Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Κίνδυνο παραγραφής λόγω ξηλώματος της Επιτροπής Ανταγωνισμού επισημαίνει η Β. Θάνου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κίνδυνο παραγραφής λόγω ξηλώματος της Επιτροπής Ανταγωνισμού επισημαίνει η Β. Θάνου

Τον κίνδυνο καθυστερήσεων και παραγραφής σημαντικών υποθέσεων επισήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, εκφράζοντας τη διαφωνία της με τη φωτογραφική διάταξη του πολυνομοσχεδίου που την απομακρύνει από τη θέση της μαζί με άλλα τρία μέλη της Επιτροπής. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε το «ξήλωμα» της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην αγωνία της κυβέρνησης για τη διερεύνηση της υπόθεσης του μονοπωλίου στον χώρο της διανομής Τύπου από το πρακτορείο «Άργος» του Βαγγέλη Μαρινάκη. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας Άδωνις Γεωργιάδης δυσκολεύτηκε να κρύψει το μένος του κατά της Β. Θάνου και του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η βίαιη και αιφνιδιαστική αυτή διακοπή της θητείας των μελών της (σ.σ.: Επιτροπής Ανταγωνισμού) έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία των εν εξελίξει υποθέσεων» τόνισε η Β. Θάνου, προειδοποιώντας ότι «πολύ σοβαρές υποθέσεις μεγάλου οικονομικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος είτε θα καθυστερήσουν πάρα πολύ, είτε κι ορισμένες εξ αυτών ενδέχεται να παραγραφούν». Κατά την ακρόαση φορέων για το πολυνομοσχέδιο, η Β. Θάνου υπογράμμισε ότι η επίμαχη διάταξη είναι «φωτογραφική» και το κίνητρό της η «προσωπική εμπάθεια», ενώ σημείωσε ότι με την επίμαχη διάταξη απομακρύνονται η ίδια, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άννα Νάκου και δύο από τους τέσσερις εισηγητές.

Δύο "καυτές" υποθέσεις

Η Β. Θάνου αναφέρθηκε σε δύο σοβαρές υποθέσεις που εξετάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού και ενδέχεται η διερεύνησή τους να «βαλτώσει» από την αποψίλωση της Επιτροπής. Η πρώτη αφορά το πρακτορείο "Άργος", για το οποίο έχουν εκδοθεί ασφαλιστικά μέτρα και εξετάζεται η βιωσιμότητα της εταιρείας. Μάλιστα, η Β. Θάνου υπογράμμισε ότι το σχετικό πόρισμα των ελεγκτών θα παραδίδονταν σε τρεις μέρες.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά πολυεθνική εταιρεία εξαγωγής βωξίτη με έδρα στην Γαλλία. Η Β. Θάνου επικαλέστηκε δημοσίευμα της «Καθημερινής» που αναφέρει ότι η γαλλική κυβέρνηση παραπονέθηκε για την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για ασφαλιστικά μέτρα κατά της πολυεθνικής.

Παραβίαση Κοινοτικού Δικαίου

Η Β. Θάνου τόνισε ότι υπάρχει συγκεκριμένη ευρωπαϊκή Οδηγία που η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να ενσωματώσει σε σχέση με τον διορισμό και την παύση των μελών των ανεξάρτητων αρχών, υπογράμμισε ότι η νομολογία των ευρωπαϊκών δικαστηρίων ορίζει την αναγκαιότητα μεταβατικών διατάξεων προκειμένου τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών να προστατεύονται από νομοθετικές παρεμβάσεις των κυβερνήσεων που θα μπορούσαν να τα παύσουν με αιφνιδιαστικές διατάξεις.

Μάλιστα, η Β. Θάνου θύμισε ότι στην περίπτωση του προκατόχου της Δημήτρη Κυριτσάκη είχε προβλεφθεί μεταβατική διάταξη ώστε να μην τον επηρεάσει η απαγόρευση να ορίζονται μέλη ανεξαρτήτων αρχών άτομα που έχουν περάσει τα 73. Απαντώντας στην επισήμανση στελεχών της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι δεν έχει εκπνεύσει η προθεσμία ενσωμάτωσης της Οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο, η Β. Θάνου παρατήρησε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει σημασία, καθώς έτσι κι αλλιώς το Κοινοτικό Δίκαιο υπερισχύει του εθνικού.

Η Β. Θάνου σημείωσε ότι δέχτηκε τη θέση αμισθί ώστε «να μην μπορεί κανείς να μου προσάψει ότι έχω κάποιο όφελος» και επισήμανε ότι στη μακρά δικαστική της θητεία δεν έχει δεχτεί ποτέ καταγγελία για μεροληψία, ούτε υπήρξε ποτέ μέλος οποιουδήποτε κόμματος.

Τριετής καθυστέρηση επί Κυριτσάκη

Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ επισημάνθηκε καθαρά ότι η αποπομπή των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού συνδέεται με την υπόθεση του πρακτορείου Τύπου «Άργος» που ανήκει στον Βαγγέλη Μαρινάκη και έχει μονοπωλιακή θέση στον χώρο της διανομής του Τύπου και όχι με την υποτιθέμενη ανησυχία της κυβέρνησης για την αμεροληψία τους. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης θύμισε ότι η συγκεκριμένη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για ασφαλιστικά μέτρα και έλεγχο στο «Άργος» δεν προχωρούσε για τρία χρόνια.

Ο Π. Πολάκης παρατήρησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει σε μεταβατική διάταξη όταν είχε προκύψει πρόβλημα με τον Δημήτρη Λουκά, αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και σύζυγο της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, ο οποίος ολοκλήρωσε τη θητεία του. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θύμισε και την περίπτωση του Γιώργου Μυλωνάκη, ο οποίος υπηρετούσε ταυτόχρονα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο Γ. Μυλωνάκης ορίστηκε πριν λίγες μέρες γενικός γραμματέας της Βουλής.

Ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε κι αυτός ότι ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρης Κυριτσάκης δεν έδειξε τα απαιτούμενα «αντανακλαστικά» για την έρευνα στη σύγκρουση συμφερόντων που δημιουργεί η μονοπωλιακή θέση του πρακτορείου «Άργος» στην διανομή του Τύπου, δεδομένου ότι ο Β. Μαρινάκης είναι και εκδότης.

Προσωπική επίθεση Γεωργιάδη

Παρά την επιμονή του ότι η διάταξη δεν είναι «φωτογραφική», ο Άδ. Γεωργιάδης επιτέθηκε προσωπικά στη Β. Θάνου, αποδίδοντάς της συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπήρξε νομική σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, ο Άδ. Γεωργιάδης ανέσυρε δήλωσή της του 2009, όταν και είχε εκφράσει διαφωνία με την πρακτική συνταξιούχοι δικαστικοί να αναλαμβάνουν επικεφαλής ανεξάρτητων αρχών. Ο υπουργός Ανάπτυξης ειρωνεύτηκε τη Β. Θάνου σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση της κάνει... «χάρη», καθώς «την απαλλάσσουμε από μια πράξη που την έκανε με πόνο ψυχής για τον ελληνικό λαό».

Απαντώντας στη Β. Θάνου, που τόνισε ότι η παύση των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού αντίκειται στο Κοινοτικό Δίκαιο, ο Άδ. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έχει περιθώριο μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου του 2021 να ενσωματώσει την συγκεκριμένη Οδηγία. Για να στηρίξει τον ισχυρισμό του ότι η επίμαχη διάταξη «δεν είναι φωτογραφική» επικαλέστηκε το γεγονός ότι ένα από τα τέσσερα πρόσωπα που αποπέμπονται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού υπήρξε σύμβουλος νυν υπουργού. Ο Νίκος Παππάς διέψευσε αυτόν τον ισχυρισμό του Άδ. Γεωργιάδη.

Όσον αφορά τις αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση του Γ. Μυλωνάκη, ο Άδ. Γεωργιάδης, κατά της προσφιλή του τακτική, «πέταξε την μπάλα στην εξέδρα», υποστηρίζοντας ότι «από εσάς τον πήραμε», καθώς πριν υπάρξει σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη ήταν σύμβουλος του υπουργού της ΔΗΜ.ΑΡ. Αντώνη Μανιτάκη.

Επίθεση και από τον Κ. Τζαβάρα

Ενδεικτική της εμπάθειας των στελεχών της Ν.Δ. κατά της Β. Θάνου ήταν και η τοποθέτηση του εισηγητή της Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος όχι μόνο υποστήριξε ότι ο διορισμός της έχει γίνει με παράνομο τρόπο, αλλά της επιτέθηκε ακόμα και για το γεγονός ότι υπηρέτησε στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού αμισθί. «Σε εσάς δεν δημιουργεί τουλάχιστον μια ιδιαίτερη τάση να ανταποκριθείτε δίνοντας ή παρέχοντας κάποια οποιαδήποτε ανταπόδοση σ’ αυτό το δώρο από πλευράς του πρωθυπουργού;» αναρωτήθηκε ο Κ. Τζαβάρας, αφήνοντας υπονοούμενα για «συναλλαγή» μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Β. Θάνου.

Η Β. Θάνου αντέδρασε στο «επιθετικό και οξύ ύφος» του Κ. Τζαβάρα και ξεκαθάρισε ότι ο διορισμός της ήταν «καθόλα νόμιμος». Πάντως, ο σκοπός του Κ. Τζαβάρα ήταν να προκαλέσει οποιοδήποτε επεισόδιο, όπως φάνηκε από την αντίδρασή του σε κάποιο σχόλιο από τη μεριά της αντιπολίτευσης όταν μιλούσε. Ο Κ. Τζαβάρας άρχισε να καθυβρίζει τους βουλευτές μιλώντας για «κοσμοπολίτικο πιθηκισμό»! Μάλιστα, όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Μάξιμος Χαρακόπουλος του ζήτησε να ανακαλέσει, ο Κ. Τζαβάρας αρνήθηκε σε έντονο ύφος.

ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ:

"Σε τέσσερα χρόνια τα ξαναλέμε"

Π. Πολάκης: "Δικτατορικού επιπέδου τοποθέτηση"

Ρίχνοντας το προσωπείο του «μετριοπαθούς» που είχε φορέσει κατά την προεκλογική περίοδο, ο Άδ. Γεωργιάδης μίλησε με πρωτοφανή αλαζονεία και αυταρχισμό στην αντιπολίτευση. Ενδεικτικά, όταν ο Νίκος Παππάς επιχείρησε να τον διακόψει, ο Άδ. Γεωργιάδης του απάντησε: «Να μη με ξαναδιακόψετε. Σε τέσσερα χρόνια τα ξαναλέμε». Υποστήριξε δε ότι η Ν.Δ. ήταν «καλός μαθητής» του ΣΥΡΙΖΑ στην έλλειψη σεβασμού των δικαιωμάτων της αντιπολίτευσης και προέτρεψε μάλιστα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ... «να χαλαρώσουν» για τα επόμενα τέσσερα χρόνια!

Ο Ν. Παππάς παρατήρησε δηκτικά ότι «όταν ακούμε πολλά 'νενικήκαμεν', έχουν τελειώσει τα επιχειρήματα» και απάντησε στις κατηγορίες του Άδ. Γεωργιάδη ότι διόρισε την συνεργάτιδά του Αν. Νάκου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Επίσης επισήμανε τα προσόντα της Αν. Νάκου, μεταξύ των οποίων και την πολυετή πείρα της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ο Π. Πολάκης σχολίασε ότι «κοντά πόδια έχει η συμπεριφορά ότι βγήκαμε κυβέρνηση, θα κάνουμε ό,τι γουστάρουμε», αντιτείνοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ με όσα στελέχη δημόσιων οργανισμών είχαν διοριστεί επί της προηγούμενης κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL