Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Έκκληση Ζάεφ: "Μην σβήσετε τα φωτεινά αστέρια"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκκληση Ζάεφ: "Μην σβήσετε τα φωτεινά αστέρια"

Με πολλά ανοιχτά μέτωπα και με αμφίβολα τα όποια αποτελέσματα προσέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της Ε.Ε. Τουρκία, διεύρυνση και ευρωπαϊκός προϋπολογισμός είναι κάποια από τα θέματα (πέραν, φυσικά, του Brexit) που προκαλούν “πονοκέφαλο” στις περισσότερες χώρες αντανακλώντας τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. να διατηρήσει τις απαραίτητες ισορροπίες σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα.

Το ζήτημα της διεύρυνσης είναι ένα από τα παραδείγματα των “αμήχανων” συζητήσεων που πρόκειται να διεξαχθούν σήμερα. Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα πρέπει να διαχειριστούν το γεγονός του γαλλικού “όχι” στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και της απογοήτευσης που έχει προκαλέσει το ενδεχόμενο νέας αναβολής στις δύο χώρες. Χθες οι δύο πρωθυπουργοί βρέθηκαν στις Βρυξέλλες κάνοντας σαφές ότι αναμένουν από τους ηγέτες κάποια θετική απόφαση.

Προειδοποίηση Ζάεφ

Σε δραματικούς τόνους ο Ζόραν Ζάεφ απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες να μην “σβήσουν τα φωτεινά αστέρια που προσπαθούν να φτάσουν”, ενώ προειδοποίησε ότι η όποια αναβολή θα μπορούσε να επηρεάσει την εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών. “Ας μην ξεχνάμε ότι η εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών συνδέεται με το άνοιγμα κεφαλαίων [της ενταξιακής διαδικασίας]» επισήμανε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

«Θέλω να προειδοποιήσω με καλή πρόθεση ότι, εάν δεν δοθεί η απόφαση που αξίζουμε, τότε μπορεί να αμφισβητηθεί η αξιοπιστία της Ε.Ε. και η εμπιστοσύνη των πολιτών μας στην Ένωση» υπογράμμισε.

Η ελληνική πλευρά πάντως αναμένεται να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία και των δύο χωρών, ενώ, όπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δεν φέρνει αντίρρηση ούτε στον διαχωρισμό των δύο κρατών, προκειμένου να προχωρήσει προς στιγμήν μόνο η Βόρεια Μακεδονία. Ωστόσο τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να καταστήσει μια συμφωνία δυνατή, κάτι που όμως μένει να φανεί και στη διατύπωση που θα επιλέξουν οι ηγέτες για τα τελικά συμπεράσματα.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, μπορεί να έχει γίνει ήδη σαφής η θέση της Ε.Ε. σε επίπεδο υπουργών αφενός σε ό,τι αφορά τις παράνομες εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και αφετέρου σχετικά με τη στρατιωτική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, ωστόσο, δεν αποκλείεται να θεωρηθεί αναγκαία μια πιο “σκληρή” τοποθέτηση. Όλα αυτά όμως συνδέονται και με το μεταναστευτικό, όπου η Ε.Ε. καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να "σώσει" τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας.

"Αγκάθι" το δημοσιονομικό πλαίσιο

Τέλος, ένα από τα μεγαλύτερα “αγκάθια” αποτελεί το ζήτημα του προσεχούς πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, για το οποίο υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις που κάνουν την επίτευξη συμφωνίας να φαίνεται αδύνατη. Στόχος, βέβαια, δεν είναι να συμφωνηθεί στην τρέχουσα σύνοδο, αλλά πριν από το τέλος του έτους, κάτι που για πολλούς είναι εξίσου υπεραισιόδοξο.

Αθήνα: Καμία μείωση για κοινωνική συνοχή - ΚΑΠ

Η ελληνική θέση πάντως είναι να μην υπάρξει καμία μείωση στα κονδύλια της συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, κάτι που προϋποθέτει να παραμείνει και ο προϋπολογισμός της περιόδου 2021-2027 στα ίδια επίπεδα με τον τρέχοντα. Σε αυτό αντιδρούν οι χώρες του “πλούσιου Βορρά”, οι οποίες υποστηρίζουν ότι, λόγω της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. και των νέων αναγκών που δημιουργούνται σε τομείς όπως η μετανάστευση και η ασφάλεια, πρέπει να “κοπούν” κονδύλια από τις "παραδοσιακές πολιτικές".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL