Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
"Σε κάθε προσπάθεια κατάλυσης του ασύλου θα μας βρείτε μπροστά σας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Σε κάθε προσπάθεια κατάλυσης του ασύλου θα μας βρείτε μπροστά σας"

Κατακόρυφα σήκωσε τους τόνους ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπιζόμενος το πανεπιστημιακό άσυλο και τον δημόσιο χαρακτήρα του ελληνικού Πανεπιστημίου συνολικά. Προειδοποίησε ότι σε κάθε προσπάθεια κατάλυσής του "θα μας βρείτε μπροστά σας, και την ακαδημαϊκή κοινότητα και το φοιτητικό κίνημα".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει το άσυλο ανάγοντας σε κανόνα υπαρκτά αλλά συγκεκριμένα κρούσματα ανομίας σε συγκεκριμένες σχολές, με απώτερο σκοπό να δρομολογηθεί η σταδιακή υποβάθμισή του έναντι της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Άλλωστε, όπως υπογράμμισε, την περασμένη τετραετία δεν είχαμε έντονα ή εντονότερα κρούσματα βίας στα ελληνικά πανεπιστήμια εξ αιτίας της σημερινής νομικής ισχύος του πανεπιστημιακού ασύλου που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, απόδειξη ότι άλλοι είναι οι λόγοι που οδηγούν τη Ν.Δ. να εγείρει ζήτημα.

Σφοδρή ήταν και η αντιπαράθεσή του με τον Κυρ. Μητσοτάκη για το θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ τον προκάλεσε εκ νέου να δώσει επιτέλους απαντήσεις για τον νέο διοικητής της ΕΥΠ. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για τη Novartis “για να τελειώσει αυτή η υπόθεση”.

Ιδεολογική εμμονή Μητσοτάκη

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη για “ιδεολογική εμμονή” και “συνειδητή εξαπάτηση” στο ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου. Ανέπτυξε την κριτική του γύρω από τη θέση του ότι “η εμμονή σας να υποβαθμίζετε το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο σας οδηγεί, πέραν της εξόχως ιδεολογικής και χωρίς καμία μα καμία πρακτική σημασία επιλογής νομοθέτησης για το άσυλο σήμερα, να παρασύρεστε και σε ουσιαστικές πολιτικές επιλογές υποβάθμισης ή απαξίωσης του δημόσιου Πανεπιστημίου”.

Του καταλόγισε ότι συνειδητά παραβλέπει το σκέλος της ποιότητας των δημόσιων πανεπιστημίων και επισήμανε το επίπεδο των σπουδών που παρέχονται στα πανεπιστήμια της χώρας μας. Του θύμισε συγκεκριμένα ότι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι έβδομο στη διεθνή κατάταξη και πως αντίστοιχης σπουδαιότητας θέσεις στη διεθνή κατάταξη κατέχουν και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Στηλίτευσε το γεγονός ότι μέσα “στο κατακαλόκαιρο” η κυβέρνηση έφερε διάταξη για το άσυλο και τόνισε πως “επιλέγει τελικά να το κάνει για να διεξαγάγει μια ιδεολογική σύγκρουση με την Αριστερά και την προοδευτική παράταξη στην ευρύτερη διάστασή της”. Σχολίασε πως οι αναφορές Μητσοτάκη με όρους πρόοδος - συντήρηση αφορούσαν διαρκή επίκλησή του όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., για τη στάση του οποίου ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι θα ανέμενε να δει εάν τελικά θα καταψήφιζε, όπως είχε προαναγγείλει ότι θα κάνει.

Σημείωσε ότι η ιδεολογική εμμονή της Ν.Δ. "αφορά το ίδιο το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο και ό,τι αυτό συμβολίζει κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά για την πατρίδα μας". Μίλησε για εμμονή “που εκκινεί αφενός από την εγγενή αποστροφή σας απέναντι στον δημόσιο χώρο, το δημόσιο Πανεπιστήμιο και τη μεροληψία σας υπέρ των ιδιωτικών Πανεπιστημίων και σχολών”.

Συνειδητή εξαπάτηση από τη Ν.Δ.

Θύμισε στον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι το 2011 ψήφισαν μαζί με το ΠΑΣΟΚ τον Νόμο Διαμαντοπούλου, για να υπογραμμίσει ότι τα επόμενα χρόνια η χώρα δεν μετατράπηκε σε παράδεισο ασφάλειας και νομιμότητας ούτε εξαλείφθηκε κάθε παραβατική συμπεριφορά.

Υπογράμμισε ότι παράλληλα με την ιδεολογική εμμονή υπάρχει “και μια συνειδητή εξαπάτηση, συντονισμένη και άρτια οργανωμένη από τη Ν.Δ., την Ακροδεξιά και μερίδα ΜΜΕ που παραδοσιακά αρέσκονται να πουλάνε το συγκεκριμένο προϊόν” αποκρύπτοντας ότι στον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται ρητά ότι η αστυνομία επεμβαίνει όταν διαπράττεται κακούργημα ή πράξεις κατά της ζωής.

“Τι θέλετε λοιπόν στην πράξη να πετύχετε; Να περιπολεί η αστυνομία έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας; Να βάλετε και στα προαύλια των σχολών τους Μαύρους Πάνθηρες που βάλατε στο μετρό;”. Του καταλόγισε ότι με αυτά μεγάλες σχολές θα γίνουν εστίες έντασης και ότι “μόνοι σας δημιουργείτε εικόνα ανασφάλειας”.

"Αφήστε τα σόου"

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να ασχοληθεί με τα επείγοντα προβλήματα της ακαδημαϊκής κοινότητας αντί να στήνει επικοινωνιακά σόου με το άσυλο.

“Μόλις αναλάβατε, ακυρώσατε ίδρυση τμήματος, πήρατε την Έρευνα από το Παιδείας, καταργήσατε τα διετή προγράμματα εκπαίδευσης, πήγατε να δημιουργήσετε απίστευτο χάος με την υποβολή των μηχανογραφικών” είπε υπενθυμίζοντας ότι διαχρονικά το "όραμα" της Ν.Δ. για την Τριτοβάθμια είναι η σταδιακή ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών του δημόσιου Πανεπιστημίου, υποβάθμιση της μέριμνας, απαξίωση της έρευνας, αύξηση του κόστους φοίτησης, κατάργηση του άρθρου 16, κατάργηση του ασύλου.

Τόνισε πως, παρότι το 2015 η Ν.Δ. άφησε πίσω της τοπίο διάλυσης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε στις χειρότερες δημοσιονομικές συνθήκες, “αφήσαμε σημαντικό έργο, γιατί είχαμε σχέδιο για την αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου: Αυξήσαμε τον προϋπολογισμό των ΑΕΙ, βάλαμε μπροστά διαδικασίες για την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, αυξήσαμε τις δαπάνες για την έρευνα, δημιουργήσαμε νέα τμήματα, βάλαμε τέλος στον αναχρονιστικό διαχωρισμό ΑΕΙ-ΤΕΙ. Δημιουργήσαμε έναν νέο χάρτη για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη χώρα μας, χωρίς συγκρούσεις, με συναινέσεις και με διάλογο”.

Σημείωσε ότι το περιοδικό “Nature”, εκ των κορυφαίων στον κόσμο, απηύθυνε κάλεσμα στη νέα κυβέρνηση να βαδίσει στον δρόμο που χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ. “Δεν μας ενδιαφέρει να δικαιωθούμε, μας ενδιαφέρει να μην γυρίσουμε πίσω σε αυτά που παραλάβαμε το 2015” τόνισε.

Ωστόσο είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο σε ό,τι αφορά την έρευνα και πως η μεταφορά της από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Ανάπτυξης “την ακρωτηριάζει και την αποδυναμώνει”.

Δυσανεξία της Ν.Δ. στην αποτύπωση της λαϊκής βούλησης

Ιδεολογικές εμμονές και δυσανεξία σε ό,τι αφορά και την αυθεντική αποτύπωση της λαϊκής βούλησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας. Υποστήριξε ότι με τις αλλαγές στη νομοθεσία για την Τ.Α. φέρνει “από την πίσω πόρτα την πρωτοκαθεδρία του ενός”. “Έρχεστε σήμερα, πριν καν εφαρμοστεί ένας νόμος, και τον αλλάζετε”.

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι φέρνει φωτογραφική διάταξη για τη θέση αντιδημάρχου, σύμφωνα με την οποία μπορεί ο αντιδήμαρχος να προέρχεται από άλλη παράταξη, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης όχι. “Θέτετε ένα ψευτοδίλημμα, το δίλημμα κυβερνησιμότητα ή δημοκρατία. Εμείς σας λέμε ότι η δημοκρατία είναι το κρίσιμο και ότι μπορεί να υπάρξει κυβερνησιμότητα, και μάλιστα αποτελεσματική διακυβέρνηση, μέσα από την ενίσχυση της δημοκρατίας” τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL