Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Ο Τζόκερ και ο κυβερνητικός χειρισμός α λα Monty Python
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Τζόκερ και ο κυβερνητικός χειρισμός α λα Monty Python

"Νόμιζα ότι η ζωή μου είναι μια τραγωδία. Όμως τώρα συνειδητοποιώ ότι είναι μια γ***η κωμωδία" λέει σε μια σκηνή ο Άρθουρ Φλεκ, ο Τζόκερ στην ομώνυμη ταινία που σπάει κάθε ρεκόρ στο box office. Την ταινία που πρωταγωνιστεί τις τελευταίες ημέρες στη δημόσια συζήτηση, αφού στάθηκε η αφορμή να ζήσουμε ρετρό σκηνές σε κινηματογράφους, με αστυνομικούς να διακόπτουν προβολές και να μπουκάρουν σε αίθουσες για να ελέγξουν αν παρακολουθούν ανήλικοι. Μια ταινία που κατάφερε να αναδείξει το μπάχαλο στο εσωτερικό της... επιτελικής κυβέρνησης, η οποία βραχυκύκλωσε μπροστά σε ένα, φαινομενικά, ήσσονος σημασίας γεγονός.

Αρκετές ημέρες μετά τα περιστατικά, η κυβερνητική διαχείριση θυμίζει πραγματικά κωμωδία. Όχι τόσο όπως την αντιλαμβάνεται ο Άρθουρ Φλεκ στην ταινία, αλλά περισσότερο παραπέμπει στους Monty Python. Πρώτα ήταν fake news, μετά ενδοοικογενειακή υπόθεση διαζευγμένου ζευγαριού που πήρε το 100, έπειτα έγιναν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού που έσπευσαν να κατονομάσουν μάλιστα ο Κ. Μπογδάνος και η Ντ. Μπακογιάννη, ζητώντας συγγνώμη λίγες ώρες μετά τη διάψευση. Μετά η Μενδώνη κατηγόρησε την αστυνομία και ο Χρυσοχοίδης δήλωσε πως θα προχωρήσει σε ανυπακοή πηγαίνοντας με τον 15χρονο γιο του στο "Τζόκερ" καρφώνοντας το υπουργείο Πολιτισμού, μετά έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Ραγκούσης που είχε υπογράψει νόμο το 2010, που τελικά δεν ήταν δικός του νόμος, αλλά της Μενδώνη και του Γερουλάνου.

Παρέμβαση Μητσοτάκη

Αυτή την τραγελαφική εικόνα έσπευσε να συμμαζέψει ο πρωθυπουργός, ο οποίος στο επίσημο δείπνο της διοργάνωσης του "Συμποσίου της Θεσσαλονίκης" μίλησε μεν για "μάχη εντυπώσεων γύρω από ένα περιστατικό το οποίο, καθώς τυλίχθηκε στις φήμες, διαμορφώθηκε σε μια παρωδία του". Ωστόσο, συνέστησε "νηφαλιότητα": "Όλα αυτά θα μπορούσαμε να τα συζητήσουμε ήρεμα, απλά, να πάρουμε από ένα πραγματικό περιστατικό να καταλήξουμε σε μια λύση η οποία είναι αμοιβαία αποδεκτή" είπε στέλνοντας μήνυμα σε υπουργούς και βουλευτές. Της Ντ. Μπακογιάννη συμπεριλαμβανομένης...

ΣΥΡΙΖΑ: "Η κανονικότητα της Δεξιάς"

"Το φιάσκο της κυβέρνησης Τζόκερ ολοκληρώθηκε με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο" σχολιάζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ο Κ. Μητσοτάκης "αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια 'νηφαλιότητα' μήπως και σταματήσουν να τσακώνονται οι υπουργοί του για το ποιος θα πάρει την ευθύνη του 'Τζόκερ' και είπε ότι όλη αυτή η ιλαροτραγωδία είναι 'ένδειξη κανονικότητας'. Συμφωνούμε απολύτως: είναι η κανονικότητα της Δεξιάς" σχολιάζουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Προσθέτουν δε πως "την ίδια ώρα, αφού η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε τον κ. Μπογδάνο, που διέδωσε τις σχετικές φήμες, 'ανεύθυνη πηγή', τελικά ζήτησαν και οι δύο δημόσια συγγνώμη από την κ. Βλαζάκη, την οποία είχαν κατονομάσει ως τη συριζαία υπάλληλο του υπουργείου Πολιτισμού που δήθεν ζήτησε την έφοδο των αστυνομικών στους κινηματογράφους". "Δεν θέλουμε να φανταστούμε τι θα γίνει εάν βγει και sequel του 'Τζόκερ'" καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

ΨΕΓΕΙ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ - ΜΠΟΓΔΑΝΟ

Μ. Βλαζάκη: "Πώς εμπιστεύτηκαν 'ανεύθυνες πηγές'";

"Η λέξη 'συγγνώμη' δεν ειπώθηκε παρά την ανάκληση των δηλώσεων"

"Είναι πολύ λυπηρό να βλέπει κανείς να αποποιούνται, να μετακυλίουν ευθύνες. Η λέξη 'συγγνώμη' δεν ειπώθηκε, παρά την ανάκληση των δηλώσεων από Ντ. Μπακογιάννη και Κ. Μπογδάνο. Πώς εμπιστεύεται κανείς 'πηγές' που είναι 'ανεύθυνες' " αναρωτήθηκε η πρώην γ.γ. του ΥΠΠΟ Μαρία Βλαζάκη μιλώντας χθες στον ρ/σ Στο Κόκκινο και στην Ευγενία Λουπάκη για τα fake news που προσπάθησαν να την εμπλέξουν με την εισβολή αστυνομικών σε κινηματογράφους.

Υπενθυμίζεται ότι η Μ. Βλαζάκη αναφέρθηκε στον τηλεοπτικό αέρα σχεδόν ως εντολέας των υπαλλήλων του υπουργείου που επικοινώνησαν με την αστυνομία από τον Κ. Μπογδάνο και την Ντ. Μπακογιάννη. Μετά τις εξηγήσεις, βέβαια, επιχείρησαν να επανορθώσουν. "Και οι δύο ανακάλεσαν αυτό που είπαν, δεν είπαν τη λέξη 'συγγνώμη', αλλά νομίζω αυτό συμπεραίνεται από ό,τι είπαν και οι δύο" σημείωσε η Μ. Βλαζάκη. "Το να ανακαλείς και να προχωρούν έτσι τα πράγματα, να ξανασυμβαίνει κάτι αντίστοιχο στο μέλλον ή να προκύπτει ένα fake new που δεν είναι τόσο καταφανές για να αντιμετωπιστεί αμέσως, είναι ένας μεγάλος προβληματισμός. Πώς μπορεί κανείς να τα αντιμετωπίσει όλα αυτά, πώς μπορεί να εμπιστεύεται 'πηγές' που είναι 'ανεύθυνες'" είπε χαρακτηριστικά.

"Είναι ανεξήγητο πώς έγινε όλο αυτό, πώς δεν είχα ένα τηλεφώνημα, κάτι, να με ρωτήσουν. Την κ. Μπακογιάννη τη γνωρίζω, γι’ αυτό αναγκάστηκα να αντιδράσω έτσι, αμέσως", συνέχισε η ίδια, ενώ δεν υπήρξε και καμία προσπάθεια διασταύρωσης «από κανέναν» δημοσιογράφο, παρότι η ψευδής πληροφορία δημοσιεύτηκε από δεκάδες ΜΜΕ.

"Έδωσε" τη Μενδώνη ο Μπογδάνος

Μετά το "κάρφωμα" Μπογδάνου από τη Μπακογιάννη ως "ανεύθυνη πηγή", ο βουλευτής της Ν.Δ. σε νέα του τηλεοπτική εμφάνιση στο Action24 έριξε το φταίξιμο της κακής ενημέρωσης στην ίδια τη Λ. Μενδώνη. "Στη συνέντευξη Τύπου της η κυρία υπουργός ανέφερε ότι οι ταυτότητες των δύο κυριών υπογράφονται από την κυρία Βλαζάκη. Συνεπώς η πηγή την οποία επικαλεστήκαμε η κυρία Μπακογιάννη και εγώ -γνωρίζω ότι είναι η ίδια, δεν έχει νόημα τώρα να κάνουμε με το δάχτυλο αυτός φταίει, αυτός μου είπε το λάθος και τα σχετικά- μας έδωσε μια εσφαλμένη πληροφόρηση. Απολογούμαι στην κυρία Βλαζάκη και αντιλαμβάνομαι ότι η εμπλοκή του ονόματός της σ' αυτή την ιστορία είναι λάθος και παραμένω βεβαίως στη διάθεσή της" είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Μπογδάνος.

ΜΑΘΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ:

"Να μην κρύβουν την πολιτική τους ευθύνη οι υπουργοί"

Ανακοίνωση κατά της Λ. Μενδώνη εξέδωσαν και οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού. "Κανένας υπουργός δεν μπορεί και δεν πρέπει να προσπαθεί να κρύψει την πολιτική του ευθύνη πίσω από ενέργειες υπαλλήλων" τονίζουν, ζητώντας να σταματήσει κάθε προσπάθεια στοχοποίησης των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού και κάθε απειλή πειθαρχικών μέτρων. Ζητούν, τέλος, την αντικατάσταση των αναχρονιστικών νόμων "ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοιες σκηνές".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL