Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Ο Κυρ. Μητσοτάκης "σφράγισε" την κυβίστηση των Πρεσπών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Κυρ. Μητσοτάκης "σφράγισε" την κυβίστηση των Πρεσπών

Την “κωλοτούμπα” της κυβέρνησης έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών επισημοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες καθώς εξέφρασε την υποστήριξή του στην “πορεία των βόρειων γειτόνων μας προς ένταξη στην Ε.Ε.” θέτοντας την προϋπόθεση “να σέβονται απόλυτα τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει”. Ο πρωθυπουργός, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τη συνταγματική ονομασία “Βόρεια Μακεδονία”, κάλεσε τους “γείτονες να είναι προσηλωμένοι στο κράτος δικαίου και -φυσικά- να σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων”.

Ξαναζεσταμένη θεωρία των δύο άκρων

Νωρίτερα ωστόσο ο πρωθυπουργός -κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος- δεν δίστασε να ισχυριστεί πως “αποδείξαμε ότι μπορούμε να νικήσουμε τον λαϊκισμό. Και πιστεύω πως η νίκη μας αποτελεί επίσης νίκη για την δημοκρατία στην Ευρώπη, καθώς καταφέραμε να θέσουμε την ακροδεξιά Χρυσή Αυγή εκτός Βουλής” αναθερμαίνοντας την επαίσχυντη θεωρία των δύο άκρων!

Διγλωσσία: Και προσφυγικό και μεταναστευτικό

Επιπλέον ο Κ. Μητσοτάκης, κατά την είσοδό του στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επιχείρησε να επαναφέρει τη γραμμή... εσωτερικού για την προσφυγική κρίση αναγνωρίζοντας μόνο “μεταναστευτικές ροές”, που “έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες”. Σημείωσε δε ότι “είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο” και πως “η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκιά σε αυτό το θέμα”.

Ο πρωθυπουργός, αποκαλύπτοντας τον κυβερνητικό αιφνιδιασμό από τις διαστάσεις του προβλήματος, επανέλαβε την ανάγκη “η Ε.Ε. να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στη διαχείριση αυτού του ζητήματος”. Ζήτησε δε “να εκπονηθεί μια νέα δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο, αλλά και να υπάρξει ένα Σχέδιο Β’ στην περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση εξελιχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ωστόσο διαμήνυσαν ότι “ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι για το προσφυγικό” αποκαλύπτοντας εκ νέου την κυβερνητική διγλωσσία! “Θέτουμε τα προβλήματα, ενημερώνουμε για τις ενέργειές μας, διεκδικούμε μια νέα πολιτική τόσο για τη συνολική αντιμετώπιση των ροών όσο και για το άσυλο” επεσήμαιναν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Κυβερνητικές πηγές δε σημειώνουν ότι “στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης “είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους ηγέτες του ΕΛΚ το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού - προσφυγικού προβλήματος” μαζί με “τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία και τις εξελίξεις για το Brexit” .

Ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης χθες, στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ότι “η Ελλάδα σε σχέση με την Κύπρο από την πρώτη στιγμή υποστήριξε την απόφαση που ελήφθη στο επίπεδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που αφορά στοχευμένες κυρώσεις σε πρόσωπα και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην παράνομη γεώτρηση που διενεργεί η Τουρκία στα κυπριακά χωρικά ύδατα”. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι οι κυρώσεις λόγω των τουρκικών παράνομων ενεργειών στην ΑΟΖ της Κύπρου έχουν δρομολογηθεί στη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 30ής Ιουνίου!

Στον απόηχο δε της εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων στη βορειοανατολική Συρία ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι “η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας σε μία εξαιρετικά ασταθή περιοχή. Αλλά βρισκόμαστε εδώ ώστε να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας στην ανάγκη για τη σταθερότητα της περιοχής και να εργαστούμε ώστε να υπάρξει πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση”.

Πλεόνασμα μετά την προεκλογική καταστροφολογία

“Μετά από δέκα χρόνια κρίσης η Ελλάδα γυρίζει σελίδα” δήλωσε ο πρωθυπουργός λαμβάνοντας αποστάσεις από την προεκλογική καταστροφολογία της Ν.Δ. για την πορεία της οικονομίας. Επιχείρησε δε να οικειοποιηθεί το γεγονός ότι “στο τέλος μια χρονιάς με τέσσερις εκλογές τα δημοσιονομικά του 2019 κλείνουν με πλεόνασμα”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε σε γενικόλογους τόνους -κατά την προσέλευσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ότι “λάβαμε ισχυρή εντολή να υλοποιήσουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να προσελκύσουμε επενδύσεις και να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων πολύ καλύτερη”.

Σε αυτό το πλαίσιο κυβερνητικές πηγές ισχυρίζονται ότι “ο προϋπολογισμός του 2020 έχει πλήρως εγκριθεί από τους θεσμούς” χωρίς να παρέχουν λεπτομέρειες για τους τρόπους κάλυψης του δημοσιονομικού κενού που προβλέπουν οι θεσμοί. “Το πρόγραμμα της κυβέρνησης για μείωση φόρων και επιστροφή στην ανάπτυξη έχει γίνει πλήρως αποδεκτό από τους εταίρους μας” ισχυρίζονται πηγές του Μ. Μαξίμου.

Συμπληρώνουν δε το... ειδυλλιακό τοπίο με την επισήμανση ότι “μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα, ιδίως στο θέμα της πράσινης ενέργειας. Η χώρα έχει εδώ και εκατό μέρες θετική δημοσιότητα στα ξένα ΜΜΕ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός εδώ και μια δεκαετία που πάει στις Βρυξέλλες χωρίς να αμφισβητείται η παρουσία ή η πολιτική του. Έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη (40%) και αυτοδύναμη κυβέρνηση”...

"ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΙΣΤΗΣΗ"

ΣΥΡΙΖΑ: "Την επόμενη φορά ίσως καταφέρει να πει 'Βόρεια Μακεδονία'"

"Άλλωστε οι μακεδονομάχοι που τον βοήθησαν να εκλεγεί έχουν πια συνειδητοποιήσει ότι τους εξαπάτησε"

“Καλωσορίζουμε την οβιδιακή κυβίστηση του Κ. Μητσοτάκη, που τώρα ζητά την εκκίνηση της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας και την πλήρη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών” σημειώνει σε καυστικό τόνο ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι “αυτό εξάλλου είναι προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης και μακάρι να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”.

Η Κουμουνδούρου υπογραμμίζει πως το γεγονός ότι το αναγνωρίζει έστω και τώρα ο Κ. Μητσοτάκης είναι θετικό, παρά τα τόσα και τόσα ψέματα που σκόρπισε για να διχάσει τους Έλληνες και να κερδίσει τις εκλογές”. Καταλήγει δε σε δηκτικούς τόνους ότι “την επόμενη φορά που θα αναφερθεί στους ‘βόρειους γείτονές’ μας ίσως και να καταφέρει να αρθρώσει και το ‘Βόρεια Μακεδονία’. Έτσι κι αλλιώς οι ‘μακεδονομάχοι’ που τον βοήθησαν να εκλεγεί έχουν πια συνειδητοποιήσει ότι τους εξαπάτησε”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL