Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Επιστροφή στην καταστροφολογία περί... ατυπου μνημονίου! - Ο Στ. Πέτσας επανέλαβε τον στόχο για μείωση των πλεονασμάτων από το 2021 και μετά! / Θετική η Λαγκάρντ, αλλά... άσ' την για μετά!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστροφή στην καταστροφολογία περί... ατυπου μνημονίου! - Ο Στ. Πέτσας επανέλαβε τον στόχο για μείωση των πλεονασμάτων από το 2021 και μετά! / Θετική η Λαγκάρντ, αλλά... άσ' την για μετά!

Λευκή... πετσέτα επιμένει να ρίχνει η κυβέρνηση στο ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων παρά τις προχθεσινές δηλώσεις της νέας επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ περί “υπερβολικών στόχων”! “Είναι πολύ θετικό ότι η κ. Λαγκάρντ δηλώνει πως ένας στόχος γύρω στο 1,5-2%, είναι ικανοποιητικός για την Ελλάδα” ισχυρίστηκε χθες ο Στέλιος Πέτσας, ωστόσο ταυτόχρονα επιβεβαίωσε την κυβερνητική απροθυμία να αξιοποιήσει αυτή την θέση σημειώνοντας ότι “ο πρωθυπουργός στις διεθνείς επαφές του επαναλαμβάνει το σχέδιο για μεταρρυθμίσεις, αξιοπιστία και ρεαλιστικότερα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 και μετά”. Παρ’ όλα αυτά εξέφρασε την ελπίδα η Κριστίν Λαγκάρντ “αυτή την πίεση να την συνεχίσει και ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας”!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (ΣΚΑΪ 100.3) επιχείρησε πάντως να υποβαθμίσει τις δηλώσεις Λαγκάρντ εκτιμώντας «ότι εκφράζει τις θέσεις του ΔΝΤ και όχι της ΕΚΤ", ενώ μόλις προχθές η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε τον διορισμό της στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας!

“Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τα νταούλια το είδαμε” ήταν ο αντιπερισπασμός που επιχείρησε σε αυτό το φόντο ο κ. Πέτσας. Παρακάμπτοντας το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για πλεονάσματα 2,5% από το 2020 πρόσθεσε ότι “αντί να τελειώσουν τα Μνημόνια το 2015, επεκτάθηκαν μέχρι το 2018 επισήμως και ανεπισήμως, με το άτυπο Μνημόνιο, μέχρι το 2022, με υπερβολικά υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους, 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα”.

Ο κ. Πέτσας, αν και υποστήριξε ότι “εμείς από την αρχή είχαμε βάλει στον πυρήνα της πολιτικής μας τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων”, επιχείρησε ετεροχρονισμένα να δικαιολογήσει την κυβερνητική κυβίστηση λέγοντας ότι “το 2017 είχαμε την επέκταση της περιόδου των πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2022. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξαναήρθε το 2018 στη ΔΕΘ και είπε: Θέλω μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και την θέλω, αφού κερδίσω αξιοπιστία και αρχίζω να υλοποιώ το μεταρρυθμιστικό μου σχέδιο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το 2019 θα τηρήσουμε τον στόχο του 3,5% και θα σχεδιάσουμε τον προϋπολογισμό του 2020 με τήρηση του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ, ώστε μέσα στο 2020, να έχουμε κερδίσει την αξιοπιστία με το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που υλοποιούμε και από το 2021 και μετά, να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα, κοντά στο 2%”...

Υπενθυμίζεται ότι προχθές, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαμήνυε ότι ”περνάμε από τη διπλωματία της επαιτείας στη διπλωματία της αξιοπιστίας’ ενώ ταυτόχρονα κύκλοι του Μαξίμου διέρρεαν ότι "εμείς έχουμε το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε κωλοτούμπα"!

Υπαναχώρηση και από το 4% ανάπτυξη

Δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι χθες ο κ. Πέτσας αρνήθηκε να κάνει πρόβλεψη για την πορεία του ΑΕΠ, ενώ προεκλογικά η Ν.Δ. είχε τοποθετήσει τον πήχη των ρυθμών ανάπτυξης στο 4%. Προϊδέασε δε για κυβερνητική υπαναχώρηση και στο θέμα της ανάπτυξης ισχυριζόμενος ότι«τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταδεικνύουν πως ο ρυθμός ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο ήταν χαμηλότερος από την αντίστοιχη περίοδο του περσινού έτους και κάτω από τους στόχους που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση»...

Γεννηματά: Τα 'χα πει...

Με αφετηρία τη θέση... "έρχεται η κ. Λαγκάρντ να πει αυτό που εγώ προσωπικά και το Κίνημα Αλλαγής λέμε εδώ και δύο χρόνια", η Φ. Γεννηματά μοίρασε και χθες τις ευθύνες σε ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. για να υποστηρίξει ότι "καμία μονοκομματική κυβέρνηση δεν έχει τη δύναμη" να τα διαπραγματευτεί, ώστε να διεκδικήσει συμμετοχή μέσω ΣΚΑΪ: "Αν είχαμε μία ισχυρή κυβέρνηση με πολλά κόμματα να τη στηρίζουν, με ολοκληρωμένο σχέδιο, θα είχαμε τη δύναμη να διαπραγματευτούμε"...

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ

"Επανειλημμένη κυβερνητική δέσμευση για πλεονάσματα 3,5% για 2019 και 2020"

"Προς το παρόν, δεν έχει υποβληθεί πλήρης δέσμη προτάσεων πολιτικής για τον προϋπολογισμό του 2020 και των επόμενων ετών"

«Υπάρχει επανειλημμένη δέσμευση των ελληνικών αρχών για διατήρηση του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) για το 2019 και το 2020» επιβεβαίωσε -μέσω γραπτής απάντησης- ο Πιερ Μοσκοβισί σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των εξαγγελιών της ελληνικής κυβέρνησης. «Η Επιτροπή γνωρίζει την πρόθεση της κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευθεί τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος για την περίοδο μετά το 2020” συνεχίζει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων συμπληρώνοντας ότι, «προς το παρόν, δεν έχει υποβληθεί πλήρης δέσμη προτάσεων πολιτικής για τον προϋπολογισμό του 2020 και των επόμενων ετών».

Ρεκόρ αναξιοπιστίας

“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ρεκόρ αναξιοπιστίας” τόνισε σε αυτό το φόντο (Στο Κόκκινο) ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ καθώς “η Κομισιόν, διά του επιτρόπου Μοσκοβισί, 'καρφώνει' την ελληνική κυβέρνηση ότι έχει ήδη δεσμευτεί πως θα σεβαστεί τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων και για το 2020, παραπέμποντας από το 2021 και μετά, και βλέπουμε, τη συζήτηση περί μείωσης”. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι “επειδή άκουσα τον κ. Πέτσα να χαρακτηρίζει 'διπλωματία της επαιτείας', αυτή του Τσίπρα και 'διπλωματία της αξιοπιστίας' αυτή του Μητσοτάκη, ας δούμε τα γεγονότα: Μέχρι τις εκλογές ο Μητσοτάκης έλεγε για fake έξοδο από τα Μνημόνια, ότι δήθεν έχουμε 4ο Μνημόνιο, υποσχόταν άμεση περικοπή των πρωτογενών πλεονασμάτων και υποσχόταν επίσης ρυθμό ανάπτυξης 4% ετησίως». «Μετά τις εκλογές”- εξήγησε ο κ. Παπαδημούλης- “παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, εγκαταλείποντας τον δρόμο που είχε ανοίξει η κυβέρνηση Τσίπρα με την περίφημη αξιοποίηση ενός μικρού μέρους από το 'μαξιλάρι', προκειμένου να πάμε από το 3,5% στο 2,5%”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL