Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
"Νέα πνοή" στη δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας αναζητούν Βρυξέλλες, Αθήνα και Βερολίνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Νέα πνοή" στη δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας αναζητούν Βρυξέλλες, Αθήνα και Βερολίνο

Στην ενδυνάμωση των επιστροφών μεταναστών στην Τουρκία «βλέπουν» Βερολίνο και Βρυξέλλες τη λύση για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά. Σε συνέχεια, μάλιστα, της τραγωδίας που έλαβε χώρα το σαββατοκύριακο στη Μόρια της Λέσβου, αναμένεται να πραγματοποιηθούν αυτήν την εβδομάδα επισκέψεις Ευρωπαίων αξιωματούχων σε Ελλάδα και Τουρκία προκειμένου να δοθεί «νέα πνοή» στην εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας για την κοινή διαχείριση του μεταναστευτικού, παρά τις πρόσφατες απειλές του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Αγίπ Ερντογάν για «άνοιγμα» των συνόρων.

«Η πυρκαγιά που ξέσπασε στη Μόρια και που στοίχισε τη ζωή μιας γυναίκας και προκάλεσε τον τραυματισμό του παιδιού της είναι ένα τραγικό γεγονός για το οποίο λυπούμαστε βαθιά» δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα κατά τη χθεσινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες προσθέτοντας ότι οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές τις τελευταίες εβδομάδες εντείνουν την ήδη μεγάλη πίεση στα νησιά δημιουργώντας «μη βιώσιμες συνθήκες».

Στην ίδια γραμμή και η γερμανική κυβέρνηση, η οποία εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη της για την πυρκαγιά και τα θύματα στη Λέσβο. «Πρόκειται για τραγωδία» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται με ένταση ώστε να αποκλιμακώσει την κατάσταση στο νησί. Ένα «κλειδί» γι' αυτή την αποκλιμάκωση είναι 'ότι πρέπει να αυξηθεί σημαντικά η επιστροφή ανθρώπων στην Τουρκία, είπε ο Ζάιμπερτ, τονίζοντας ότι «αυτός είναι ο τρόπος που βλέπει τα πράγματα και η ελληνική κυβέρνηση».

Συγχρόνως η Ε.Ε. δηλώνει ετοιμότητα ως προς τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην εφαρμογή των έκτακτων μέτρων για τη μεταφορά μεταναστών στην ενδοχώρα και την αποσυμφόρηση των νησιών.

«Η Επιτροπή παραμένει διαθέσιμη να υποστηρίξει τις ελληνικές αρχές κατεπειγόντως ώστε να εφαρμόσουν έκτακτα μέτρα για την αποσυμπίεση της κατάστασης» επισήμανε η ίδια χαιρετίζοντας τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που σχετίζονται με την «ικανότητα υποδοχής», δεδομένων των αυξημένων προσελεύσεων.

«Αυτά περιλαμβάνουν επιπλέον μεταφορές στην ενδοχώρα με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες και χρηματοδότηση από την Ε.Ε., αύξηση της ικανότητας υποδοχής στην ενδοχώρα καθώς και αύξηση των επιστροφών από τα νησιά, συμπεριλαμβανομένων των εθελοντικών επιστροφών» τόνισε.

Η Μ. Αντρέεβα ανέφερε επίσης ότι ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος την Πέμπτη και την Παρασκευή θα ταξιδέψει στην Ελλάδα και την Τουρκία με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέχοφερ και της Γαλλίας Kριστόφ Καστανέρ προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στην Ελλάδα και τη συνεργασία με την Τουρκία για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

«Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τη βοήθειά μας και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τις ελληνικές αρχές που είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση της κατάστασης προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες» κατέληξε η Μ. Αντρέεβα.

«Για τον υπουργό είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τις αμοιβαίες ανάγκες, τα αμοιβαία κίνητρα, ίσως και τις δυνατότητες ώστε να ενισχύσουμε περαιτέρω την εφαρμογή της Δήλωσης και να δούμε πώς μπορούμε να συμβάλουμε σε αυτό» επισήμανε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης σημειώνοντας πως η εν λόγω επίσκεψη με τον Γάλλο ομόλογό του και τον Ευρωπαίο επίτροπο δείχνει ότι “υπάρχουν κοινά σημεία ενδιαφέροντος, τα οποία θα μπορέσουμε να συζητήσουμε εκεί με την τουρκική κυβέρνηση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL