Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Ένταση της αστυνόμευσης φοβούνται και οι αστυνομικοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένταση της αστυνόμευσης φοβούνται και οι αστυνομικοί

Ανησυχία για τις πραγματικές στοχεύσεις της κυβέρνησης σε σχέση με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου προέκυψε με βάση την ακρόαση φορέων και τη συζήτηση για τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δεν έδειξε ιδιαίτερη διάθεση να αλλάξει την επίμαχη διάταξη ώστε να καμφθούν οι επιφυλάξεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ. παρά τη συμφωνία του στην κατάργηση του ασύλου. Τον φόβο για πιθανή ένταση της αστυνόμευσης στα πανεπιστήμια εξέφρασε έμμεσα κι ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Γρηγόρης Γερακαράκος. Τον φόβο της κυβέρνησης για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις επισήμαναν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ν. Κεραμέως αναφέρθηκε στην πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για επαναφορά της διάταξης του Νόμου Διαμαντοπούλου για το πανεπιστημιακό άσυλο υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη διάταξη «δεν ανταποκρίνεται πλέον στις απαιτήσεις». Η Ν. Κεραμέως ισχυρίστηκε ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν καλύπτει όσους παρανομούν και καταφεύγουν στο πανεπιστήμιο για «προστασία» και σημείωσε ότι η πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. διατηρεί το «ειδικό καθεστώς» του χώρου των πανεπιστημίων τη στιγμή που η κυβέρνηση επιθυμεί «εξομοίωσή του με κάθε δημόσιο χώρο».

Η διάταξη "εγκαθιστά και την προληπτική δράση" υποστήριξε στον ΣΚΑΪ ο Μ. Όθωνας εξηγώντας ότι με την κυβερνητική διάταξη "πάσης φύσεως κρατικές αρχές δρουν ακόμα και προληπτικά, χωρίς να τελείται αξιόποινη πράξη. Αυτή η λογική 'πονάει χέρι - κόβω κεφάλι' ανοίγει επικίνδυνες ατραπούς. Είναι μια γενικότερη αντίληψη που υιοθετεί η συντηρητική κυβέρνηση σε όλα τα θέματα προς χάριν δήθεν της αποτελεσματικότητας" είπε ο διευθυντής του γραφείου της Φ. Γεννηματά.

ΠΟΑΣΥ: "Όχι" Αστυνομία μπαμπούλας στα ΑΕΙ

Ο Γρ. Γερακαράκος υποστήριξε την κατάργηση του ασύλου, προειδοποίησε όμως ότι «δεν θα εγκατασταθούμε εμείς στα πανεπιστήμια, στη θέση των ταραχοποιών, που απρόθυμα, ίσως και με βία, θα αποχωρήσουν». Μάλιστα εξέφρασε την απροθυμία της Αστυνομίας «να παίξει τον απαρχαιωμένο ρόλο του μπαμπούλα, του βίαιου καταστολέα». «Είναι δουλειά του πρύτανη και κανενός άλλου να μπει η Αστυνομία στο Πανεπιστήμιο» επισήμανε από τη μεριά της και η Βενετσιάνα Κυριαζοπούλου, πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, που κλήθηκε στην ακρόαση φορέων για τη διάταξη που καταργεί τη Νομική Σχολή της Πάτρας.

"Προληπτική αστυνομοκρατία"

«Αυτό που φέρνετε ως διάταξη είναι ότι εξομοιώνετε τον χώρο εντός του Πανεπιστημίου σαν να είναι η Πλατεία Κοραή. Το πρόβλημά σας δεν είναι τα ναρκωτικά στο Αριστοτέλειο. Το πρόβλημά σας είναι μια κινητοποίηση ή μια κατάληψη» ξεκαθάρισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης. Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Γρ. Γερακαράκου εκτίμησε ότι και οι αστυνομικοί καταλαβαίνουν ότι τα προβλήματα των πανεπιστημίων «δεν λύνονται με νόμους, ούτε με σιδερένια μπότα». Για «προληπτική αστυνομοκρατία» κατηγόρησε την κυβέρνηση η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη.

Λάθος η κατάργηση της Νομικής Πάτρας

Παράλληλα, την αντίθεσή τους στην κατάργηση της Νομικής Σχολής της Πάτρας εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των φορέων της περιοχής. Η Β. Κυριαζοπούλου επισήμανε ότι «ήμασταν έτοιμοι» για τη λειτουργία της σχολής, ενώ επέκρινε την «ικανοποίηση» των άλλων πανεπιστημίων για την κατάργηση της Νομικής Σχολής Πάτρας. «Ιστορική κατάκτηση η ίδρυση της Νομικής Σχολής, ιστορικό λάθος η κατάργησή της» σχολίασε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας. Την κατάργηση μόνο της Νομικής Σχολής Πάτρας κι όχι άλλων σχολών που ιδρύθηκαν πρόσφατα επισήμανε ο Θανάσης Ζούπας, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών.

Κατεδάφιση "Κλεισθένη" ζήτησε ο Γ. Πατούλης

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «ξήλωμα» του "Κλεισθένη" και της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση μιλώντας για «γρήγορα αντανακλαστικά» της κυβέρνησης. Ζήτησε «άμεση» διευθέτηση εκκρεμοτήτων, ουσιαστικά την πλήρη κατεδάφιση του «Κλεισθένη», και στο όνομα της πάταξης της γραφειοκρατίας ζήτησε την αφαίρεση κι άλλων αρμοδιοτήτων του Δημοτικού Συμβουλίου. Κατά την προσφιλή του τακτική, αποχώρησε μετά την ομιλία του και δεν δέχτηκε ερωτήσεις. Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός, που υποστήριξε το νομοσχέδιο θερμά παρότι παραδέχτηκε ότι «οι περισσότερες Περιφέρειες δεν έχουν πρόβλημα», παρέμεινε και δέχτηκε ερωτήσεις.

Αντίθετες οι κοινότητες στην αφαίρεση αρμοδιοτήτων

Ο εκπρόσωπος του Δικτύου Συμβούλων Κοινοτήτων Παύλος Γεωργιάδης ζήτησε να διατηρηθούν οι αποφασιστικές αρμοδιότητες των κοινοτικών συμβούλων που αφαιρεί το νομοσχέδιο. Ζήτησε να μην αλλάξει και η νομοθεσία για τους προέδρους των Κοινοτικών Συμβουλίων «ώστε να μην υπάρχει αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος».

Δημοκρατία είναι η απάντηση

«Κάνετε μια βίαιη αλλαγή στον 'Κλεισθένη' μέσα από την εμμονή σας στο δίλημμα κυβερνησιμότητα ή δημοκρατία. Εμείς απαντάμε ότι αυτό το δίλημμα πρώτον είναι πλαστό και δεύτερον σίγουρα απαντάει με δημοκρατία» σημείωσε ο Π. Πολάκης. Σε σχέση με τις συμπράξεις δημοτικών παρατάξεων με την παράταξη του δημάρχου εκτίμησε ότι υπάρχει πρόβλημα αντισυνταγματικότητας, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «θεσμοθετείτε και το παζάρι στο ανώτατο επίπεδο». Τέλος, επέκρινε και την ανατροπή της πρώτης προσπάθειας ουσιαστικής ενδοδημοτικής αποκέντρωσης με αποφασιστικές αρμοδιότητες στις Τοπικές Κοινότητες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL