Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Ρουσφέτια με συνεχείς τροπολογίες σε συμφέροντα, σταθερή αντεργατική ρότα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρουσφέτια με συνεχείς τροπολογίες σε συμφέροντα, σταθερή αντεργατική ρότα

Με απίστευτες προχειρότητες και γεμάτο με ρυθμίσεις συμφερόντων ήταν το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες μόνο από τη Ν.Δ. και ύστερα από ονομαστικές ψηφοφορίες επί της αρχής και επί των άρθρων που ζήτησαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το ΚΚΕ.

Η Ν.Δ. απέτυχε να δημιουργήσει την αίσθηση της αναζωογόνησης των επενδύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να έρθει στη Βουλή για να πανηγυρίσει ένα στρατηγικό νομοσχέδιο της κυβέρνησής του! Ο πρωθυπουργός μίλησε για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του μόνο στον "Economist"! Και ο λόγος της απουσίας οφείλεται στον επισπεύδοντα υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας σε όσα έλεγε και ξέλεγε για το σκάνδαλο της Novartis. Δημιούργησε δηλαδή ένα ακατάλληλο κλίμα για τον Κ. Μητσοτάκη, κάτι που επισήμαναν και βουλευτές της Ν.Δ. στους διαδρόμους της Βουλής.

Ανυπόγραφη υπουργική τροπολογία

Ενδεικτικό της κυβερνητικής προχειρότητας ήταν ότι κατατέθηκε υπουργική τροπολογία που αφορούσε και ζητήματα του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος χωρίς να την υπογράφει ο συναρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης! Ο επισπεύδων υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος αρχικά απάντησε ότι το νομοσχέδιο υπογράφεται συνολικά από όλους τους υπουργούς (!) και στη συνέχεια επικαλέστηκε νέο επιχείρημα, ότι πρόκειται για σύσταση διαδημοτικού φορέα που δεν αφορά το υπουργείο Περιβάλλοντος...

Ν. Παππάς: "Μείζον ζήτημα για επένδυση στην Πάρο και Οικονόμου"

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς κατήγγειλε ρύθμιση για επένδυση στην Πάρο. «Ο κ. Οικονόμου εμφανίζεται να είναι σύμβουλος μιας εταιρείας, η οποία έχει ζητήσει αλλαγή ειδικού χωροταξικού σχεδίου για να χτίσει, από 300 τετραγωνικά μέτρα, 12.500 τετραγωνικά μέτρα» είπε και πρόσθεσε: «Προκύπτει μείζον ζήτημα. Θα κάνει ένα από τα δύο. Δεν μπορεί να είναι και σύμβουλος της εταιρείας, και να διευκολύνει διά της νομοθεσίας που εισάγει στην ελληνική Βουλή την εταιρεία η οποία τον έχει προσλάβει ως σύμβουλο. Θα βγάλουμε και αναλυτική νομοθέτηση».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίστηκε ότι απουσιάζουν ο συνολικός σχεδιασμός και ο αναπτυξιακός προσανατολισμός για όλη τη χώρα. Πρόκειται, τόνισαν από την αξιωματική αντιπολίτευση, για συρραφή ετερόκλητων τροπολογιών, μη σχετιζόμενων αμιγώς με επενδύσεις, οι οποίες όμως έχουν ενιαίο ιδεολογικό πλαίσιο: νεοφιλελεύθερες πρακτικές και ιδεοληψίες, ειδικά στην αγορά εργασίας, όπου επέρχεται η πλήρης απορρύθμισή της.

Άδ. Γεωργιάδης: "Δεν συμπίπτουν οι απόψεις μας για την ανάπτυξη"

«Προφανώς, δεν συμπίπτουν οι απόψεις μας ως προς το αναπτυξιακό μοντέλο, γιατί έχουν ιδεολογικό πρόσημο αυτές οι συζητήσεις» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και έφερε ένα παράδειγμα: «Οι τουριστικές κατοικίες για εμάς, ναι, είναι ένας τομέας που η ελληνική οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί πάρα πολύ». Ακόμη είπε ότι στο κείμενο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την αναπτυξιακή στρατηγική τίθεται ως αναπτυξιακός στόχος η «βιώσιμη εκμετάλλευση ορυκτών πρώτων υλών».

«Τη βιώσιμη εκμετάλλευση!» του επισήμανε ο Ν. Παππάς. «Μιλάγατε για καλύτερες και περισσότερες δουλειές. Κι έρχεστε εδώ και τους μισθούς να μειώσετε και τις εργασιακές, τις συλλογικές συμβάσεις να διαλύσετε και οι δουλειές να γίνουν και λιγότερες, και χειρότερες. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια, κι αυτό δεν είναι δικό μας συμπέρασμα, είναι ο ισχυρισμός σας, καταγεγραμμένος καθαρά, ότι αυτή η προϋπόθεση θα φέρει κάποτε την ανάπτυξη. Δεν μας αφήνετε ν' αγιάσουμε» είπε εμφατικά ο Ν. Παππάς.

Τ. Θεοδωρικάκος: "Τα απορρίμματα στους ιδιώτες"

Τη ρύθμιση για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. «Η κυβέρνησή μας θέλει να απελευθερώσει την Αυτοδιοίκηση από τα κρατικά δεσμά. Θέλει να είναι αληθινή, πραγματική Αυτοδιοίκηση. Θέλει να αποφασίζουν οι δήμοι και οι δημότες για τα του οίκου τους. Δικό τους θέμα είναι τι συμφέρει τους πολίτες για την αποκομιδή των απορριμμάτων, για τον φωτισμό και ούτω καθεξής και τα δημοτικά συμβούλια πρέπει να έχουν μπροστά τους νόμιμα όλες τις εναλλακτικές λύσεις» είπε.

Π. Σκουρλέτης: "Ιδιωτική πόλη στο Ελληνικό"

«Το νομοσχέδιο είναι ένα άθροισμα ατάκτως ερριμμένων άρθρων, όπου προσπαθούν με έναν 'μπαλωματικό' τρόπο να ικανοποιήσουν συγκεκριμένα αιτήματα, χωρίς ούτε κατά διάνοια να αναδεικνύουν μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική η οποία θα βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, θα σέβεται το περιβάλλον» σχολίασε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

Μάλιστα, ο Π. Σκουρλέτης έκανε ειδική αναφορά στο Ελληνικό: «Έρχεστε και λέτε: 'Εδώ θα χτίσουμε μία πόλη 27.000 ανθρώπων όπου οι κοινόχρηστοι χώροι, οι πλατείες, δεν θα ανήκουν στην Αυτοδιοίκηση, δεν θα είναι στους δήμους, αλλά ο επενδυτής θα αποφασίζει πότε θα περιέλθουν σ' αυτούς'. Δηλαδή τι είναι αυτή; Μια νέα ιδιωτική πόλη; Μήπως τα απογεύματα θα βάζετε και μπάρες και θα απαγορεύετε στους κατοίκους να κυκλοφορούν, οι οποίοι θα πρέπει να μπαίνουν με κάρτα εισόδου; Ποιος θα εισπράττει τα ανταποδοτικά τέλη; Ο επενδυτής; Μήπως ο επενδυτής θα χρησιμοποιήσει τα δημοτικά τέλη για να τζιράρει χρήματα για να τα επενδύσει μετά; Ποια αντίληψη, ποια ευρωπαϊκή πρακτική συνάδει με μια τέτοια αντίληψη; Τι κάνετε τώρα; Το διανοείστε;».

Γ. Δραγασάκης: "Πέντε ανατροπές υπονομεύουν το μέλλον"

«Η κυβέρνησης της Ν.Δ., αντί να χτίσει πάνω στην αναπτυξιακή στρατηγική που συγκροτήσαμε, προχωρά σε πέντε ανατροπές που γκρεμίζουν ό,τι χτίστηκε και υπονομεύουν το μέλλον» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Δραγασάκης και κατέγραψε τις ανατροπές:

* Εγκαταλείπεται η Ολιστική Αναπτυξιακή Στρατηγική και τη θέση της παίρνουν οι ψηφοθηρικές και φωτογραφικές διατάξεις.

* Τα κίνητρα δίνονται πρακτικά σε κάθε δραστηριότητα, από εξορύξεις μέχρι τουριστικές κατοικίες ή υπηρεσίες χαμηλής προστιθέμενης αξίας και χωρίς εξωστρέφεια.

* Στη θέση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, η Ν.Δ. προωθεί μια ανάπτυξη μέσω εξυπηρετήσεων.

* Καταργούνται κάθε αξιολόγηση και έλεγχος στα συστήματα και στις διαδικασίες αξιολογήσεων και ελέγχων επενδυτικών σχεδίων. "Αυτό που γίνεται είναι το πρωτάκουστο, ότι δίνεται η δυνατότητα στον ελεγχόμενο να επιλέξει τον ελεγκτή του" είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

* Στα εργασιακά επανέρχεται το καθεστώς των Μνημονίων, πριν από την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ν. Βούτσης: "Νέος εργασιακός μεσαίωνας"

«Είναι ένα περιτύλιγμα για έναν νέο εργασιακό μεσαίωνα» τόνισε και ο πρ. πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, υπενθυμίζοντας με νόημα πως τα ΜΜΕ, όταν ήταν υπουργός Εργασίας η Έφη Αχτσιόγλου, «με χαιρεκακία αποκρυπτόμενη, όμως ανομολόγητη, εφέρετο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να μην μπορεί να ανταποκριθεί υπέρ των Ελλήνων εργαζομένων».

«Το νομοσχέδιο είναι η κορωνίδα στο εργασιακό πεδίο, στο κρίσιμο κοινωνικό ταξικό, μιας διαμόρφωσης, μιας στρατηγικής που επί τρεισήμισι μήνες φαίνεται πάρα πολύ γρήγορα και απροκάλυπτα ότι είναι σε μια κατεύθυνση διαμόρφωσης ενός νεοσυντηρητικού πόλου εξαιρετικά επικίνδυνου για την κοινωνία μας και τους εργαζόμενους» υπογράμμισε ο Ν. Βούτσης και κατέληξε ότι «οι αντιστάσεις δεν μπορεί να βρίσκονται μόνο μέσα σε αυτήν την αίθουσα από τις ομιλίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Σε μεγάλο βαθμό ευαισθητοποιείται και η κοινωνία. Θεωρώ ότι από την κοινωνία θα δοθεί λύση και αντίσταση σ' αυτήν την πολιτική».

Αλ. Χαρίτσης: "Το ρολόι γυρίζει πίσω"

«Αν έπρεπε να δώσω έναν τίτλο στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, θα ήταν... 'ταξίδι στο παρελθόν', αφού γυρίζει το ρολόι προς τα πίσω» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης. «Είναι απορίας άξιο πως σε ένα πολυνομοσχέδιο που αφορά την ανάπτυξη δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε σχέδιο, σε στρατηγική, σε ανάδειξη στρατηγικών πλεονεκτημάτων που έχει η χώρα, στο πού τελικά θέλουμε να κατευθυνθεί η ανάπτυξη» επισήμανε.

Ο Αλ. Χαρίτσης χαρακτήρισε «διπλά επικίνδυνη τη δήθεν αναπτυξιακή πολιτική της Ν.Δ.», αφού «οι ιδεοληψίες της προωθούν την απίστευτη οπισθοδρόμηση στις πρακτικές εκείνες που το 2009 οδήγησαν την οικονομία σε κρίση και τη χώρα στη χρεοκοπία», αλλά και «διότι η οπισθοδρόμηση αυτή σπαταλά τον καθαρό αλλά χρονικά προσδιορισμένο διάδρομο που διασφάλισαν ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να πετύχουμε την παραπάνω από αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας».

Έφη Αχτσιόγλου: "Η Ν.Δ. κλέβει ό,τι κέρδισαν οι εργαζόμενοι"

«Η Ν.Δ. κλέβει από τους εργαζόμενους ό,τι κέρδισαν με πολύ κόπο με την έξοδο από τα Μνημόνια» τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου και πρόσθεσε: "Κι αν δεν είναι από ιδεοληψία, τότε είναι από εκδικητικότητα και ρεβανσισμό. Όχι προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρωτίστως προς τους εργαζόμενους. Σε κάθε περίπτωση, να είναι βέβαιος ο κόσμος που μας ακούει ότι αυτή η οπισθοδρόμηση δεν θα είναι ούτε μόνιμη ούτε οριστική».

Η πρ. υπουργός Εργασίας εστίασε την κριτική της στα εργασιακά. «Το νομοσχέδιο πρωτίστως επιτίθεται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εκεί επιμένει. Εκεί επιφέρει πλήγματα. Αντιλαμβάνομαι την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει εντυπώσεις. Είναι πολύ πιο εύκολο και σίγουρα πιο εύπεπτο κοινωνικά το να λες ότι δήθεν αφορά τη διαφάνεια στον συνδικαλισμό, αλλά είναι μηχανισμός μείωσης μισθών» επισήμανε και πρόσθεσε ότι «η Ν.Δ. χρησιμοποιεί ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα με την τρόικα. Όποιος έχει συμμετάσχει σε διαπραγμάτευση το καταλαβαίνει αμέσως».

Μ. Κατρίνης: "Μισθοί άνω των 7.000!"

«Σ' αυτό το νομοσχέδιο οι μόνοι υπάλληλοι που αμείβονται καλύτερα είναι οι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι των οργανισμών που υπάγονται στο υπερταμείο, που με δική σας πρωτοβουλία και νομοθέτηση θα πάρουν μισθούς πάνω από 7.000 ευρώ, και οι διευθυντές των πολιτικών γραφείων των υπουργείων σας» τόνισε ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μιχάλης Κατρίνης.

ΚΚΕ: "Καπιταλιστές, περάστε!"

«Νομοσχέδιο με τίτλο 'Επενδύω στην Ελλάδα' μάλλον διαφημιστικό σποτ θυμίζει» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και συνέχισε: «Αν θέλουμε να το μεταφράσουμε αυτό το διαφημιστικό σποτ, για να καταλαβαίνει ο κόσμος τι συμβαίνει, θα μπορούσαμε να πούμε τι λέει το σποτ: μονοπώλια, επιχειρηματικοί όμιλοι, καπιταλιστές ντόπιοι και ξένοι, πολυεθνικές, ελάτε, περάστε!».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL