Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Πολιτικά απομονωμένη η Ν.Δ. και στο "αναπτυξιακό" πολυνομοσχέδιο - Π. Σκουρλέτης: "Κάθε άρθρο του νομοσχεδίου κι ένα ανεξόφλητο 'γραμμάτιο' προς ημετέρους" * Ν. Παππάς: "Παράδοση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας σε πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα" / Ανάπτυξη για τη Ν.Δ. είναι οι εξυπηρετήσεις ημετέρων και η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολιτικά απομονωμένη η Ν.Δ. και στο "αναπτυξιακό" πολυνομοσχέδιο - Π. Σκουρλέτης: "Κάθε άρθρο του νομοσχεδίου κι ένα ανεξόφλητο 'γραμμάτιο' προς ημετέρους" * Ν. Παππάς: "Παράδοση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας σε πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα" / Ανάπτυξη για τη Ν.Δ. είναι οι εξυπηρετήσεις ημετέρων και η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα

«Η συνταγή που θέλει η κυβέρνηση να υλοποιήσει μέσω αυτού του νομοσχεδίου μόνο αναπτυξιακή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Είναι η συνταγή της ασυδοσίας, η συνταγή της παράδοσης των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας σε πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα, φίλους και ημετέρους» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο Νίκος Παππάς κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου κατ’ άρθρο. Στις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκαν την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των εργαζομένων στις διατάξεις του νομοσχεδίου σε συνδυασμό με τη θερμότατη υποδοχή του από τον ΣΕΒ και τους καναλάρχες.

«Διαλύθηκε μια εικονική πραγματικότητα που ήθελαν να περάσουν κάποια ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ότι υπάρχει ομόθυμη αποδοχή των ρυθμίσεων που προβλέπονται σ' αυτό το νομοσχέδιο» σχολίασε σχετικά με την ακρόαση των φορέων ο Ν. Παππάς. «Ούτε η μικρή και η μεσαία επιχείρηση ευνοείται, ούτε οι εργαζόμενοι, για να μην πω τι ακούστηκε εκ μέρους των οργανωμένων επιστημονικών ενώσεων, των χωροτακτών, των πολεοδόμων, της WWF, των αρχαιολόγων» σημείωσε ο Ν. Παππάς, παρατηρώντας ότι «υπήρχε βέβαια και η ενθουσιώδης αποδοχή του νομοσχεδίου από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών και την Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών».

"Οδηγούν μαθηματικά σε χαμηλότερους μισθούς"

«Στην κατεύθυνση της ασυδοσίας εντάσσονται οι διατάξεις για τα εργασιακά οι οποίες καταργούν το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων» υπογράμμισε ο Ν. Παππάς, εκτιμώντας ότι οι διατάξεις αυτές «μαθηματικά οδηγούν σε χαμηλότερους μισθούς», καθώς οι δυνατότητες εξαίρεσης επιχειρήσεων από τις συλλογικές συμβάσεις είναι εξαιρετικά διευρυμένες. «Αυτές οι συνταγές εφαρμόστηκαν κυρίως στο δεύτερο Μνημόνιο με τη δικαιολογία της πίεσης από τους θεσμούς και τώρα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, παρά μόνο η δική σας ιδεοληψία» σχολίασε ο Ν. Παππάς.

Όσον αφορά το άρθρο 158 του νομοσχεδίου για την ονομαστικοποίηση των μετοχών στα τηλεοπτικά κανάλια, ο Ν. Παππάς τόνισε ότι «η διάταξη αυτή πάει πολύ πίσω και από τον Νόμο Ρουσσόπουλου και από τον Νόμο Ρέππα», εκτιμώντας ότι πλέον το ΕΣΡ ουσιαστικά δεν θα μπορεί να κάνει κανέναν έλεγχο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

Ο Ν. Παππάς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιδοτείτε με ελλιπή έως μηδενική τεκμηρίωση κλάδους που έχουν μετριοπαθώς αμφίβολα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία: ντελίβερι φαγητού, ταχυμεταφορές, εξορύξεις». Ο Ν. Παππάς επισήμανε ακόμα την επιδότηση της διανομής Τύπου, όπως και της παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων με συγκεκριμένα τα συμφέροντα που ευνοούνται από αυτές τις διατάξεις. «Τα λεφτά του αναπτυξιακού νόμου δεν είναι άπειρα. Κάθε φορά που χρήματα θα διοχετεύονται σε δραστηριότητες τέτοιου τύπου, μια επιχείρηση νέας τεχνολογίας και καινοτομίας θα βρίσκει την πόρτα κλειστή» πρόσθεσε ο Ν. Παππάς.

Απολύσεις και εκχώρηση τομέων σε ιδιώτες

«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, όπου, στην κυριολεξία, κάθε άρθρο του είναι ένα άρθρο ενός ανεξόφλητου 'γραμματίου' προς ημετέρους» σχολίασε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, εκτιμώντας ότι η αναπτυξιακή λογική της Ν.Δ., όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο, «είναι μια λογική κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα των λίγων». Ο Π. Σκουρλέτης στάθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια της κυβέρνησης για εκχώρηση στους ιδιώτες βασικών τομέων λειτουργίας των δήμων, όπως η καθαριότητα. Μάλιστα, ο Π. Σκουρλέτης αναρωτήθηκε αν οι υπάλληλοι των δήμων θα οδηγηθούν σε απόλυση μετά την εκχώρηση των τομέων αυτών στους ιδιώτες.

Π. Πολάκης: Φωτογραφικό άρθρο για τον δήμαρχο Γλυφάδας

Ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 185 του νομοσχεδίου, καθώς είναι «φωτογραφικό» για τον προσκείμενο στη Ν.Δ. δήμαρχο Γλυφάδας Δημήτρη Παπανικολάου. Το άρθρο αφορά αναδρομική νομιμοποίηση αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων που πάρθηκαν «δια περιφοράς» για θέματα κατεπείγοντος χαρακτήρα. Ο Π. Πολάκης τόνισε όμως ότι τα ζητήματα για τα οποία ελέγχεται ο Δ. Παπανικολάου δεν είναι απλά επείγοντα θέματα, αλλά επειδή μοίρασε 10 εκατ. ευρώ σε αναθέσεις με διά περιφοράς αποφάσεις.

Ο Π. Πολάκης κατήγγειλε επίσης τη «φωτογραφική» διάταξη για την πρόσληψη επιπλέον δύο μετακλητών στην προεδρία της κυβέρνησης, πέρα από τους 520 που έχουν ήδη προσληφθεί ή αποσπαστεί και σχολίασε ότι «έχετε διπλασιάσει και τριπλασιάσει το κόστος των μετακλητών και τώρα 'μουρ μουρ' τα κανάλια, έχετε βολέψει και καμιά 150αριά δημοσιογράφους και δεν μιλάει άνθρωπος». Ο Π. Πολάκης προειδοποίησε κι αυτός με τη σειρά του για τον κίνδυνο απολύσεων των υπαλλήλων των δήμων μετά την παραχώρηση δομών τους στους ιδιώτες.

Μ. Τζούφη: Στέλνουν τους μαθητές στα κολέγια

Η αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη επέκρινε σειρά ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου που ουσιαστικά οδηγούν μαθητές στα κολέγια, κάτι που εξηγεί και τον «ενθουσιασμό» των εκπροσώπων τους στην ακρόαση των φορέων. Η Μ. Τζούφη επισήμανε ότι η κατάργηση των τμημάτων ελεύθερης πρόσβασης «πριν αυτά δοκιμαστούν στην πράξη», παράλληλα με την πρόσφατη κατάργηση των διετών προγραμμάτων επαγγελματικών σπουδών σπρώχνουν τους μαθητές στα κολέγια. Η Μ. Τζούφη σημείωσε ότι, την ίδια ώρα, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει επαγγελματική ισοδυναμία «με fast track διαδικασίες» για αποφοίτους των κολεγίων, παρά τη διαφωνία εκπαιδευτικών φορέων.

Μ. Κάτσης: Επαναφορά του τριγώνου της διαπλοκής μέσω των funds των τραπεζών;

«Μήπως σχεδιάζετε την επαναφορά του τριγώνου της διαπλοκής δίνοντας στα ΜΜΕ μέσω ΟΣΕΚΑ χρήματα των ελληνικών τραπεζών;» αναρωτήθηκε ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, ζητώντας την απόσυρση του «απαράδεκτου» άρθρου 158 για την ονομαστικοποίηση των μετοχών των τηλεοπτικών καναλιών. Ο Μ. Κάτσης επισήμανε ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διαθέτουν funds που θα μπορούσαν να εισέλθουν πλέον στη μετοχική σύνθεση των καναλιών και αναρωτήθηκε αν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανάλι με συμμετοχή fund στη μετοχική του σύνθεση.

Ο Μ. Κάτσης εκτίμησε ότι και οι διατάξεις για τη συμμετοχή funds στη συνδρομητική τηλεόραση συνδέεται με την επικείμενη πώληση της Forthnet - Nova στον Βαγγέλη Μαρινάκη. «Όχι μόνο ανακατεύεστε, αλλά νομοθετείτε κατά παραγγελία για την ολοκλήρωση αυτής της εξαγοράς» επισήμανε ο Μ. Κάτσης, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι δεν αναμειγνύεται σε διαπραγματεύσεις μεταξύ ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Σ. Φάμελλος: Τροποποιείται η περιβαλλοντική αδειοδότηση προς το αρνητικό

«Τροποποιείται η περιβαλλοντική αδειοδότηση προς το αρνητικό. Υποβαθμίζονται οι κατηγορίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης έως και μηδενίζονται» σημείωσε από τη μεριά του ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, εκτιμώντας ότι από τις διατάξεις του νομοσχεδίου «διαψεύδεται πλήρως το περιβαλλοντικό προφίλ που επιχειρείτε να διαμορφώσετε στην πολιτική του κ. Μητσοτάκη». Σε σχέση με τα γεωχωρικά δεδομένα, ο Σ. Φάμελλος κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «ξεπουλάτε το ψηφιακό κράτος, το παραχωρείτε σε ιδιώτες», ενώ επέκρινε και τις προβλέψεις για συγκέντρωση παραγωγικών δραστηριοτήτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Γ. Τσίπρας: Μόνη χώρα χωρίς ονομαστικοποιημένες μετοχές στα ΜΜΕ

«Αν το φτάσετε μέχρι το τέλος, θα είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που έχουμε ονομαστικοποίησει όλες τις άλλες μετοχές όλων των άλλων ανωνύμων εταιρειών και κάνουν εξαίρεση ειδικά για τα ΜΜΕ» σχολίασε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας. Σε σχέση με το ζήτημα της γραφειοκρατίας στον τομέα των επενδύσεων, ο Γ. Τσίπρας παρατήρησε ότι «δεν επεμβαίνετε στην ουσία στη γραφειοκρατία, αλλά αφαιρείτε τους κανόνες ή χαλαρώνετε τους κανόνες. Δεν υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα να μειώσετε τη γραφειοκρατία χωρίς να χαλαρώσετε κανόνες».

«Η Ν.Δ. αξιολογεί τη χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας ως αναπτυξιακό εργαλείο» υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας, προειδοποιώντας ότι «θεσμοθετείται ουσιαστικά η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, αφού ο εργοδότης, επικαλούμενος οικονομικά προβλήματα, χωρίς αυτά να καθορίζονται επακριβώς, θα μπορεί να αποκλίνει από όσα ορίζουν οι κάθε είδους συλλογικές συμφωνίες».

«Προσκαλείτε κάθε δραστηριότητα προσφέροντας στους υποψήφιους επενδυτές προκλητικές ειδικές παρεκκλίσεις από τους ισχύοντες όρους και περιορισμούς» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος επικαλέστηκε ακόμα την εκτίμηση του καθηγητή Εργατικού Δικαίου Αριστείδη Καζάκου περί «άτυπης, de facto, παρασυνταγματικής παραχώρησης της νομοθετικής πρωτοβουλίας στον ΣΕΒ» σε σχέση με τα εργατικά δικαιώματα.

Προσωπικές επιθέσεις Γεωργιάδη αντί απαντήσεων

Ο υπουργός Οικονομίας Άδωνις Γεωργιάδης επιχείρησε με τη γνωστή τακτική των εμπρηστικών προσωπικών αναφορών και της αναφοράς σε άσχετα με το νομοσχέδιο θέματα να αποφύγει ουσιαστικές απαντήσεις για τα επίμαχα σημεία του πολυνομοσχεδίου. Ο Άδ. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο δεν επιδοτεί τα πρακτορεία Τύπου, αλλά τις ταχυμεταφορές και παραδέχτηκε ότι το νομοσχέδιο επιδοτεί τις εξορύξεις χρυσού, προσπάθησε όμως να στρέψει τη συζήτηση αλλού, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ... να ζητήσει συγγνώμη που εξέθεσε το Δημόσιο, το οποίο έχασε τη δικαστική διαμάχη με την Eldorado Gold.

Όσον αφορά την κριτική σχετικά με τη διανομή των πόρων του επενδυτικού νόμου, ο Άδ. Γεωργιάδης περιορίστηκε να επικαλεστεί τη νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές. «Με συγχωρείτε, αλλά θα έχουμε το δικαίωμα ως κυβέρνηση να αποφασίζουμε εμείς πώς θα τα μοιράζουμε» ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά. Ο Άδ. Γεωργιάδης επικαλέστηκε τη νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές και για να δικαιολογήσει την παραχώρηση τομέων δραστηριότητας των δήμων σε ιδιώτες και ισχυρίστηκε ότι οι ψηφοφόροι γνώριζαν ότι η Ν.Δ. είναι υπέρ της ιδιωτικής οικονομίας και των ιδιωτικών εταιρειών πριν την ψηφίσουν.

Ο υπουργός Οικονομίας προανήγγειλε διευκρίνιση σε σχέση την επιδότηση των τηλεοπτικών καναλιών ώστε να προσδιοριστεί ότι δεν επιδοτούνται τηλεοπτικές παραγωγές, παρά μόνο η τεχνολογική αναβάθμιση του εξοπλισμού τους. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν αλλαγές προς το χειρότερο στην περιβαλλοντική νομοθεσία, παρά μόνο γρηγορότερες διαδικασίες, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής βιομηχανικών δραστηριοτήτων στην Αττική και υπεραμύνθηκε των διατάξεων που απειλούν με πειθαρχικές ποινές δημόσιους υπαλλήλους που δεν απαντούν εντός προθεσμιών σε συγκεκριμένα αιτήματα για επενδύσεις.

Ο Άδ. Γεωργιάδης έσπευσε να επικαλεστεί έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, που αξιολογεί τη συμβολή του νομοσχεδίου στο 0,5% του ΑΕΠ τον χρόνο. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να κατατεθεί στα πρακτικά αυτή η έκθεση, με τον Ν. Παππά να διατυπώνει προβληματισμό, δεδομένου ότι ο Γιάννης Στουρνάρας «έχει καταγραφεί ως ο πιο αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών και έχει διαψευστεί σε όλες του τις προβλέψεις». Προσπαθώντας να απαντήσει, ο Άδ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι μεταξύ των συντακτών της έκθεσης είναι και η σύζυγος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL