Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Ν. Φίλης: Υπερήφανοι για τη συνολική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ – Αυτοκριτική για τα λάθη (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Φίλης: Υπερήφανοι για τη συνολική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ – Αυτοκριτική για τα λάθη (Ηχητικό)

«Η εποχή Πάϊατ έχει τελειώσει» με μεγάλη προσοχή σε αυτό το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται πρέπει η Ελλάδα να επανακαθορίσει τις δικές της στρατηγικές και τακτικές τόνισε μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ο οποίος αναρωτήθηκε αν η χώρα μας θα μπορέσει να ορθώσει κάποια φωνή όχι «δονκιχωτικά» αλλά ρεαλιστικά για τη επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία και τη στάση των ΗΠΑ. Παράλληλα μίλησε για τη ΝΔ που θέλει να σταματήσει τη διερεύνηση του σκανδάλου NOVARTIS αλλά και τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ που σωστά διευρύνεται.https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/693632197&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true


Για τις ΗΠΑ και την Τουρκία

Για την τουρκική επίθεση εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία, που παρά τις ιδιομορφίες είναι κυρίαρχο κράτος, έχει τον οργουελικό τίτλο «πηγή ειρήνης» αν και πρόκειται για όξυνση της πολεμικής κατάστασης με νεκρούς και πρόσφυγες και ένας πόλεμος δεν σβήνει με ένα άλλον πόλεμο.

Ο Ερντογάν πήρε την απόφαση πιεζόμενος και από τα δύο εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που έχει και θέλει να τους πάει εκεί, αλλά το κάνει αυτό γιατί έχει τις πλάτες των ΗΠΑ. Η ανάλυση της προηγούμενης διετίας σύμφωνα με την οποία υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ και συνεπώς η Ελλάδα πρέπει να διαλέξει μια εκ των πραγμάτων προνομιακή συνεργασία με τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα είναι μια ανάλυση που δεν επιβεβαιώνεται και εκ του αποτελέσματος και από τη γεωγραφία αν δει κανείς την έκταση των δύο χωρών και είναι φανερό ότι η Τουρκία αποτελεί στρατηγικό, προνομιακό συνεργάτη των ΗΠΑ στην περιοχή και λόγω της οικονομίας και λόγω πολιτικής και λόγω του ότι είναι κοσμικό κράτος που έχει Ισλάμ.

Ο κ. Φίλης σημείωσε ότι σωστά είπε ο Αλέξης Τσίπρας ότι δεν πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να είναι άφωνη, αλλά πριν μιλήσουμε πρέπει να σκεφτούμε τι θα αλλάξουμε. Υπάρχει ανάγκη αναπροσανατολισμού ορισμένων επιλογών που έγιναν τα τελευταία χρόνια με βάση την επιβεβλημένη από την Αμερική ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής σύμφωνα με την οποία θα υπήρχε σύγκρουση Τουρκίας – ΗΠΑ.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στους συσχετισμούς δύναμης που μεταβάλλονται στην ανάγκη να ξανασκεφτούμε πολλά πράγματα όχι με την πεπατημένη και με τις αδράνειες του παρελθόντος «και όπως εκπλήξαμε θετικά ως κυβέρνηση λύνοντας το θέμα το Μακεδονικό, αξιοποιώντας συσχετισμούς διεθνείς, διαθέσεις εσωτερικές, καμιά αντίρρηση πρέπει να δούμε και στο Κυπριακό πως θα αναδείξουμε την πλευρά της επίλυσης και δεν θα διολισθήσουμε - όπως θα ήθελαν κάποιοι - ευτυχώς όχι η κυβέρνηση επί του παρόντος, στην πλευρά της στρατιωτικοποίησης της εξωτερικής πολιτικής».

«Η εποχή Πάϊατ που μπαινόβγαινε παντού και έδινε υποσχέσεις κτλ έχει τελειώσει. Η αμερικανική πολιτική αναπροσανατολίζεται στα παραδοσιακά της δόγματα για την περιοχή. Εμείς πρέπει να αναζητήσουμε συμμαχίες, ναι παντού δεν θα πουλήσουμε κανέναν, καμιά αντίρρηση, αλλά αναδεικνύοντας δικά μας ζητήματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες διεθνείς και εσωτερικές»

«Ο Πομπέο ήταν χαρακτηριστικός αυτής της πολιτικής αναπροσαρμογής εκ μέρους του Τραμπ για την περιοχή» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και τόνισε «Δεν αισθάνομαι υπερήφανος» όταν ακούω πως κάποιοι σύντροφοι είπαν ότι η τωρινή «κυβέρνηση τρώει από τα έτοιμα» από την πολιτική που είχε κάνει η δική μας κυβέρνηση, «γιατί εμείς κάναμε πολιτική εξαναγκασμένοι από μια πραγματικότητα η οποία όμως τώρα σε μεγάλο βαθμό αλλάζει και πρέπει να αλλάξει και αυτή η πολιτική».

Ο κ. Φίλης μίλησε για το ΝΑΤΟ που ξεκάθαρα συναινεί στην επέμβαση στη Συρία – αφού μάλιστα η Τουρκία χρησιμοποιεί όπλα που της παρέχει – και αναρωτήθηκε αν η χώρα μας θα μπορέσει να ορθώσει κάποια φωνή όχι δονκιχωτικά αλλά ρεαλιστικά καθώς επιλογή της Ελλάδας δεν πρέπει να είναι να ακολουθήσει την αναζωπύρωση του πολέμου στη γειτονιά μας. «Δεν θα πάψει το κύμα των προσφύγων επειδή θα αποπειραθεί να στείλει με τη βία κιόλας τα εκατομμύρια πρόσφυγες από την Τουρκία στη βόρεια Συρία όπου θα είναι ένα προτεκτοράτο της Τουρκίας ο Ερντογάν» σημείωσε ο βουλευτής.

Πρέπει να κουβεντιάσουμε σοβαρότερα τα ζητήματα και όχι με όρους εφημεριακής και τηλεοπτικής ενημέρωσης.

«Κατ΄ ευφημισμόν ανεξάρτητη η δικαιοσύνη που σπαράσσεται από κυκλώματα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «εξ υποχρεώσεως» έχει κάνει την επιλογή να ξεκινήσει μια ιστορία εναντίον του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου λόγω της επιμονή του Αντώνη Σαμαρά σημείωσε ο κ. Φίλης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα ήθελε να τελειώνει αυτή η υπόθεση καθώς δημαγώγησε και έκανε το παν ώστε να πείσει με στοιχεία, που δεν είχε, να παίξει κατά τρόπο επικίνδυνο για τη λειτουργία των θεσμών με τα ζητήματα αυτά, για να κερδίσει τις εκλογές. Τώρα που τις κέρδισε τα ξεχνάει τα άλλα.

Πρόκειται για μια πολιτική που αφήνει πολλά επικίνδυνα υπόλοιπα και επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να σβήσει με τη δήθεν διερεύνηση ευθυνών την εξέταση του μείζον θέματος που είναι το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας NOVARTIS και αυτό είναι σαφές. Στην επιτροπή θα δούμε για πρώτη φορά δημόσια την αντιπαράθεση όχι μόνο ανάμεσα σε πολιτικά πρόσωπα και κόμματα αλλά και ανάμεσα σε παράγοντες της Δικαιοσύνης, «φοβούμαι ότι εξευτελισμός θα είναι τέλειος» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Θα καταλάβει η κοινή γνώμη ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι ένας θεσμός που δεν διαπερνάται από αντιθέσεις πολιτικές και άλλες. Δεν είναι ένας ουδέτερος θεσμός, είναι ένας θεσμός που σπαράσσεται από διαμάχες ανάμεσα σε πολιτικές και κυκλώματα. θα φανεί αυτό κατά τη γνώμη μου στη συζήτηση της Βουλής. Και έτσι θα υπάρξει και δημόσια αποκατάσταση αυτού που ονομάζουμε λειτουργία της Δικαιοσύνης και τόνισε πως είναι κατ΄ ευφημισμόν ανεξάρτητη η δικαιοσύνη που σπαράσσεται από κυκλώματα και από κομματικές διαμάχες. Καθώς εκεί υπάρχει το κράτος των δικαστών, το κράτος της Δεξιάς και του συστήματος και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε αυτό το κράτος και δυστυχώς δεν μπόρεσε να κάνει πολλά πράγματα.

«Σωστά μπαίνουμε στη διαδικασία της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ»

«Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ένα μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής ένταξης πολιτών στον ΣΥΡΙΖΑ» είναι άνθρωποι που παρακολουθούν το κόμμα πολλά χρόνια και δεν είναι ψηφοφόροι της τελευταίας κάλπης αριστερής προδιάθεσης και προδιαγραφών, είτε ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ ή και ΠΑΣΟΚ δεν είναι άνθρωποι με κοινό στοιχείο τον φόβο προς τη Δεξιά, σημείωσε ο βουλευτής. Είναι άνθρωποι που έχουν κάτι περισσότερο. Έχουν ένα στίγμα, μια ιστορία μια παράδοση μιας αριστερής αντιμετώπισης της δεξιάς πολιτικής.

Σωστά μπαίνουμε στη διαδικασία της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, της ανανέωσης, της αλλαγής ορισμένων στοιχείων, τίποτα δεν είναι αναλλοίωτο. «Αλλά αυτό που πρέπει να μείνει αναλλοίωτο είναι αριστερή φυσιογνωμία» σημείωσε ο βουλευτής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL