Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Γαλλικό "φρένο" στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλικό "φρένο" στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας

Ο Επίτροπος Χαν απολογήθηκε στους πολίτες των δύο χώρων

Η Ε.Ε. δεν “άναψε” το πράσινο φως χθες για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία μετά από αντιρρήσεις που προέβαλε κυρίως η Γαλλία.

“Δεν ήταν μια στιγμή δόξας για την Ε.Ε. Η όποια περαιτέρω αναβολή αμφισβητεί την αξιοπιστία της Ε.Ε. και τη φιλοδοξία μας να γίνουμε ένας πιο δυνατός παγκόσμιος παίκτης” δήλωσε μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης των αρμόδιων υπουργών ευρωπαϊκών θεμάτων της Ε.Ε. ο Ευρωπαίος επίτροπος, Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν. Ο Αυστριακός επίτροπος απολογήθηκε στους πολίτες των εν λόγω χωρών και επανέλαβε ότι Σκόπια και Τίρανα έχουν κάνει τη δουλειά που χρειαζόταν.

“Ελπίζω ότι οι ηγέτες θα δουν την ευρύτερη εικόνα και θα βρουν μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες” τόνισε εξηγώντας πως η μεγάλη πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών ήταν υπέρ μιας θετικής απόφασης και για τις δύο χώρες.

Απογοητευμένος δήλωσε και ο αρμόδιος υπουργός της Γερμανίας Μίκαελ Ροθ, λέγοντας πως η Ε.Ε. δεν ήταν σε θέση να υλοποιήσει “τις υποσχέσεις” της.

Τη διαδικασία “μπλόκαρε” επί της ουσίας η Γαλλία, η οποία -κυρίως για λόγους εσωτερικής πολιτικής- υποστηρίζει πως η μεθοδολογία που ακολουθεί η Ε.Ε. για τη διεύρυνση δεν είναι αποτελεσματική και χρήζει αναθεώρησης. «Δεν είμαστε σε θέση βέτο» δήλωσε η Γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί Ντε Μονσαλέν κατά την άφιξή της στο Λουξεμβούργο.

«Δεν υπάρχει αντίθεση της Γαλλίας στην αρχή της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Βαλκανίων, όμως οφείλουμε να κάνουμε τα πράγματα με αξιόπιστο τρόπο» εξήγησε υπογραμμίζοντας ότι «η διαδικασία διαπραγμάτευσης με το ατελείωτο σίριαλ των κεφαλαίων είναι απογοητευτική, δεν απαντά στις προσδοκίες των πολιτών και, γι' αυτούς τους λόγους, πρέπει να αναθεωρηθεί».

Ανησυχία για αστάθεια

Για άλλες χώρες η μη συμφωνία για ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι κατά των συμφερόντων της Ε.Ε. σε μια περιόδο που άλλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία, η Τουρκία και η Κίνα, επιθυμούν να διευρύνουν την επιρροή τους στην περιοχή. Επιπλέον υπάρχουν ανησυχίες για περαιτέρω πολιτική αστάθεια στα δυτικά Βαλκάνια μετά την απογοήτευση που μπορεί να προκαλέσει στις χώρες η παρεμπόδιση της ευρωπαϊκής τους πορείας.

Πρόταση διαχωρισμού

Μεταξύ των ιδεών που τέθηκαν επί τάπητος στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν και ο διαχωρισμός των δύο ενδιαφερομένων, καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι πιο κοντά στην ευρωπαϊκή προοπτική, ειδικά μετά την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας με την Ελλάδα. Η φινλανδική προεδρία μάλιστα συμπεριέλαβε την εν λόγω ιδέα σ’ ένα προσχέδιο συμπερασμάτων εν όψει της αυριανής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Ωστόσο ούτε αυτή η πρόταση έγινε αποδεκτή απ’ όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Ως εκ τούτου, το ζήτημα παραπέμπεται προς συζήτηση στην αυριανή συνεδρίαση των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL