Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Παρέμβαση Βενιζέλου στην υπόθεση Novartis - Και άμεσο ξεκουκούλωμα των προστατευόμενων μαρτύρων * Μήνυμα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. να μην αλλάξει στάση στην αναθεώρηση του άρθρου 86 / Πρώτα Εξεταστική και μετά Προανακριτική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρέμβαση Βενιζέλου στην υπόθεση Novartis - Και άμεσο ξεκουκούλωμα των προστατευόμενων μαρτύρων * Μήνυμα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. να μην αλλάξει στάση στην αναθεώρηση του άρθρου 86 / Πρώτα Εξεταστική και μετά Προανακριτική

Με μια εκτενή δήλωση - παρέμβασή του για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Novartis, ο Ευ. Βενιζέλος εμφανίζεται να μην είναι ικανοποιημένος από τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση την αντιμετώπιση της “σκευωρίας” με τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής (και δη μόνο) για τον Δ. Παπαγγελόπουλο.

Αφού αναφέρει ότι η υπόθεση “εκκρεμεί αδικαιολόγητα” για άλλα τρία (δηλαδή τους Αντ. Σαμαρά, Άδ. Γεωργιάδη, Ανδ. Λοβέρδο), αφήνει να εννοηθεί ότι τα στοιχεία της δικογραφίας κατά των πολιτικών προσώπων της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και να μην είναι επαρκή για το είδος της εξέλιξης που εκείνος θα επιθυμούσε και περιγράφει τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για τη “συγκέντρωση όλων των στοιχείων”.

Τάσσεται υπέρ σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής και στη συνέχεια Προανακριτικής εξατομικευμένα για κάθε πολιτικό πρόσωπο. Αναφέρει δηλαδή ότι “ενώ διεξάγεται μια δημόσια συζήτηση για τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν από τη Βουλή για το πρώτο σκέλος της δικογραφίας της σκευωρίας, υπάρχουν πολύ σοβαρές εκκρεμότητες στο επίπεδο της Εισαγγελίας (εν τέλει του Αρείου Πάγου) κυρίως για το δεύτερο και τρίτο σκέλος της”.

Υπενθυμίζεται ότι το δεύτερο και τρίτο σκέλος των μηνύσεών τους κατά των προσώπων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αφορά τους εισαγγελικούς λειτουργούς και το τρίτο τους προστατευόμενους μάρτυρες, για τους οποίους ζητάει ανάκληση του χαρακτηρισμού τους και της ποινικής ασυλίας που τους έχει παρασχεθεί. Ζητάει ειδικότερα να μεριμνήσει η Βουλή για τη “διασφάλιση των δικονομικών προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν την εξέταση των περιβόητων μαρτύρων, αλλά και των εμπλεκομένων εισαγγελικών και άλλων λειτουργών από τη Βουλή και τη συγκέντρωση όλων των στοιχείων”.

Παράλληλα στέλνει μήνυμα και στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης. Επ’ αυτού αναφέρει σχετικά με το άρθρο 86 ότι η προηγούμενη Βουλή (επί ΣΥΡΙΖΑ), που το “παρερμήνευσε ωμά”, διαλύθηκε και πως “η προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης να νομιμοποιήσει αναδρομικά την παραβίαση του συντάγματος μέσω της αναθεωρητικής διαδικασίας απέτυχε λόγω της στάσης της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην προηγούμενη Βουλή και ελπίζω ότι καμία σκοπιμότητα δεν θα μεταβάλει τώρα το δεδομένο αυτό”.

Νέα κατάθεση Λοβέρδου για να κατονομάσει τον "Ρασπούτιν"

Δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ανδ. Λοβέρδος κατέθεσε στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευ. Ζαχαρή και Λ. Σοφουλάκη για την υπόθεση Novartis κατονομάζοντας τον Δ. Παπαγγελόπουλο ως τον “Ρασπούτιν”.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του ΑΠΕ, ο Ανδ. Λοβέρδος είχε ζητήσει συνάντηση με τον Ευ. Ζαχαρή προκειμένου να τον ενημερώσει για το περιεχόμενο των επτά μηνυτήριων αναφορών που έχει καταθέσει κατά των προστατευόμενων μαρτύρων. Μετά την προσκόμιση των σχετικών αντιγράφων των επτά μηνύσεων και άλλων εγγράφων στον Ευάγγελο Ζαχαρή, ο τελευταίος ζήτησε να καταθέσει πάλι ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Πιθανολογείται ότι η νέα μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο Ανδ. Λοβέρδος πριν από λίγες μέρες στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα διαβιβαστεί στη Βουλή. Επίσης οι δύο αντεισαγγελείς θα διαβιβάζουν στη Βουλή όποια κατάθεση μάρτυρα -που θα γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα- κρίνουν αναγκαία, εφόσον αναφέρεται σε πολιτικό πρόσωπο.

Τη Δευτέρα θα καταθέσει ως μάρτυρας ο Γ. Στουρνάρας και προσεχώς η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελ. Ράικου.

Υπέρ της Προανακριτικής το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Αντίθετη σε “οποιαδήποτε σκέψη, όπως προκύπτει από αποκαλυπτικές δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, για δήθεν αναρμοδιότητα της επιτροπής ή άλλα δικονομικά προσχήματα για τη fast track αναπομπή του φακέλου στη Δικαιοσύνη” δήλωσε η Φ. Γεννηματά στην Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛΛ., το οποίο θα ψηφίσει την πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο.

Έκανε λόγο για “εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων και ισορροπιών” μεταξύ Τσίπρα - Μητσοτάκη, ενώ υποστήριξε πως το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δέχεται επίθεση από όλους γιατί έχει αποφασίσει να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία.

Ν. ΛΙΟΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL