Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Ο Μητσοτάκης ξέμεινε από... καλάθι στη ΔΕΘ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Μητσοτάκης ξέμεινε από... καλάθι στη ΔΕΘ

Τον δρόμο της σιωπής αναφορικά με τη διεκδίκηση της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων επιβεβαίωσε πως θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της 84ης ΔΕΘ καθώς, όπως είπε, “είναι καλύτερα να υπερασπίζονται άλλοι το δίκαιό μας, παρά να αναλωνόμαστε σε μονολόγους χωρίς αντίκρισμα. Μόνο έτσι μπορείς τελικά να απαιτείς, παρά να επαιτείς"! Θεματική υπαναχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στο σκέλος των φοροελαφρύνσεων των φυσικών προσώπων. Επιπλέον, απέφυγε να δεσμευτεί για την υλοποίηση των προσλήψεων σε Παιδεία και Υγεία που έχουν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τη διαπίστωσή του στην κυριακάτικη συνέντευξη Τύπου ότι “έχουμε όλα τα επιχειρήματα με το μέρος μας για να διεκδικήσουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων”, αρκέστηκε να... εκφράσει την ελπίδα ότι “το 2021 η χώρα θα μας βρει με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, για να μπορούμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την πολιτική μας”. Φρόντισε δε να χαρακτηρίσει “εκτός τόπου και χρόνου” το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση των πλεονασμάτων από το 2020, ισχυριζόμενος ότι αυτό ανήκει “στον φαντασιακό κόσμο του κ. Τσίπρα και δεν συζητήθηκε ποτέ με κανέναν”...

Ο πρωθυπουργός, υποστέλλοντας την προεκλογική σημαία των άμεσων φοροελαφρύνσεων, αναλώθηκε στο ευχολόγιο ότι “από το 2021 θα έχουμε αρκετό δημοσιονομικό χώρο για να αρχίσουμε να μειώνουμε την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος”, δηλώνοντας ότι “πρόθεσή μας είναι, μέχρι το 2023, να έχουν καταργηθεί πλήρως”. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι “το τέλος της θητείας μας θα μας βρει με μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 22% και 11% και τη διατήρηση φυσικά του υποκατώτατου συντελεστή”.

Δεν δεσμεύτηκε για προσλήψεις σε Υγεία και Παιδεία

Σε αοριστόλογίες περιορίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ερώτηση της “Αυγής” αναφορικά με τις 10.500 προσλήψεις στη Γενική Παιδεία και 10.000 προσλήψεις στην Υγεία που προγραμματίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, ισχυριζόμενος ότι “δεν βρήκαμε ούτε μία πίστωση σε προϋπολογισμό γι’ αυτές τις προσλήψεις”. Ο πρωθυπουργός, αν και σημείωσε για πρώτη φορά ότι “δεν θα είμαστε πλέον στον κανόνα ένα προς πέντε, διότι έχουμε τη δυνατότητα να κινηθούμε σε καλύτερα επίπεδα απ’ αυτό”, δήλωσε ότι “το ζήτημα είναι να προσλαμβάνουμε εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες”.

Αναγνώρισε ότι “ήταν σωστή η πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης με τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή και θα ολοκληρωθεί”, ωστόσο σημείωσε γενικόλογα ότι “ανάλογα με τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες, θα προχωρήσουμε και στις προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην εκπαίδευση, δίνοντας πάντα μια προτεραιότητα στους αναπληρωτές καθηγητές”. Σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι “ήδη έχουμε καταφέρει και έχουμε βρει κάποια κονδύλια για να προσλάβουμε 800 γιατρούς στον ΕΟΠΥΥ για να υποστηρίξουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα”.

"Καταστροφική η απλή αναλογική"

“Δεν έχω καμία πρόθεση να συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου με την αλλαγή του συντάγματος. Είναι δύο διακριτές ενότητες” απάντησε σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός, βάζοντας στο συρτάρι τα σενάρια για τροποποίηση του άρθρου που ορίζει ότι απαιτούνται 200 ψήφοι για να εφαρμοστεί αλλαγή στον εκλογικό νόμο από τις επόμενες εκλογές. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, “με τον τρόπο αυτό άδειασε τον Τάκη Θεοδωρικάκο λόγω των αντίθετων μηνυμάτων που εξέπεμπε το προηγούμενο διάστημα”. Υπενθυμίζεται ότι Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. αριθμούν συνολικά 180 βουλευτές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ωστόσο ότι “ότι η απλή αναλογική είναι απολύτως καταστροφική για τη χώρα και η κυβερνητική πλειοψηφία, θα προτείνει στη Βουλή έναν νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα”. Πραγματοποίησε δε κάλεσμα - πυροτέχνημα στον ΣΥΡΙΖΑ “να αφήσει στην άκρη την απλή αναλογική και να υιοθετήσει την απλή λογική”. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς για “την πρωτοβουλία που αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού” εκφράζοντας την προσδοκία “να ψηφιστεί όχι με 200, αλλά με 300 ψήφους από αυτή τη Βουλή”.

Άφησε τη "σάρισα"

Ο πρωθυπουργός, εγκαταλείποντας οριστικά την ασπίδα του νεομακεδονομάχου, σημείωσε σε σχετική ερώτηση ότι “η Συμφωνία των Πρεσπών αυτή είναι μία κυρωμένη συμφωνία από την ελληνική Βουλή και, κατά συνέπεια, δεν αλλάζει κατά το δοκούν”. Για την τιμή των... μικροκομματικών όπλων επανέλαβε ότι “είναι όμως μία εθνικά επιζήμια συμφωνία” και περιορίστηκε να δεσμευτεί ότι “θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί ως προς την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, που τη θεωρούμε κακή, αλλά τη βρήκαμε, την κληρονομήσαμε”. Σημείωσε δε ότι “δεν έχει προβλεφθεί ακόμα κάποια συνάντηση με τον κύριο Ζάεφ, αλλά προφανώς κάποια στιγμή θα τον συναντήσω”... Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη στροφή της κυβέρνησης, επανήλθε (Alpha) στην “καραμέλα” ότι “υπάρχουν τα ζητήματα του ανοίγματος και του κλεισίματος των κεφαλαίων στη διαπραγμάτευσή τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση”...

Θυμήθηκε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Τέλος, η σύγκρουση της κυβέρνησης με τη σκληρή πραγματικότητα της προσφυγικής κρίσης αποτυπώθηκε στη νέα έκκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη για “επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης” καθώς, όπως, είπε, “δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μια Ευρώπη όπου κάποιες χώρες εξακολουθούν να σφυρίζουν αδιάφορα. Θέλουν να έχουν τα οφέλη από τη συμμετοχή στη ζώνη του Σένγκεν, πλην όμως δεν δέχονται κανέναν επιμερισμό ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος”. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι, αν θέλει μια χώρα να είναι στο Σένγκεν θα πρέπει να δέχεται ότι, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, θα συμμετέχει σε όποια απόφαση πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλιώς θα πρέπει να υπάρχουν επιπτώσεις”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL