Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Η Φ. Γεννηματά λαμβάνει τα μέτρα της απέναντι σε τυχόν αμφισβήτησή της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Φ. Γεννηματά λαμβάνει τα μέτρα της απέναντι σε τυχόν αμφισβήτησή της

Αμέσως μετά το τέλος του Αυγούστου η Φ. Γεννηματά θέλει να δρομολογήσει διαδικασίες που θα εμπεδώνουν στο Κίνημα Αλλαγής τις αποφάσεις που έχει λάβει σε οργανωτικό και πολιτικό επίπεδο. Κοινώς, η πρόεδρος του φορέα θέλει να συνεχίσει τα βήματα που ήδη πριν από τις ευρωεκλογές έχει ξεκινήσει ώστε να αντιμετωπίσει τυχόν εσωτερικά προσκόμματα στις επιλογές της και να ενισχύσει την πρωτοκαθεδρία της στο «τιμόνι».

Το μετεκλογικό τοπίο για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι νωπό και οι εσωτερικοί συσχετισμοί δεν μπορούν ακόμη να αποτυπωθούν με ασφάλεια. Όμως θα αποκρυσταλλωθούν τους επόμενες μήνες και θα αναδύονται σε κάθε σημαντική αφορμή, είτε εσωτερικού περιεχομένου είτε ως έκφραση απέναντι σε μείζονες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα λαμβάνει η κυβέρνηση. Η Φ. Γεννηματά το γνωρίζει και, έτσι, σε όλες τις ομιλίες της στα κομματικά όργανα μετά τις εκλογές φροντίζει να απευθύνει... ευγενικές υπενθυμίσεις στο εσωτερικό: ότι η αυτόνομη πορεία αποτελεί επίσημα ειλημμένη απόφαση από το συνέδριο του φορέα, ότι έχει τελειώσει ο ετεροπροσδιορισμός, ότι «έχουμε κλείσει αυτά τα μέτωπα στο εσωτερικό μας, δεν μας ενδιαφέρει να είμαστε ούτε πιο κοντά στον έναν ούτε πιο κοντά στον άλλο, είμαστε κάτι εντελώς διαφορετικό, έχουμε δική μας ταυτότητα».

Μήνυμα κατά της εσωστρέφειας

Πηγές της Χαρ. Τρικούπη στέλνουν από τώρα μήνυμα ότι επ’ ουδενί δεν πρέπει ζητήματα ήσσονος σημασίας να προκαλέσουν εσωστρέφεια σε μια περίοδο με μεγάλα διακυβεύματα. Το μήνυμα αυτό απευθύνεται ενόψει σημαντικών συνεδριάσεων που έχουν δρομολογηθεί.

«Δεν αλλάζει η εξαγγελία για συνέδριο ΠΑΣΟΚ»

Μία από αυτές είναι το συνέδριο ΠΑΣΟΚ που έχει εξαγγείλει για το τέλος του έτους. Πηγές του φορέα ανέφεραν στην «Α» ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με τις ανακοινώσεις που είχαν γίνει στην ΚΟΕΣ σε σχέση με το συνέδριο».

Υπενθυμίζεται ότι η διεξαγωγή συνεδρίου ΠΑΣΟΚ είχε ανακοινωθεί στο παρά πέντε των ευρωεκλογών, δημιουργώντας εύλογα πολιτικά ερωτήματα, ιδιαίτερα σε σχέση με το τάιμινγκ της πρωτοβουλίας από την ηγεσία του κόμματος. Τότε η Χαρ. Τρικούπη εξηγούσε ανεπίσημα ότι η κίνηση αυτή απαντά σε πρακτικά ζητήματα. Δεδομένου ότι η τετραετής θητεία της Φ. Γεννηματά ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ έληγε τον περασμένο Ιούνιο, θα έπρεπε να λάβει παράταση ώστε να μπορεί να έχει ισχύ έναντι διάφορων νομικών θεμάτων που σχετίζονται και με οικονομικά ζητήματα του κόμματος.

Από αναβολή σε αναβολή

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ έχει να πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια, παρότι από τον Απρίλιο του 2017 είχε ανακοινώσει έκτακτο συνέδριο μετά από εκείνη την εκρηκτική συνεδρίαση της ΚΠΕ οπότε και είχε «ξηλώσει» όλα τα εκλεγμένα κομματικά όργανα και τον γραμματέα Στ. Ξεκαλάκη. Οι εξελίξεις σε σχέση με τη συγκρότηση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. έδωσαν την αφορμή για διαρκείς αναβολές.

Έτσι, η πρόσφατη αναγγελία «συνεδρίου ΠΑΣΟΚ» λίγο πριν την ευρωκάλπη για τον επόμενο χειμώνα, αντί για το τρέχον καλοκαίρι, έγινε παράλληλα αντιληπτή ως κίνηση της Φ. Γεννηματά να λάβει τα μέτρα της μπροστά στο ενδεχόμενο το εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να προσφερόταν ως το έναυσμα για την αρχή μιας αμφισβήτησης της προεδρίας της, αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές. Εάν σε αυτό συμπεριλάβει κανείς την παράμετρο της επιδιωκόμενης -εκ μέρους μερίδας του κόμματος- κυβερνητικής συνεργασίας με τη Ν.Δ. παρά την επιλογή για «αυτόνομη πορεία», η Φ. Γεννηματά θα βρισκόταν μέσα σε ένα ναρκοθετημένο εσωκομματικό πεδίο. Η αμέσως επόμενη κίνησή της, όταν το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν κατέρρευσε στις ευρωεκλογές, ήταν να «αποσύρει» τον Ευ. Βενιζέλο από τα ψηφοδέλτια...

Εσωτερικό “debate” για το όνομα

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛΛ. υπάρχει σε εξέλιξη ένα «debate» που αφορά στο όνομα, δηλαδή την επιστροφή στο «ΠΑΣΟΚ» ή τη διατήρηση του «Κινήματος Αλλαγής», το οποίο όμως για την ηγεσία είναι αδιαπραγμάτευτο κεκτημένο.

Έτσι, το εξαγγελθέν συνέδριο ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να αποτελέσει πεδίο έντονης αντιπαράθεσης όχι μόνο για τη «μαρκίζα», αλλά, με αφορμή αυτό, για σειρά ζητημάτων εν είδει ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Δεδομένης της πολυετούς «αναβολής» του συνεδρίου, όσοι το αναμένουν για να θέσουν θέματα ήδη εκφράζουν ανησυχίες για νέα «αναβολή», κάτι που προς το παρόν πάντως διαψεύδει η Χαρ. Τρικούπη.

«Απόδραση» με Συνδιάσκεψη για τη Σοσιαλδημοκρατία

Υπό αυτά τα δεδομένα, η Φ. Γεννηματά θα ρίξει το πολιτικό βάρος στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη με θέμα: «Η σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα του 21ου αιώνα» που έχει εξαγγείλει για το φθινόπωρο, ήδη από την πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Με αυτόν τον τρόπο θέλει να προκαταλάβει εξελίξεις, ορίζοντας εκείνη το πλαίσιο της συζήτησης, και να επιχειρήσει μέσα σε αυτό το πλαίσιο να λύσει τα ζητήματα που υπάρχουν, χωρίς να περιμένει να εξακριβώσει με τι θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη και τι τελικά θα μπορούσε να συμβεί στο «συνέδριο ΠΑΣΟΚ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα προσδιορίσει τον φορέα ως τη "μόνη προοδευτική δύναμη" και τον "μοναδικό εκφραστή" της Σοδιαλδημοκρατίας στη χώρα, ενώ είναι έτοιμη να «απαντήσει» και σε θέματα, όπως για το όνομα, εφόσον τεθούν από στελέχη.

Καθίσταται σαφές ότι εφόσον έχει προηγηθεί η Συνδιάσκεψη και έχει προκύψει το «ξεκαθάρισμα» περί το οργανωτικό και το πολιτικό, η Φ. Γεννηματά θα μπορεί ασφαλέστερα να προχωρήσει στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, θα έχει την ευχέρεια -ανάλογα και με τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα τον χειμώνα-, αν όχι να ακυρώσει εκ νέου το συνέδριο ΠΑΣΟΚ, να το παραπέμψει για «λίγο αργότερα» εφόσον αξιολογήσει ότι η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή για την ίδια.

«3η Σεπτέμβρη» στη Λάρισα

Τις προθέσεις της (σε σχέση και με το όνομα) θα έχει την ευκαιρία να τις εκφράσει και από το πιο πρόσφορο βήμα, αυτό της καθιερωμένης εκδήλωσης για την επέτειο της «3ης Σεπτέμβρη». Φέτος έχει αποφασιστεί αυτή να πραγματοποιηθεί όχι στην Αθήνα, αλλά στη Λάρισα, ενώ το θεματικό σκέλος της θα αφορά στις σχέσεις με τον αγροτικό κόσμο.

Νωρίτερα, στα τέλη Αυγούστου, αναμένεται να συγκροτηθούν οι Τομείς Πολιτικής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε αντιστοιχία με τα υπουργεία, το συντονισμό των οποίων θα έχει ο Απ. Σπυρόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL