Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Παρών ο ΣΥΡΙΖΑ στις διεργασίες του ΚΕΑ στις νέες συνθήκες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρών ο ΣΥΡΙΖΑ στις διεργασίες του ΚΕΑ στις νέες συνθήκες

Με θέμα την προετοιμασία του 3ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ Αριστερών, Οικολογικών και Προοδευτικών Δυνάμεων, που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες 8-10 Νοεμβρίου 2019, και του συνεδρίου του ΚΕΑ, στη Μάλαγα στις 13-15 Δεκεμβρίου, συνεδρίασαν το σαββατοκύριακο τα όργανα του ΚΕΑ στο Μόναχο. Η Γραμματεία και η συνεδρίαση των προέδρων συζήτησαν ακόμα τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις και την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη.

Τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησαν ο γραμματέας του κόμματος Π. Σκουρλέτης, η Ν. Θεοδωρακοπούλου από την Π.Γ. και την Εκτελεστική Γραμματεία του ΚΕΑ , η Ό. Αθανίτη και ο Λ. Στουκογεώργος από την Εκτελεστική Επιτροπή. Ο Π. Σκουρλέτης εξέφρασε τη διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλει ενωτικά και δημιουργικά στις διεργασίες για τον ρόλο και τη λειτουργία του ΚΕΑ στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στον ευρωπαϊκό χώρο.

Μίλησε ακόμα για τα δύο πρόσωπα της Ευρώπης: Το αυταρχικό, που εκδηλώθηκε με το κλείσιμο των συνόρων, και το πρόσωπο της ελπίδας, όπως αυτό εκφράστηκε με την αναγέννηση των κινημάτων για την κλιματική αλλαγή και τους μαθητές να κατακλύζουν τους δρόμους της Ευρώπης, καθώς και με το κίνημα αλληλεγγύης στον κουρδικό λαό, που έλαβε διεθνείς διαστάσεις.

Επισήμανε τον μεγάλο κίνδυνο που προέρχεται τόσο από την Ακροδεξιά όσο και από την ενσωμάτωση της ακροδεξιάς ρητορικής και πολιτικής από την επίσημη Δεξιά. Πρόσθεσε ότι, την ίδια ώρα που οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις κυριαρχούν στον Βορρά, η Ευρώπη, όπως και η Ευρωπαϊκή Αριστερά, βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και πρότεινε τη διαμόρφωση ενός ενωτικού, ριζοσπαστικού σχεδίου αντεπίθεσης για την επανίδρυση της Ευρώπης σε νέες βάσεις, αλληλεγγύης, ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, που θα μπορεί να πετύχει ρωγμές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα της νεοφιλελεύθερης κυριαρχίας και θα περιλαμβάνει την κλιματική κρίση και τις προκλήσεις που συνεπάγεται για την οικονομία και την κοινωνία.

Ταυτόχρονα, επισήμανε την ανάγκη εμβάθυνσης του διαλόγου με τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας που αποδεσμεύονται από τον νεοφιλελευθερισμό, καθώς και με τις δυνάμεις των Πρασίνων, στη βάση μιας λογικής συμμαχιών που θα προωθεί ένα ριζοσπαστικό σχέδιο αμφισβήτησης των κυρίαρχων δυνάμεων και των πολιτικών τους. Στο περιθώριο των εργασιών του ΚΕΑ, ο Πάνος Σκουρλέτης συναντήθηκε με μέλη της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο Μόναχο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL