Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής εισβολής, αλλά...

Το μήνυμα των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. - ...απλή δέσμευση για "σκληρή εθνική στάση" όσον αφορά τις εξαγωγές όπλων... - Αντιδράσεις της Βρετανίας στο εμπάργκο όπλων που επεδίωκαν Γαλλία και Γερμανία - Προβλήματα "νομικής φύσεως", που έχουν να κάνουν με τη συμμετοχή των κρατών στο ΝΑΤΟ, επικαλέστηκε η Φ. Μογκερίνι εξηγώντας γιατί δεν επιβλήθηκε εμπάργκο στην εξαγωγή όπλων

Τη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Βορειοανατολική Συρία καταδίκασαν χθες ομόφωνα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., οι οποίοι συνεδρίαζαν στο Λουξεμβούργο. Την ίδια ώρα, και παρά τις φήμες περί επιβολής εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων από την Ε.Ε. στην Τουρκία, τελικά υπήρξε μια κοινή “δέσμευση” για την υιοθέτηση “σκληρής εθνικής στάσης” σε ό,τι αφορά το εν λόγω θέμα, στη βάση της κοινοτικής νομοθεσίας για τα κριτήρια των εξαγωγών όπλων.

Αντιδράσεις ως προς την επιβολή επίσημου εμπάργκο φέρεται να προέβαλε η Βρετανία, ενώ, σύμφωνα με την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, οι λόγοι που δεν επιβλήθηκε το εμπάργκο -που επεδίωκαν κυρίως η Γαλλία και η Γερμανία- ήταν “νομικής φύσεως” και είχαν να κάνουν και με τη συμμετοχή των χωρών στο ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείς εάν η Ε.Ε., όπως και οι ΗΠΑ, “εγκατέλειψε” τον κουρδικό λαό, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι όσον αφορά την Ε.Ε. δεν πιστεύει ότι συνέβη κάτι τέτοιο. “Εάν κανείς δει τη σημερινή απόφαση, βλέπει ότι η Τουρκία καταδικάστηκε, σύμφωνα με τη λέξη που χρησιμοποίησε η ίδια η Ε.Ε.” είπε, ενώ ερωτηθείς γιατί δεν επιβλήθηκε υποχρεωτικό εμπάργκο σημείωσε ότι “δεν είναι εθελοντικό το εμπάργκο, είναι νομικό ζήτημα, παραπέμπεται στα κράτη – μέλη, αλλά θα επιβληθεί από όλα τα κράτη”.

Σταθεροποιητική ή αναπτυξιακή βοήθεια

Εξάλλου, στη δήλωσή του, το συμβούλιο αναφέρει ότι η στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία έχει «δραματικές συνέπειες», ενώ υπενθυμίζει ότι η Ε.Ε. δεν θα “παράσχει σταθεροποιητική ή αναπτυξιακή βοήθεια σε περιοχές όπου αγνοούνται ή παραβιάζονται τα δικαιώματα των τοπικών πληθυσμών”.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι η στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη ΒΑ Συρία “υπονομεύει σοβαρά τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, με αποτέλεσμα περισσότεροι πολίτες να υποφέρουν και να υπάρχει μετακίνηση πληθυσμών, ενώ παρεμποδίζεται σοβαρά η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια”.

Όπως ενημέρωσε, μάλιστα, χθες η Φ. Μογκερίνι, η Ε.Ε. καλεί σε συνεδρίαση την Παγκόσμια Συμμαχία για την Καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, καθώς μία από τις πιο “άμεσες επιπτώσεις” της τουρκικής παρέμβασης είναι ότι το Ισλαμικό Κρατός θα μπορούσε να βρεί την ευκαιρία να “αναστηθεί”.

Φ. Μογκερίνι: “Καλή άσκηση σαφήνειας”

Ερωτηθείσα, τέλος, για τη στάση της Ε.Ε. προς την Τουρκία και αν είναι ικανή να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες, η Φ. Μογκερίνι σημείωσε πως οι σημερινές αποφάσεις είναι “βαριές” και δεν θα περάσουν “απαρατήρητες”. Ωστόσο, ανέφερε ότι η Ε.Ε. έχει συνεργασία με την Τουρκία και σε άλλους τομείς, όπως το προσφυγικό και η ενέργεια. “Προσπαθήσαμε να χτίσουμε εποικοδομητικές συνεργασίες με την Τουρκία. Κάποιες φορές πέτυχε και κάποιες όχι” σημείωσε, τονίζοντας ότι οι σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας “δεν είναι άσπρο ή μαύρο, αλλά πιο περίπλοκες”.

“Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι μεταξύ μας. Έχουμε συμφωνίες και κάποιες διαφωνίες, όπως για το αν κάποιες ομάδες θεωρούνται τρομοκρατικές ή όχι. Οι σημερινές αποφάσεις ήταν μια καλή άσκηση σαφήνειας” κατέληξε η Φ. Μογκερίνι.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο εξευτελισμός του Χρυσοχοϊδη και της Ν.Δ.

Τα χθεσινά γεγονότα στην πλατεία Συντάγματος, την ώρα που συζητιόταν το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, είναι εικόνες και από το παρελθόν και από το μέλλον. Είχαν όμως και ένα παράπλευρο αποτέλεσμα: προκάλεσαν τον απόλυτο διασυρμό της Νέας Δημοκρατίας μέσα στη Βουλή.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις