Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
Σταμάτης Βαρδαρός: Επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε ισχυρό χαρτί η Υγεία που «τσαλάκωνε» όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σταμάτης Βαρδαρός: Επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε ισχυρό χαρτί η Υγεία που «τσαλάκωνε» όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις

Ανεξαρτήτως τοποθέτησης κανείς σοβαρός στο σύστημα Υγείας δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε την τελευταία τετραετία, αντίθετα ο χώρος που ως τότε «τσαλάκωνε» το πολιτικό αφήγημα της όποιας κυβέρνησης έγινε ισχυρό χαρτί της δικής μας διακυβέρνησης, τόνισε ο πρώην ΓΓ Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

«Άρχισε η ιστορία της καμμένης γης για να δικαιολογηθεί η απουσία σχεδίου», είπε ο κ. Βαρδαρός σχολιάζοντας όσα αναφέρθηκαν από την νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας. «Στον τομέα της Υγείας, μετά από δύο μήνες ανάληψης της κυβέρνησης από την ΝΔ και της πολιτικής ευθύνης από τους κ.κ. Β. Κικίλια και Β. Κοντοζαμάνη στο υπουργείο, δεν ακούσαμε κάτι για σχέδιο, μόνο περιγραφή των διαχρονικών ελλείψεων και προβλημάτων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μία περιγραφή της κατάστασης σαν να ξεκίνησε η ιστορία του ΕΣΥ το 2015, με εικόνα ονειρεμένη με προβλήματα που δημιουργήθηκαν τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς, δεν είναι έτσι... παρά τα προβλήματα και τις ελλείψεις ειδικότερα στα μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου της Αθήνας, η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά και με όρους στελέχωσης και με όρους πρόσβασης (η κάλυψη των ανασφάλιστων είναι εμβληματική παρέμβαση, μοναδική στην ιστορία των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας) και με όρους βελτίωσης της υλικοτεχνικής υποδομής, παράλληλα με κρίσιμες μεταρρυθμίσεις όπως της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

«Καλό θα ήταν ο κ. Κικίλιας να αρχίσει να φέρεται σαν υπουργός Υγείας, όχι σαν να κάνει αντιπολίτευση, όπως και ο κ. Κοντοζαμάνης. Καλό θα είναι επίσης να συνεννοούνται, γιατί μαθαίνουμε για δύο... παράλληλα υπουργεία στο χώρο του υπουργείου Υγείας», συνέχισε ο ίδιος, «είναι οξύμωρο ότι η ΝΔ που προεκλογικά έλεγε ότι θα βάλει... Χ στις ΤΟΜΥ, θα κλείσει τις μονάδες, τώρα μας εγκαλεί που ανοίξαμε "μόνο" 127, σε δύσκολα χρόνια (οι ίδιοι το 2014 έκλειναν δομές, τα παλιά πολυϊατρεία του ΙΚΑ). Οι ΤΟΜΥ έχουν εξυπηρετήσει πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες», είπε ο κ. Βαρδαρός, εκτιμώντας ότι οι διαφορετικοί αριθμοί που ανέφερε ο κ. Κικίλιας να αναφέρονται σε «εγγεγραμμένους», ενώ για τα στοιχεία απορρόφησης κονδυλίων του προγράμματος σημείωσε ότι «στο μέσο των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων δεν κάνουμε απολογισμό».

«Προφανώς κι εμείς θα θέλαμε να έχουμε ανοίξει περισσότερες ΤΟΜΥ, αλλά αυτό ήταν το αποτέλεσμα και της "καμμένης γης" που παραλάβαμε το 2015, με την απώλεια 16.000 γιατρών από την χώρα, από το 2010 ως το 2015 ... όποιος ολοκλήρωνε τις σπουδές του και την εκπαίδευσή του έφευγε από την χώρα. Αυτό άρχισε να αλλάζει επί των δικών μας ημερών. Και δεν ήταν το μόνο», τόνισε ο κ. Βαρδαρός, «δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος στο σύστημα Υγείας, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, που μπορεί σοβαρά να υποστηρίξει ότι η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας επιδεινώθηκε την τετραετία διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, καταφέραμε το υπουργείο Υγείας, που ως τότε "τσαλάκωνε" το πολιτικό αφήγημα της όποιας κυβέρνησης, να είναι από τα ισχυρά χαρτιά της δικής μας διακυβέρνησης και απολογιστικά και για να χτίσουμε προγραμματικά, να διαφυλάξουμε ότι πετύχαμε και ότι θέλουμε να επιδιώξουμε τα επόμενα χρόνια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL