Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ν.Σαντορινιός: Αόριστα τα μέτρα για τη Σαμοθράκη

Eurokinissi

«Το βασικό λάθος ήταν η διαχείριση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης από την κυβέρνηση. Από τη στιγμή που τα πλοία "ΣΑΟΣ" και το "ΣΑΟΝΗΣΟΣ" έπαθαν βλάβη, θα έπρεπε να πάει ένα πλοίο το οποίο θα μπορεί να μπει στο λιμάνι της Καμαριώτισσας», σημειώνει ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ

Ως «αόριστα μέτρα, που δεν λένε τίποτα επί της ουσίας και δεν απαντούν στο πώς θα αποζημιωθούν όσοι επλήγησαν από τον δεκαήμερο ακτοπλοϊκό αποκλεισμό της Σαμοθράκης», χαρακτηρίζει τις εξαγγελθείσες από την κυβέρνηση παρεμβάσεις, ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ο ίδιος, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FΜ», υποστηρίζει ακόμη πως «το γεγονός ότι εστάλη στην Καμαριώτισσα πλοίο, που εκ των πραγμάτων δεν χωρούσε στο λιμάνι, συνιστά είτε προχειρότητα στη διαχείριση του ακτοπλοϊκού αποκλεισμού του νησιού από πλευράς της κυβέρνησης είτε εξαπάτηση των πολιτών».

Σε ό,τι αφορά τα όσα ακούστηκαν για υποχρεωτική ύπαρξη πλοίων αντικατάστασης στις άγονες γραμμές, διερωτάται πώς θα τελούν εν αναμονή δεκάδες καράβια, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν αρκετά ούτε για να καλυφθούν οι γραμμές αυτές.

Ο κ. Σαντορινιός υποστηρίζει παράλληλα, ότι το βασικό λάθος ήταν η διαχείριση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης από την κυβέρνηση. «Από τη στιγμή που τα πλοία "ΣΑΟΣ" και το "ΣΑΟΝΗΣΟΣ" έπαθαν βλάβη, θα έπρεπε να πάει ένα πλοίο το οποίο θα μπορεί να μπει στο λιμάνι της Καμαριώτισσας. Το λιμάνι της Καμαριώτισσας έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές. Το πλοίο που εστάλη ήταν πάρα πολύ μεγάλο για να μπορέσει να χωρέσει στο εν λόγω λιμάνι. Εάν δεν γνώριζαν ποιες είναι οι συνθήκες στο λιμάνι, και έστειλαν αυτό το πλοίο, τότε, μιλάμε για προχειρότητα στη διαχείριση. Εάν το γνώριζαν, τότε, μιλάμε για εξαπάτηση των πολιτών, των επισκεπτών, των επιχειρηματιών».

Ως προς τη σύμβαση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης, επισημαίνει ότι αυτή, καλή ή κακή, υπεγράφη το 2009, επί κυβέρνησης ΝΔ. «Δεν έχουμε κάνει εμείς αυτή τη σύμβαση, την έχει κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ, οπότε αν ψάχνουν για ευθύνες, ας τις αναζητήσουν σε αυτούς που είχαν υπογράψει τη σύμβαση. Αλλά επί της ουσίας, επειδή άκουσα κάτι για πλοία αντικατάστασης. Σε κάθε σύμβαση άγονης γραμμής θα μπουν πλοία αντικατάστασης υποχρεωτικά. Έχουμε περίπου 70 συμβάσεις άγονης γραμμής. Αν σε κάθε μία από αυτές έχουμε ένα πλοίο να περιμένει, χρειαζόμαστε άλλα 70 πλοία να περιμένουν σε περίπτωση που συμβεί κάτι. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αρκετά πλοία για να καλύψουμε τις ανάγκες των άγονων γραμμών. Πόσο μάλλον να έχουμε και επιπλέον 70 πλοία, τα οποία απλά θα περιμένουν. Νομίζω ότι αυτό αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζουν τι τους γίνεται», τονίζει ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με το τάνκερ ιρανικών συμφερόντων «Adrian Darya», επισημαίνει ότι πρόκειται για «σύνθετο θέμα εξωτερικής πολιτικής, με το οποίο κινδυνεύει η χώρα να εμπλακεί σε σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ» και προσθέτει: «Πιστεύω ότι θα υπάρξει σύνεση, να το διαχειριστούμε με τρόπο ώστε να μη δημιουργήσει προβλήματα στη χώρα μας».

Σε ό,τι αφορά το «στίγμα» που θα δώσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας στην 84η ΔΕΘ, ο κ. Σαντορινιός επισήμανε ότι «από την πρώτη στιγμή θα ασκήσουμε προγραμματική αντιπολίτευση, επισημαίνοντας λάθη και κάνοντας προτάσεις».

Μάλιστα δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι «αυτό έχουμε κάνει και στις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ. Και δυστυχώς τα λάθη της ΝΔ είναι πάρα πολλά. Εμείς θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε προτάσεις προς τον ελληνικό λαό, προτάσεις διακυβέρνησης, διότι είμαστε υποχρεωμένοι να εκφράσουμε τον προοδευτικό κόσμο της χώρας, και να δώσουμε εναλλακτική πρόταση εξουσίας στον τόπο. Και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό. Άρα, σε αυτή την κατεύθυνση πιστεύω πως θα κινηθεί ο πρόεδρος του κόμματός μας, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, στην ΔΕΘ».

Κληθείς να σχολιάσει τις εσωκομματικές εξελίξεις και τις δηλώσεις του Π.Σκουρλέτη ότι δεν είναι επιθυμητό ένα κόμμα οπαδών ή followers, αλλά το να υπάρχει ουσιαστική σχέση των μελών με την πολιτική, ο Ν.Σαντορινός τονίζει ότι «και εγώ πιστεύω ότι δε θέλουμε ένα κόμμα οπαδών, θέλουμε ένα κόμμα που θα συνδιαλέγεται, που θα έχει μια μεγάλη πλατιά οργανωτική βάση, η οποία θα αντιστοιχίζεται στον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ και στον πολιτικό ΣΥΡΙΖΑ.

» Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα κόμμα με πολύ λίγα μέλη, το οποίο δεν αντιστοιχίζεται σε αυτούς οι οποίοι πιστεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ, στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, και έδωσαν αυτό το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 31,5%- 32% στις εκλογές. Επομένως είμαστε υποχρεωμένοι να ανοίξουμε το κόμμα στους μαζικούς χώρους, να ανοίξουμε το κόμμα στους πολίτες, να ακούσουμε τις προτάσεις τους να συνδιαμορφώσουμε πολιτικές».

Τέλος ο ίδιος σημειώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εμπεδωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως δύναμη που έβγαλε τη χώρα από τα δύσκολα. Βλέπουμε σήμερα ότι η οικονομία όχι μόνο είναι σταθερή, αλλά αποδίδει και αυτό φαίνεται και από τα αποτελέσματα του οκταμήνου του 2019, και είναι η δύναμη η οποία μπορεί να εγγυηθεί την προοδευτική συνέχεια του τόπου. Και για αυτό τον λόγο έχουμε ήδη, πριν ακόμα ανοίξουν οι διεργασίες διεύρυνσης του κόμματος, αιτήσεις εγγραφών μελών σε όλες τις κομματικές οργανώσεις».

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις