Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.8°C
3 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.8°C
1 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.4°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.9°C18.0°C
2 BF 100%
Καλάθι με... συνθήματα στη ΔΕΘ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καλάθι με... συνθήματα στη ΔΕΘ

Με γενικολογίες και συνθήματα προεκλογικής κοπής επιχειρούσαν χθες κυβερνητικές πηγές να... γεμίσουν το καλάθι του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι ίδιοι κύκλοι -ενόψει της αποψινής ομιλίας του Κ. Μητσοτάκη στις 8 το βράδυ- εμμένουν στο ρεσιτάλ εμπαιγμού για την κυβερνητική απροθυμία στο σκέλος της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων σημειώνοντας ότι «στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να δείξει πως η δική του κυβέρνηση δεν χρειάζεται να κάνει 'κωλοτούμπα'. Δηλαδή ότι θα εφαρμόσει σταδιακά τις υποσχέσεις του για φοροελαφρύνσεις, αλλά χωρίς να διαταράξει τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας»...

Απλή αναφορά στη δήλωση Λαγκάρντ

“Ο κ. Μητσοτάκης προφανώς βέβαια θα επικαλεστεί τη θετική δήλωση Λαγκάρντ για τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος ως ένδειξη αλλαγής του κλίματος για την Ελλάδα στο εξωτερικό και ως καλό οιωνό” σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού επιβεβαιώνοντας την έλλειψη βούλησης της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τις πρόσφατες τοποθετήσεις της νέας επικεφαλής της ΕΚΤ. Άλλωστε χθες ο Στέλιος Πέτσας (Alpha) χαρακτήρισε “ευπρόσδεκτες τις αναφορές περί μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα” επαναλαμβάνοντας πως "η κυβέρνηση δουλεύει για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας ώστε να θέσει το ζήτημα το 2020 για τα μεγέθη του 2021".

Οι ίδιοι κύκλοι επιδιώκουν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από την κυβερνητική κυβίστηση στην κεντρική προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. λέγοντας ότι “ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει στη ΔΕΘ του 2018: ‘Θέλω μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, και τη θέλω αφού κερδίσω αξιοπιστία και αρχίζω να υλοποιώ το μεταρρυθμιστικό μου σχέδιο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το 2019 θα τηρήσουμε τον στόχο του 3,5% και θα σχεδιάσουμε τον προϋπολογισμό του 2020 με τήρηση του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ, ώστε μέσα στο 2020 να έχουμε κερδίσει την αξιοπιστία με το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που υλοποιούμε και από το 2021 και μετά να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα, κοντά στο 2%'".

Επαναφέροντας δε το σύνθημα περί “διπλωματικής αξιοπιστίας” συμπληρώνουν ότι “τα ίδια λέει και τώρα ο πρωθυπουργός και τα ίδια ανέφερε και στις δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις του με τους Ευρωπαίους ηγέτες σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη”.

Ξέμεινε η κυβέρνηση από κοινωνικά μέτρα

Η δυστοκία του κυβερνητικού επιτελείου στην εξεύρεση μέτρων με κοινωνικό και επικοινωνιακό αποτύπωμα επιβεβαιώνεται από τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι “ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αλλάξει το αφήγημα της ΔΕΘ κι αντί για παροχολογία να παρουσιάσει έναν δωδεκάμηνο σχεδιασμό για τον οποίο θα λογοδοτήσει στους πολίτες σε έναν χρόνο από τώρα”. Παράλληλα συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε ότι «σε καμία περίπτωση ο πρωθυπουργός δεν θα υποσχεθεί μη κοστολογημένα μέτρα, αλλά ενδεχομένως να δώσει το περίγραμμα του τι θα εφαρμοστεί πότε, υπό ποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις”.

Παραπέμποντας δε στο μέλλον και την μείωση των φόρων συμπληρώνουν ότι “η συζήτηση για την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα και σε δεύτερο χρόνο η μείωση των στόχων για τα πρωτογενή είναι οι δύο κρίσιμες προϋποθέσεις για να προχωρήσει τα επόμενα δύο χρόνια το σχέδιο φοροελαφρύνσεων”...

Κυβερνητικοί κύκλοι -επιδιώκοντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για το άδειο καλάθι του πρωθυπουργού- αφήνουν να διαρρεύσει ότι «θα υπάρχει το στοιχείο της έκπληξης στην ομιλία» "φωτογραφίζοντας" ενδεχόμενη “μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος”. Σε αυτό το φόντο ωστόσο αναγνώριζαν ότι για “λόγους δημοσιονομικής σύνεσης και ισορροπίας θα χρειαστεί και η λήψη ισοδύναμων μέτρων”.

Ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί και στις “θεσμικές αλλαγές, καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση”, ενώ μεγάλο κεφάλαιο της ομιλίας του θα αφιερωθεί στο... προσφιλές θέμα της ασφάλειας.

Καχυποψία και ερωτηματικά για τα έργα της Θεσσαλονίκης

Εκτενείς αναφορές θα πραγματοποιήσει απόψε ο πρωθυπουργός στις υποδομές και τις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει τη δέσμευση για τη “μετατροπή των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ σε ένα σύγχρονο εκθεσιακό πάρκο, που θα δώσει αίγλη στη Θεσσαλονίκη”.

Συν τοις άλλοις θα ανακοινώσει τα σχέδια “για την επιτάχυνση του έργου του μετρό Θεσσαλονίκης» ενώ το συγκεκριμένο έργο καρκινοβατούσε την περίοδο των διακυβερνήσεων της Ν.Δ.! Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Τρίτη, δεν δίστασε δε να ισχυριστεί ότι “εμείς δεν θα εγκαινιάσουμε μουσαμάδες, θα εγκαινιάσουμε μετρό».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός “θα ανακοινώσει ένα πρόγραμμα διάρθρωσης για τον ΟΑΣΘ». Σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα τοπικών sites η κυβέρνηση φέρεται να έχει καταλήξει σε μια μορφή Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τις οδικές αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. Αυτό σημαίνει ότι η κατ’ αρχήν απόφαση είναι να διατηρηθεί ο κρατικός χαρακτήρας του ΟΑΣΘ, αλλά συγχρόνως ένα μεγάλο μέρος του συγκοινωνιακού έργου το οποίο εκτελεί σήμερα ο Οργανισμός να δοθεί σε ιδιώτη, εν προκειμένω στο ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης.

Ήδη πάντως πολλοί πολίτες σε διάφορες ενημερωτικές ιστοσελίδες της πόλης θέτουν το ερώτημα “γιατί ακυρώθηκε ο προηγούμενος διαγωνισμός για αγορά νέων λεωφορείων, για την τηλεματική ή τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό”...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από την ομιλία του, θα πραγματοποιήσει συνάντηση με το Δ.Σ. της ΔΕΘ και το Δ.Σ. των εργαζομένων της ΔΕΘ και θα επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί αύριο στη μία το μεσημέρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL