Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Αλ. Χαρίτσης: Εξεταστική; Προανακριτική; Εμείς εδώ είμαστε, όλα στο φως να μάθει ο λαός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Χαρίτσης: Εξεταστική; Προανακριτική; Εμείς εδώ είμαστε, όλα στο φως να μάθει ο λαός

Όσα είπαμε το τελευταίο τριήμερο στην Θεσσαλονίκη και όσα γίνονται σταδιακά σαφή στους πολίτες, οδηγούν την κυβέρνηση σε κινήσεις αντιπερισπασμού, για την Novartis η στάση μας είναι ξεκάθαρη, «όλα στο φως», ας κινηθεί η κυβέρνηση με όποιον τρόπο κρίνει. Εξεταστική; Προανακριτική; Εδώ είμαστε να απαντήσουμε, σημασία έχει να μάθει ο λαός το μέγεθος αυτού του πολύ μεγάλου σκανδάλου, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

Τόσο στην ομιλία του στη ΔΕΘ όσο και στην εκτενή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, «έγινε απολύτως σαφές, με πολύ ειλικρινή και ευθύ τρόπο, το περίγραμμα της αντιπολιτευτικής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ όλο το επόμενο διάστημα, με πλήρη επίγνωση του πού βρισκόμαστε σήμερα, τι πετύχαμε τα τελευταία 4,5 χρόνια, πού παραλάβαμε την ελληνική οικονομία και κοινωνία στις αρχές του 2015 και πού φτάσαμε τον Ιούλιο του 2019, του ότι πετύχαμε στρατηγική την έξοδο από το μνημόνιο, την αποκατάσταση αδικιών του παρελθόντος, την στήριξη ασθενέστερων στρωμάτων, την μεγάλη προσπάθεια του τελευταίου χρόνου για στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας και των μικρομεσαίων και μεσαίων στρωμάτων», είπε ο κ. Χαρίτσης. «Βεβαίως», συνέχισε, αυτά έγιναν και «αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες μας και αυτά που δεν λειτούργησαν σωστά, καθυστερήσεις που υπήρξαν. Αυτό διαμορφώνει τον καμβά του πού βρισκόμαστε και πώς ξεκινάμε την νέα φάση και προσπάθεια, την νέα συνθήκη στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη να μιλήσουμε για το σήμερα και το αύριο, γιατί από την μία η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί σε όλα τα πεδία να επαναφέρει λογικές της Δεξιάς που μας οδήγησαν στην κρίση, από τα θεσμικά ατοπήματα σε σειρά υποθέσεων μέχρι την προσπάθεια να ξηλωθούν σημαντικές κατακτήσεις στο εργασιακό πεδίο», τόνισε ο ίδιος. «Θα αρχίσουμε αντιπολίτευση προγραμματική και τεκμηριωμένη, πατώντας στην πολύτιμη εμπειρία 4,5 χρόνων στην διακυβέρνηση, ταυτόχρονα όμως και αντιπολίτευση με πολύ σαφείς αιχμές, μαχητική, για να υπερασπιστούμε αυτά που κατακτήσαμε και να προωθήσουμε σημαντικές αλλαγές προοδευτικής κατεύθυνσης που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία … σε ένα διεθνές περιβάλλον με πολλές ανησυχητικές πλευρές», ενώ τόνισε την θετική αντίδραση των φορέων της Θεσσαλονίκης στις επαφές που έγιναν.

«Αυτά που είπαμε το τελευταίο τριήμερο στη Θεσσαλονίκη και αυτά που αρχίζουν να γίνονται σαφείς στους πολίτες, κάνουν την κυβέρνηση να ανησυχεί, γι’ αυτό αντί να απαντήσει επί της ουσίας καταφεύγει σε ευφυολογήματα και κινήσεις αντιπερισπασμού, γιατί είναι π.χ. δύσκολο να αιτιολογήσει στους πολίτες γιατί ενώ υπήρχε έτοιμος, δρομολογημένος μηχανισμός μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων (που δεν είναι τεχνικό ζήτημα, αφορά την κοινωνία γιατί σχετίζεται με την δυνατότητα της οικονομίας για μέτρα ελάφρυνσης), έκανε πίσω η κυβέρνηση ΝΔ, ακυρώνει τα μέτρα που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, από την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ, κτλ.», συνέχισε ο κ. Χαρίτσης. Θύμισε ότι ο Κ. Μητσοτάκης ήδη προεκλογικά αναφερόταν σε «χτίσιμο αξιοπιστίας» που «ουσιαστικά παραπέμπει σε μέτρα λιτότητας, επώδυνα για τον ελληνικό λαό. Είναι στον ιδεολογικό πυρήνα της ΝΔ και της Δεξιάς οι πολιτικές λιτότητας».

«Για τα ζητήματα της Novartis και της Δικαιοσύνης», συνέχισε, «ενώ είναι γνωστό και σαφές ότι μιλάμε για πολύ μεγάλο σκάνδαλο που στοίχισε δισεκατομμύρια στο δημόσιο ταμείο και είχε διεθνείς προεκτάσεις (ήταν το FBI που εκκίνησε την έρευνα) … γίνονται κινήσεις αποπροσανατολισμού για να μεταθέσουν το κέντρο βάρος της δημόσιας προσοχής αλλού … αλλά η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρη, όλα στο φως. Ας κινηθεί η κυβέρνηση με όποιον τρόπο κρίνει. Εξεταστική; Προανακριτική; Εδώ είμαστε να απαντήσουμε. Σημασία έχει να μάθει ο ελληνικός λαός σε όλη του την έκταση και το βάθος, το μέγεθος αυτού του πολύ μεγάλου σκανδάλου. Αυτό είναι το κρίσιμο…».
«Θα πρέπει και η ΝΔ να επιλύσει τις εσωτερικές της αντιφάσεις, την διχογνωμία που υπάρχει στο εσωτερικό της … αλλά αυτό αφορά την ΝΔ και την κυβέρνηση, εμείς λέμε ότι ο λαός δικαιούται και πρέπει να μάθει το σύνολο των πεπραγμένων που οδήγησαν στην απώλεια πολύ σημαντικών κονδυλίων, πλήγωσαν το αίσθημα δικαίου. Και βεβαίως να αποδοθούν ευθύνες εκεί που αναλογούν», υπογράμμισε.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/681763010&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL