Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Δίκη Χρυσής Αυγής / Δίκη Χρυσής Αυγής: Στον Ηλιόπουλο άρεσε η γοτθική γραφή του Zeig Heil!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκη Χρυσής Αυγής / Δίκη Χρυσής Αυγής: Στον Ηλιόπουλο άρεσε η γοτθική γραφή του Zeig Heil!

του Γιάννη Ανδρουλιδάκη

Από τη σειρά των μαρτύρων και των κατηγορούμενων χρυσαυγιτών που παρέλασαν από το δικαστήριο αυτούς τους τελευταίους μήνες με αποτελέσματα καταστροφικά για τη ναζιστική οργάνωση, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, πάλαι ποτέ βουλευτής Μαγνησίας, που απολογήθηκε χθες, ανήκει σε αυτούς που κατάφεραν στοιχειωδώς να σταθούν σε ένα δικαστήριο. Με υποφερτά ελληνικά, όχι πλούσια, αλλά χωρίς πολλά λάθη, καταλαβαίνοντας πότε πρέπει να μιλήσει και πότε όχι και χωρίς περιττές ή θεατρινίστικες προκλήσεις.

Κι όμως, αν κάτι αποδείχτηκε από την απολογία του, είναι ότι είναι υπερβολικά αργά για τη Χρυσή Αυγή να σώσει οτιδήποτε σε αυτή τη δίκη, απλά παρουσιάζοντας κατηγορούμενους που γελοιοποιούνται λιγότερο απ’ όσο οι υπόλοιποι.

Ο Ηλιόπουλος διευκρίνισε εξ αρχής ότι έχει πάρει το μέρος του Γ. Λαγού στην κόντρα του με τον Ν. Μιχαλολιάκο δηλώνοντας ότι «έχει αποχωρήσει από τη Χ.Α. και συμμετέχει στη δημιουργία ενός νέου φορέα», άφησε αρκετά υπονοούμενα για τον ισόβιο αρχηγό της ναζιστικής οργάνωσης (όχι για αξιόποινες πράξεις, αλλά για πολιτικές επιλογές που παρουσίασαν τη Χ.Α. ως εγκληματική οργάνωση), ενώ αποκήρυξε τον ναζισμό, λέγοντας μάλιστα ότι «αν ζούσε το 1940, θα είχε ανέβει στο βουνό για να γίνει αντάρτης» -σε μία από τις λίγες φορές που προκάλεσε το γέλιο στην αίθουσα.

Ξόδεψε αρκετό χρόνο για να καλύψει τον «καλό του φίλο» Ηλία Κασιδιάρη λέγοντας ότι έχει περάσει πολύ χρόνο μαζί του και πολλές συζητήσεις και ουδέποτε τον άκουσε να λέει κάτι καλό για τον Χίτλερ, «ούτε καν ότι φτιάχνει καλά μακαρόνια», ενώ εξήγησε το περιβόητο τατουάζ του στο οποίο αναγραφόταν το ναζιστικό σύνθημα “Zeig Heil!” λέγοντας ότι το είδε σε ένα μαγαζί δερματοστιξίας ως πρόταση και του άρεσε γιατί «είχε γοτθική γραφή» -αλλά το έσβησε όταν έμαθε τι είναι. Τέλος, επανέλαβε το γνωστό μοτίβο για τη δολοφονία του Φύσσα: ότι το έμαθε την επομένη από την τηλεόραση.

Στο ίδιο κλίμα...

Νωρίτερα ο Πολ. Ζησιμόπουλος, πρώην βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, κινήθηκε στο κλίμα που είχε επιλέξει ο συντοπίτης του Αντ. Γρέγος, δηλαδή τον διαχωρισμό της οργάνωσης της Θεσσαλονίκης από εκείνη της Αθήνας και την επίκληση της άγνοιας για το τι συνέβαινε στην πρωτεύουσα. Έκανε πάντως την ενδιαφέρουσα δήλωση -ενδεικτική της σύγχυσης που επικρατεί στους ναζιστές σχετικά με το πώς θα περιγράψουν το οργανόγραμμά τους- ότι ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της οργάνωσης, αλλά όχι μέλος της οργάνωσης.

Ανάμεσα στους δύο απολογούμενους, οι συνήγοροι του Γ. Λαγού προσπάθησαν και κατόρθωσαν να μεταθέσουν την απολογία του πελάτη τους κατά μερικές ημέρες, ώστε τουλάχιστον να ακολουθήσει αυτή του Ν. Μίχου, ο οποίος αναμένεται να τον κατηγορήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL