Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. προσπαθούν να αποκαλύψουν τους προστατευόμενους μάρτυρες για τη Novartis
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. προσπαθούν να αποκαλύψουν τους προστατευόμενους μάρτυρες για τη Novartis

Την Τρίτη θα συζητηθεί ο κατάλογος των μαρτύρων που θα κληθούν στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής αναλώθηκε σε διαδικαστικά θέματα. Όμως, ήδη ο Τύπος της Δεξιάς διακινεί σενάρια, σύμφωνα με τα οποία θα επιχειρηθεί, μέσω της Προανακριτικής Επιτροπής, να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων. Τον σχεδιασμό αυτόν επιβεβαίωσαν με συνεντεύξεις τους ο Θάνος Πλεύρης κι ο Βασίλης Κεγκέρογλου. Η επιδίωξη αυτή δεν συνδέεται προφανώς με τη διερεύνηση των κινήσεων του Δ. Παπαγγελόπουλου, αλλά με τη δημιουργία προσκομμάτων στη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis.

«Αν υπάρχει κάποια νομική ασάφεια για τον τρόπο που θα κλητευθούν, αυτό θα βρεθεί. Θα βρεθεί ο τρόπος διότι η Επιτροπή δεν είναι μια πολιτική επιτροπή, είναι Προανακριτική, άρα η ίδια η Δικαιοσύνη συνεχίζει την προστασία που έχει προηγηθεί» υποστήριξε ο Β. Κεγκέρογλου μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha. «Νομίζω ότι θα βρεθεί ο τρόπος και αυτό θα το γνωρίζουμε τις επόμενες μέρες» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

«Δεν μπορώ να γνωρίζω ποιοι θα είναι σίγουρα στην πρώτη σειρά, αλλά σίγουρα θα είναι οι εισαγγελείς που έχουν δώσει καταθέσεις, οι εισαγγελείς που εμπλέκονται ως ελεγχόμενοι, οι προστατευόμενοι μάρτυρες, με όποια διαδικασία μπορούμε να τους εξετάσουμε, είτε με την άρση της προστασίας είτε με άλλον τρόπο» ισχυρίστηκε από τη μεριά του ο Θ. Πλεύρης.

Αναζητούν κατηγορίες

Ο βουλευτής της Ν.Δ. επιβεβαίωσε και τον σχεδιασμό για διεύρυνση του κατηγορητηρίου εναντίον του Δ. Παπαγγελόπουλου με καταθέσεις προσώπων που δεν εμπλέκονται με την υπόθεση Novartis και καταγγέλλουν υποτιθέμενες παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης. Και πάλι, όπως εμμέσως παραδέχτηκε κι ο ίδιος ο Θ. Πλεύρης, η επιδίωξη αυτή δεν έχει να κάνει με διερεύνηση των κινήσεων του Δ. Παπαγγελόπουλου, αλλά με την έλλειψη πραγματικών στοιχείων που να στηρίζουν την υποτιθέμενη «σκευωρία» κατά στελεχών της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛ.

«Αν τυχόν υπάρχουν τέτοιοι, που υπάρχουν, θα ήταν χρήσιμοι γιατί έχουμε δύσκολο αποδεικτικό υλικό που στηρίζεται σε μαρτυρίες» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Θ. Πλεύρης συμπληρώνοντας ότι «αυτό λοιπόν είναι θέμα αντικειμένου και ελέγχου. Παρεμβάσεις σε διαφορετικές περιπτώσεις, γιατί έτσι θα ενδυναμώνονταν τυχόν καταθέσεις ανθρώπων που δέχτηκαν παρεμβάσεις και σε αυτό το έργο».

Άρση ανωνυμίας...

Η άρση της ανωνυμίας για τους προστατευόμενους μάρτυρες αποτελεί ένα δύσκολο κι ακανθώδες πρόβλημα για Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. και, όπως φαίνεται, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα ο τρόπος. Από τη συνέντευξη του Β. Κεγκέρογλου προκύπτει όμως ότι εξετάζεται η επίκληση των δικαστικών αρμοδιοτήτων της Προανακριτικής Επιτροπής προκειμένου να δικαιολογηθεί η άρση της ανωνυμίας των προστατευόμενων μαρτύρων ως προερχόμενη από δικαστικό όργανο.

Γ. Μπούγας: Εξέταση χωρίς άρση της ανωνυμίας

Αντίθετα, ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής Γιάννης Μπούγας επιβεβαίωσε τον σχεδιασμό για κλήση των προστατευόμενων μαρτύρων, σημείωσε όμως ότι η εξέτασή τους μπορεί να γίνει χωρίς άρση της ανωνυμίας τους. Μιλώντας στον Real FM σημείωσε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα πρέπει να είναι στον κατάλογο των μαρτύρων «επειδή ένα από τα ερευνώμενα αδικήματα για τον κ. Παπαγγελόπουλο είναι και η ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση».

Σε σχέση με την άρση της ανωνυμίας τους παρατήρησε ότι «θα διαμορφώσουμε κανόνες χωρίς να υπερβαίνουμε τη διάταξη του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, διότι είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε το δίκαιο». Ο Γ. Μπούγας σχολίασε ότι «μπορεί, χωρίς να αρθεί το καθεστώς προστασίας από το οποίο διέπονται μέχρι σήμερα, να ληφθεί η κατάθεσή τους με τον τρόπο που ορίζει η Ποινική Δικονομία. Υπάρχει πρόβλεψη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL