Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η Αθήνα θα στηρίξει τις κυρώσεις εφόσον ζητήσει η Λευκωσία...

Μ. Βαρβιτσιώτης στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας - Αναδίπλωση μετά τις πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Κύπρου

Αναδιπλώνεται η κυβέρνηση μετά την πίεση που δέχεται και αρχίζει πλέον να ταυτίζεται με τη Λευκωσία. Χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 17 και 18 Οκτωβρίου η Ελλάδα, θα υποστηρίξει το αίτημα της Κύπρου να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει θέσει ζήτημα κυρώσεων, ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης έχει επικοινωνήσει με όλη την ηγεσία της Ε.Ε. προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις...

«Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την Κύπρο στη συζήτηση και εφόσον η κυπριακή πλευρά επιδιώξει να ληφθούν περαιτέρω στοχευμένα μέτρα και κυρώσεις κατά της Τουρκίας, θα συμπαρασταθούμε», είπε ο Μ. Βαρβιτσιώτης. «Εμείς είχαμε κατορθώσει στις 18 Ιουνίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασιστούν κυρώσεις και έμενε να προσδιοριστεί το περιεχόμενο των κυρώσεων Ελλάδα και Κύπρος μαζί. Βλέπουμε εδώ ότι ο όρος κυρώσεις και το περιεχόμενό τους και από τη μεριά της Ελλάδας δεν φαίνεται να πολυισχύει», σχολίασε με νόημα η εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου. «Για εμάς στην πολιτική μας με την Τουρκία ίσχυε αυτό που λέει ο λαός «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους». Αναπτύξαμε σχέσεις φιλίας, συνεργασίας, βάζοντας όμως τους λογαριασμούς τους ανοιχτούς πάνω στο τραπέζι συνέχεια. Και για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο ο Αλέξης Τσίπρας σε όλες τις συναντήσεις είχε αναφερθεί σε αυτές σε όλα τα επίπεδα χωρίς να αφήνει όμως από την άλλη μεριά το θέμα βέβαια των συνεργασιών για τι θέλουμε συνεργασία με την Τουρκία. Εσείς φαίνεται από τις δηλώσεις που παρακολουθούμε να προτάσσετε ότι οι καλοί φίλοι κάνουν τους καλούς λογαριασμούς. Δεν συμφωνούμε και δεν θα συμφωνήσουμε σε αυτό», τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα Αλβανία - Βόρεια Μακεδονία

Προβληματική πάντως είναι η στάση της κυβέρνησης για τη διεύρυνση της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τη γραμμή της Γερμανίας, για coupling, δηλαδή για την ταυτόχρονη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας. Ο Μ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι «ότι πρέπει να ληφθεί ταυτόχρονα η απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις δύο χώρες», εκτιμώντας ότι «επειδή το αλβανικό στοιχείο είναι διάσπαρτο σε όλη την περιοχή ο διαχωρισμός και η έναρξη διαπραγματεύσεων με μία μόνο υποψήφια χώρα, μπορεί αντί να εμβαθύνει τη σταθερότητα να προκαλέσει την επαναφορά της αποσταθεροποίησης».

Γιατί να τιμωρηθεί η Βόρεια Μακεδονία;

«Αν δεν ανάψει πράσινο φως για την Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία γιατί θα πρέπει να τιμωρηθεί γι' αυτό; Δεν θεωρείτε ότι αυτό θα μεγαλώσει την αστάθεια στην περιοχή, τους εθνικισμούς;», ρώτησε η Σ. Αναγνωστοπούλου.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η πολιτική της κυβέρνησης και η άλλη λογική

Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στη σοβαρή οικονομική κρίση του κορωνοϊού έχει συγκεκριμένο πρόσημο. Δεν είναι μια πολιτική που επιδιώκει τη στήριξη της κοινωνίας, αλλά μια πολιτική που επιδιώκει τη στήριξη των ισχυρών συμφερόντων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις