Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.9°C26.6°C
3 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.7°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.7°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.8°C24.4°C
5 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.4°C24.9°C
3 BF 31%
Το new deal στις σχέσεις Γεννηματά - Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το new deal στις σχέσεις Γεννηματά - Μητσοτάκη

Ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη - Γεννηματά για την ψήφο των αποδήμων, η Χαρ. Τρικούπη διαμήνυε ότι το θέμα της επιδιωκόμενης συναίνεσης Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν αποτελεί «διαβατήριο» για συναινέσεις σε άλλα ζητήματα. Όμως η συνάντηση της Παρασκευής κατατείνει στο αντίθετο, με τις πληροφορίες που προέκυπταν από το ραντεβού της Παρασκευής να σκιαγραφούν ένα new deal στις μεταξύ τους ταραγμένες σχέσεις.

Σε κάθε περίπτωση το τετ α τετ που είχαν την Παρασκευή ενδεχομένως να αποτελέσει κομβικό σταθμό για τις μετέπειτα σχέσεις των δύο αρχηγών και των δύο κομμάτων, καθώς αυτές είχαν μπει στον «πάγο» από τις εκλογές και μετά. Υπενθυμίζεται ότι πριν από τις εκλογές η Φ. Γεννηματά άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο στήριξης της Ν.Δ. με ψήφο ανοχής εάν ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν επιτύγχανε την αυτοδυναμία, ζήτημα που ακόμα εγείρεται στην εσωκομματική αντιπαράθεση του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Οι πληροφορίες από τα δύο «στρατόπεδα» συγκλίνουν στο γεγονός ότι στο τετ α τετ υπήρξε συναινετική διάθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ., όχι μόνο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, επί του οποίου ουσιαστικά συμφώνησαν στα τέσσερα βασικά στοιχεία (ψήφο των αποδήμων που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια, επιστολική ψήφο, προσμέτρηση των ψήφων τους στο συνολικό εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα, εκλογή βουλευτών από την ομογένεια). Όπως άφηναν από τη Χαρ. Τρικούπη να διαρρεύσει, συναινετική διάθεση εκ μέρους του Κυρ. Μητσοτάκη διεφάνη και για τη συζήτηση που αφορά την εκλογή ΠτΔ.

Ενδεικτικό των νέων συναινετικών σχέσεων που σφυρηλατούνται μεταξύ Γεννηματά και Μητσοτάκη είναι το γεγονός ότι, ενώ είχε ζητηθεί από το Μαξίμου να μην υπάρξουν διαρροές από όλες τις πλευρές μετά τις συναντήσεις των αρχηγών με τον πρωθυπουργό (κάτι που τήρησε η πλευρά του Αλ. Τσίπρα), το ΚΙΝ.ΑΛΛ. προχώρησε αμέσως μετά τη συνάντηση στις (συντονισμένες) διαρροές που αφορούσαν τα σημεία συμφωνίας για την ψήφο των αποδήμων. Αλλά -το σημαντικότερο- και τη διαρροή που αφορούσε το ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα αποφασίσει τα Χριστούγεννα για το πρόσωπο του ΠτΔ. Κάτι που πολιτικά ισοδυναμεί με άνοιγμα της συζήτησης για το ενδεχόμενο να μην προτείνει τον Πρ. Παυλόπουλο για συνέχιση της θητείας του.

Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι, μια μέρα πριν από τη συνάντηση, από επιτροπή της Βουλής ο Ανδ. Λοβέρδος είχε σπεύσει να προκαταλάβει το ραντεβού δηλώνοντας ότι «Πρόεδρο Δημοκρατίας θα βγάλουμε. Είναι δεδομένο. Υπάρχουν μια σειρά από πλειοψηφίες για να βγει. Γιατί να χάσουμε δέκα χρόνια με αυτήν την αναθεώρηση;». Άλλωστε η ίδια η Φ. Γεννηματά ενόψει της συνάντησης είχε φροντίσει να θέσει στην ατζέντα το θέμα του ΠτΔ υπενθυμίζοντας δημόσια στον Κυρ. Μητσοτάκη ότι ακόμα ανέμενε την απάντηση του στο αίτημά της το νέο πρόσωπο να προέρχεται από τον χώρο της «προοδευτικής παράταξης».

Ο πρωθυπουργός -σε αυτή τη φάση τουλάχιστον- μοιάζει να επιδιώκει ένα συνολικό πακέτο συνεννόησης με τη Φ. Γεννηματά για την ψήφο των αποδήμων, τον εκλογικό νόμο, τη συνταγματική αναθεώρηση και την εκλογή ΠτΔ. Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., διά της καταρχήν συμφωνίας που φάνηκε ότι επιτεύχθηκε για την ψήφο των αποδήμων, αλλά και διά της επιδιωκόμενης συμφωνίας στο πρόσωπο του ΠτΔ, μοιάζει να είναι πρόθυμη για συναινέσεις σε ευρύτερα ζητήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL