε απέναντι από την έδρα, στις ξύλινες καρέκλες.

Ρώτησε στη συνέχεια τις δικηγόρους της αν μπορούσε να μιλήσει, κάτι που δεν συνέβη, καθώς η διαδικασία προέβλεπε μόνο την ανακοίνωση της απόφασης. Άλλωστε όλα όσα χρειάζονταν είχαν ειπωθεί κατά τη συνεδρίαση της 15ης Οκτωβρίου, με την εισαγγελέα έδρας να τάσσεται κατά την εισήγησή της ενάντια στην έκδοση της Σαραρέ.

Ξύλο από τον άντρα της, αδιαφορία από τη Δικαιοσύνη

Η Σαραρέ είχε αναφερθεί τότε εκτενώς στους λόγους που την οδήγησαν να εγκαταλείψει τη χώρα της. Από τη μία το ξύλο που έτρωγε καθημερινά. Από την άλλη η αδιαφορία της Δικαιοσύνης. Σε μια από τις δίκες την... προέτρεψαν από την έδρα να μην εκνευρίζει τον σύζυγό της ώστε να μην τη χτυπάει, ενώ, όταν της έσπασε το χέρι, η ποινή που επιβλήθηκε στον άντρα της ήταν να καταβάλει 120 ευρώ αποζημίωση, τα οποία ουδέποτε κατέβαλε.

Η βία όμως περνούσε και στο παιδί. Στο διάστημα που ζούσαν χωριστά η Σαραρέ, την οποία είχε διώξει ο άντρας της προηγουμένως από το σπίτι, έβλεπε το παιδί να γυρνάει με μελανιές όποτε πήγαινε στον πατέρα του.

Την περίμενε η θανατική ποινή

Λίγες μέρες πριν φύγει, ο άντρας της, μέλος των μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας του κράτους, προχώρησε σε νέες απειλές λέγοντας πως, αν δεν πάρει την κηδεμονία του παιδιού, θα την καταδώσει για την πολιτική της δράση. Επίσης είχε σκοπό να παντρέψει το κοριτσάκι μόλις θα γινόταν 9 χρόνων, όπως επιτρέπει η νομοθεσία στο Ιράν εφόσον υπάρχει σύμφωνη γνώμη από δικαστήριο.

“Είμαι πολιτικός πρόσφυγας στη χώρα σας. Εάν με παραδώσετε στο καθεστώς, η ζωή μου κινδυνεύει και η κόρη μου θα επιστρέψει στα χέρια του πρώην άνδρα μου, ο οποίος θέλει να την παντρέψει όταν γίνει 9 ετών. Δεν λαμβάνετε απόφαση ως προς εμένα μόνο, αλλά κι ως προς την επτάχρονη κόρη μου” είχε πει τότε η Σαραρέ.

Σε περίπτωση που η Σαραρέ γύριζε στο Ιράν θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη ακόμη και με τη θανατική ποινή. Όπως τεκμηρίωσαν δικηγόροι και μάρτυρες στη συνεδρίαση της 15ης Οκτωβρίου, το δίκαιο της χώρας παραμένει βαθιά συντηρητικό κι ανδροκρατικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Σαραρέ είχε καταδικαστεί σε 60 βουρδουλιές για μοιχεία επειδή ο σύζυγός της πίστευε, στηριζόμενος σε τηλεφωνικές κλήσεις που είδε ότι είχε κάνει η Σαραρέ σε συνάδελφό της στο νοσοκομείο που δούλευε, ότι τον απατούσε. Τελικώς στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο αθωώθηκε.

Επιπλέον, όπως κατέδειξαν οι μαρτυρίες, έχει διαπιστωθεί ότι οι Ιρανοί που έχουν ζητήσει μέχρι σήμερα άσυλο στο εξωτερικό κι έχουν εκδοθεί πίσω στη συνέχεια έχουν κατηγορηθεί ως εχθροί του καθεστώτος.

Δάκρυα και αγκαλιές

"Το δικαστήριο ομόφωνα δέχεται τυπικά και ουσιαστικά την έφεση. Γνωμοδοτεί ότι δεν πρέπει να εκδοθεί η Σαραρέ Χαντεμί. Αίρει την κράτησή της και διατάσσει την απόλυσή της από τις φυλακές εφόσον δεν εκκρεμεί άλλη κατηγορία".

Ακούγοντας την απόφαση η Σαραρέ ξέσπασε σε λυγμούς. Ύστερα από τα βασανιστήρια του συζύγου της στο Ιράν, το δύσκολο και γεμάτο ρίσκο ταξίδι που ακολούθησε, τους δύσκολους μήνες στην Τουρκία, τους ακόμη πιο δύσκολους μήνες που έμεινε στη φυλακή μακριά από το παιδί της και μία αρνητική δικαστική απόφαση που θα μπορούσε να την είχε στείλει πίσω στο Ιράν, είδε επιτέλους την άλλη όψη του νομίσματος.

Οι δικηγόροι της την αγκάλιασαν, της ζήτησαν να χαμογελάσει. "Το μαρτύριο τελειώνει". Είναι θέμα χρόνου πια να δει πάλι το παιδί της που βρίσκεται στο ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) Ορεστιάδας.

"Πήραμε την αδελφή μας πίσω"

Στο πλευρό της Σαραρέ ήταν επίσης αλληλέγγυες από τη φεμινιστική κίνηση Καμιά Ανοχή: "Η Σαραρέ είναι ελεύθερη! Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοσή της στο Ιράν. Στην αίθουσα του δικαστηρίου τα χαμόγελα διαδέχονται τα κλάματα χαράς. Η Σαραρέ αποφυλακίζεται. Πήραμε την αδελφή μας πίσω!" ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους μετά την απόφαση κι έδωσαν ραντεβού για σήμερα στις 6 στα Προπύλαια, στη διαδήλωση ενάντια στο νέο προσφυγικό νομοσχέδιο.

"Για κάθε Σαραρέ και Ντιάνα που κινδυνεύουν να γυρίσουν πίσω σε εμπόλεμες ζώνες, καταπιεστικά καθεστώτα, κακοποιητικά περιβάλλοντα, φτώχεια και θρησκευτικό φονταμενταλισμό".

Απόφαση που μπορεί να είναι σταθμός

Η απόφαση για τη Σαραρέ δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί, οπότε δεν είναι γνωστό ακόμη το σκεπτικό των δικαστών. Θα μπορούσε όμως να αποδειχτεί ιστορική. Όπως δηλώνει στην "Αυγή" η Μαρία Παπαμηνά, δικηγόρος της Σαραρέ, αν και δεν υπάρχει ακόμη η αιτιολογία της απόφασης, κατά τη διαδικασία της 15ης Οκτωβρίου "αναδείχτηκαν επαρκώς οι κίνδυνοι για την ίδια και το παιδί σε περίπτωση που εκδοθεί πίσω".

Οπότε η απόφαση κρίνεται σημαντική για αντίστοιχες υποθέσεις στο μέλλον, καθώς "τόσο σε εγχώριο, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχουμε αποφάσεις δικαστηρίων για τέτοιο προφίλ γυναικών από το Ιράν".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL