Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Δ. Τζανακόπουλος για τις κινήσεις στη Δικαιοσύνη: / Δ. Τζανακόπουλος για τις κινήσεις στη Δικαιοσύνη: Πολύ σκοτεινή περίοδος θεσμικής παρακμής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Τζανακόπουλος για τις κινήσεις στη Δικαιοσύνη: / Δ. Τζανακόπουλος για τις κινήσεις στη Δικαιοσύνη: Πολύ σκοτεινή περίοδος θεσμικής παρακμής

Να μην προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει ως «πλυντήριο εκκρεμών υποθέσεων» το κενό νόμου που δημιουργείται στον νόμο «περί ευθύνης υπουργών» μετά τις παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα προειδοποίησε την κυβέρνηση ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας απέφυγε να απαντήσει στην καταγγελία του για το κενό νόμου που δημιουργεί διάταξη του πολυνομοσχεδίου και ζήτησε απαντήσεις στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Παράλληλα, μίλησε για «πολύ σκοτεινή περίοδο θεσμικής παρακμής» με βάση τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι με διάταξη του πολυνομοσχεδίου οι αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα για τον ορισμό του δημοσίου υπαλλήλου αναστέλλονται χωρίς αναβίωση της προηγούμενης διάταξης. Αντίθετα, η προηγούμενη διάταξη του Ποινικού Κώδικα αναβιώνει σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα Διαφθοράς.

"Παραδημοσιογραφικές ψευδοερμηνείες"

«Όλες οι εν εξελίξει υποθέσεις έρευνες θα συνεχιστούν κανονικά με το καθεστώς προ της αλλαγής του Ποινικού Κώδικα» υποστήριξε ο Κ. Τσιάρας. Απαντώντας στο ερώτημα του Δ. Τζανακόπουλου «νομική κακοτεχνία ή πολιτική σκοπιμότητα;», επιχείρησε να αντιστρέψει το ερώτημα επαναλαμβάνοντάς το σε σχέση με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έκανε διορθώσεις στον Ποινικό Κώδικα.

Ο Κ. Τσιάρας ισχυρίστηκε ακόμα ότι οι πρόσφατες αποφυλακίσεις του Επαμεινώνδα Κορκονέα και του Αριστείδη Φλώρου οφείλονται στον νέο Ποινικό Κώδικα αποδίδοντας υποκρισία στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις σχετικές αναφορές του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Δ. Τζανακόπουλος αντέδρασε έντονα στον ισχυρισμό αυτόν μιλώντας για υιοθέτηση «παραδημοσιογραφικών ψευδοερμηνειών». Τόνισε ότι η κύρωση του νέου Ποινικού Κώδικα ήταν «μεγάλη δημοκρατική τομή» επισημαίνοντας ότι οι αναφορές του Κ. Τσιάρα είναι προσβλητικές για τα μέλη της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, όλα τους νομικοί μεγάλου κύρους.

Επιπλέον σημείωσε ότι ο Άρειος Πάγος παρενέβη στην υπόθεση της αποφυλάκισης του Ε. Κορκονέα θέτοντας ζήτημα ερμηνείας του νόμου. Σε σχέση με τον Αρ. Φλώρο, παρατήρησε ότι η διάταξη που χρησιμοποιήθηκε για την υφ' όρων απόλυσή του προϋπήρχε του νέου Ποινικού Κώδικα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL