Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ

Eurokinissi

Από την πλειοψηφία

Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ για βασικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου. Για το «ξήλωμα» βασικών αρχών του «Κλεισθένη» μετεκλογικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «έρχεται η κυβέρνηση να εκβιάσει πλειοψηφίες για τις οποίες ο ελληνικός λαός δεν έχει δώσει την εντολή του» παραβιάζοντας την ισότητα της ψήφου και την αρχή της αναλογικότητας.

Όσον αφορά την αποπομπή της Βασιλικής Θάνου κι άλλων τριών μελών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο Δ. Τζανακόπουλος μίλησε για «κατάφωρη» και «εξόφθαλμη» αντισυνταγματικότητα λόγω της «φωτογραφικότητας» της διάταξης, που ακόμα και ο υπουργός Οικονομίας Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχτηκε. Τέλος, σχετικά με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ο Δ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να το καταργήσει, καθώς κάτι τέτοιο παραβιάζει το άρθρο 16 του συντάγματος.

Την ανάγκη σεβασμού της λαϊκής βούλησης, μόνο βέβαια όσον αφορά την εκλογή του δημάρχου και όχι σε σχέση με τις εξουσίες του δημοτικού συμβουλίου, επικαλέστηκαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας και ο υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος. Πίσω από τη μη ρητή αναφορά τού ασύλου στο σύνταγμα «οχυρώθηκε» η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Η στάση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. συμφώνησε με την αντισυνταγματικότητα των αλλαγών στον «Κλεισθένη», υποστήριξε όμως την κυβερνητική θέση ότι η κατάργηση του ασύλου αλλά και η αποπομπή της Β. Θάνου δεν παραβιάζουν το σύνταγμα. Η Αγγελική Αδαμοπούλου από το ΜέΡΑ24 συμφώνησε με την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων που επέκρινε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος υποστήριξαν ότι τα επίμαχα ζητήματα είναι πολιτικά και όχι νομικά.

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Επτά μήνες κυβέρνηση Μητσοτάκη: Γκέλες παντού

Επτά μήνες μετά τις εκλογές, η ελληνική πραγματικότητα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη διαμορφώνεται ως εξής: Στο προσφυγικό, υπάρχει πλήρης απώλεια ελέγχου. Η κυβέρνηση είναι ανίκανη να θέσει στοιχειώδεις στόχους και να τους υλοποιήσει και έχει μετατραπεί σε ουρά των τοπικών της ακροδεξιών παραγόντων....

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις