Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Υπέρ της μείωσης των στόχων για τα πλεονάσματα η Λαγκάρντ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπέρ της μείωσης των στόχων για τα πλεονάσματα η Λαγκάρντ

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να τηρεί -τουλάχιστον- αμυντική στάση σε ό,τι αφορά το πάγιο αίτημα της χώρας για μείωση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος, η επιλεγείσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ βγήκε «μπροστά», κάνοντας λόγο για ανάγκη επανεξέτασής τους «με μεγάλη προσοχή».

Παρ’ όλο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε συμπεριλάβει τη μείωση των πλεονασμάτων στο σχέδιο που παρουσίασε στο πλαίσιο των τελευταίων διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς κατά τη διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας, η νέα κυβέρνηση έκανε σαφή την πρόθεσή της να μην διεκδικήσει κάτι τέτοιο πριν από το 2021. Ήδη από τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ αλλά και στις προχθεσινές δηλώσεις του με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση “θα τηρήσει τους στόχους για το 2019 και το 2020”, ισχυριζόμενος ότι “αυτό το ζήτημα μας κληροδοτήθηκε από το παρελθόν"

Ειδικότερα, κατά την ακρόασή της χθες ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, η Κ. Λαγκάρντ ερωτήθηκε αρκετές φορές από ευρωβουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα και τη στάση που αναμένεται να τηρήσει, δεδομένου του παρελθόντος της. «Η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, στην οποία στοχεύαμε. Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, η Κρ. Λαγκάρντ χαιρέτισε την πρόσφατη αναθεώρηση του ρόλου της ΕΚΤ στα προγράμματα σταθερότητας σημειώνοντας ότι πλέον η ΕΚΤ περιορίζει τον έλεγχό της στους τομείς που έχει αρμοδιότητα.

Υπέφερε η Ελλάδα

Συνεχίζοντας, η Κ. Λαγκάρντ υπερασπίστηκε με στόμφο τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ αναγνώρισε πως η Ελλάδα «υπέφερε» σε συνέχεια των πολιτικών των Μνημονίων. «Δεν θέλω να ανοίξω το Κουτί της Πανδώρας για το ποιος έκανε τι στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά ειδικά στο τελευταίο μέρος του προγράμματος το ΔΝΤ είχε εκφράσει επίσημα την άποψη ότι οι απαιτήσεις από την Ελλάδα ήταν υπερβολικές, δεδομένων των δυνατοτήτων της, και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα πρέπει να αντικατασταθεί με στόχο κοντά στο 1,5% - 2% μάξιμουμ», επισήμανε, υπενθυμίζοντας ότι στο επίκεντρο της αξιολόγησης του προγράμματος βρισκόταν η τρόικα και ότι «πολλές αποφάσεις ελήφθησαν από πολλούς εμπλεκόμενους». «Αλλά είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα υπέφερε ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας», παραδέχτηκε.

Την ικανοποίησή του για τις εν λόγω δηλώσεις εξέφρασε, κατά την παρέμβασή του, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης επισημαίνοντας ταυτόχρονα την εμφανή διάσταση «φιλοδοξίας» στο εν λόγω ζήτημα μεταξύ της απερχόμενης επικεφαλής του ΔΝΤ και του νυν Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Ελπίζω την πρότασή σας να την ακούσει και ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, έτσι ώστε να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η χώρα μου, συζητώντας με τους δανειστές για πιο χαμηλά, ρεαλιστικά πλεονάσματα. Ελπίζω να είναι το ίδιο φιλόδοξος με εσάς σε αυτή τη διεκδίκηση», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Παπαδημούλης, ενώ έθεσε και το ζήτημα των λανθασμένων πολλαπλασιαστών του ΔΝΤ «που προκάλεσαν τριπλάσια ανεργία και ύφεση διπλάσια αυτών που υπολόγιζε το ΔΝΤ».

Απαντώντας, η Κρ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι το ΔΝΤ αναγνώρισε πως υποτίμησε τον αντίκτυπο του προγράμματος και στη συνέχεια έλαβε σχετικά μέτρα, ενώ παράλληλα προσάρμοσε τους στόχους και τις απαιτήσεις του. «Αναγνωρίσαμε ότι είχαμε υποτιμήσει τις επιπτώσεις από τον πολλαπλασιαστή και γι’ αυτό θελήσαμε να αναπροσαρμόσουμε τα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν βάσει του προγράμματος», είπε και πρόσθεσε: «Δεν ήταν όμως ευθύνη μόνο ενός ή δυο οργανισμών - όλοι έφεραν κατά κάποιο τρόπο την ευθύνη. Και γι’ αυτό δεν έχει νόημα τώρα να αποδίδει κανείς ευθύνες. Είναι βέβαια σημαντικό να το αναγνωρίζει κανείς, όταν κάτι δεν είναι σωστά σχεδιασμένο».

Ωστόσο, σημείωσε πως είναι «δίκαιο» να αναφέρει κανείς ότι πολλές από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονταν στο πακέτο του προγράμματος δεν έχουν εφαρμοστεί, εκφράζοντας την ελπίδα η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει και να εμβαθύνει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, χαιρετίζοντας παράλληλα την επιστροφή της ανάπτυξης και την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας.

Καταψήφιση από Παπαδημούλη

Η υποψηφιότητα της Κ. Λαγκάρντ επικυρώθηκε από την Επιτροπή ECON Ευρωκοινβουλίου, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (GUE) την καταψήφισε. «Τα οκτώ της χρόνια στο τιμόνι του ΔΝΤ -ως τμήμα της τρόικας μαζί με την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- χαρακτηρίστηκαν από πολιτικές που επιδείνωσαν τις ανισότητες σε ολόκληρο τον κόσμο, προς όφελος του 1%», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, ενώ η συνεπικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς Μανόν Ομπρί επισήμανε ότι «εφόσον οι νομισματικές πολιτικές της ΕΚΤ εξυπηρετούν μόνο τις αγορές -όχι τον πλανήτη και τον λαό- η Ομάδα μας θα ψηφίσει κατά του διορισμού της Λαγκάρντ ως επικεφαλής της ΕΚΤ».

Στην ίδια γραμμή, ο Δ. Παπαδημούλης, σε δήλωσή του μετά την ακρόαση της Κ. Λαγκάρντ, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους την καταψηφίζει, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι «πηγαίνοντας από το ΔΝΤ στην ΕΚΤ, ανακυκλώνεται απλώς η ηγεσία, χωρίς να αλλάζει κάτι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL