Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Προς έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία η Ε.Ε.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προς έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία η Ε.Ε.

Το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία ετοιμάζεται να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως φαίνεται από το προσχέδιο των συμπερασμάτων του προσεχούς Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που διέρρευσε στον Τύπο.

Σε συνέχεια της έγκρισης και του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας την περασμένη Πέμπτη, όλα δείχνουν πως ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των συνομιλιών με Σκόπια και Τίρανα, παρά τις μέχρι τώρα διαφωνίες ορισμένων χωρών.

Συγκεκριμένα οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών - μελών στην Ε.Ε., οι οποίοι προετοιμάζουν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, περιλαμβάνουν στο προσχέδιο τη σύσταση της Επιτροπής, να ξεκινήσουν συνομιλίες με Σκόπια και Τίρανα.

«Στη βάση της προόδου που σημειώθηκε στις μεταρρυθμίσεις και των όρων που καθορίστηκαν ομόφωνα από το Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2018, το Συμβούλιο, με την επιφύλαξη της έγκρισης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αποφασίζει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ένταξης με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» αναφέρει το συγκεκριμένο προσχέδιο, ενώ αντίστοιχη είναι και η αναφορά για την Αλβανία.

Επιπλέον το προσχέδιο αναφέρεται σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει οι δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένων της δικαστικής μεταρρύθμισης, της καταπολέμησης της διαφθοράς και της εξυγίανσης της δημόσιας διοίκησης.

Στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας το Συμβούλιο υπενθυμίζει τη σημασία της εφαρμογής διμερών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της «ιστορικής», όπως χαρακτηρίζεται, Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα. Αυτό δεν αποκλείεται να προκαλέσει την αντίδραση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς είναι ξεκάθαρη η αμηχανία της μέχρι στιγμής στο εν λόγω ζήτημα, με δεδομένο ότι μέρος του κόμματος συνεχίζει να είναι κατά της Συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται δε ότι τον Ιούνιο, παρά την πρόταση της Επιτροπής να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις δύο χώρες, κάποιες κυβερνήσεις της Ε.Ε., όπως αυτές της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Γερμανίας και της Δανίας, δεν έδωσαν τη συγκατάθεσή τους παραπέμποντας το ζήτημα για το Συμβούλιο του Οκτωβρίου. Οι Γερμανοί επικαλέστηκαν περιορισμό χρόνου, ενώ οι υπόλοιπες χώρες είχαν εκφράσει επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων από τις δύο χώρες.

Σε κάθε περίπτωση είναι γεγονός ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες υφίστανται εσωτερικές πιέσεις να μην δώσουν τη συγκατάθεσή τους σε νέα διεύρυνση, κυρίως λόγω των πρόσφατων προβλημάτων που αντιμετώπισε η Ε.Ε. σε Ουγγαρία και Πολωνία αναφορικά με το κράτος δικαίου.

Την ίδια στιγμή η Ε.Ε., όπως φάνηκε και από τη στάση της απερχόμενης Επιτροπής Γιούνκερ, προσβλέπει σε σημαντικά οφέλη από τη διατήρηση του «μομέντουμ» στην ευρωπαϊκή πορεία των βαλκανικών χωρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL