Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Σε μία βδομάδα η Ν.Δ. θέλει να βάλει τις βάσεις μιας αντιμεταρρύθμισης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε μία βδομάδα η Ν.Δ. θέλει να βάλει τις βάσεις μιας αντιμεταρρύθμισης

Με δύο νομοσχέδια που θα ψηφιστούν μέχρι την Πέμπτη η κυβέρνηση προχωράει στο «ξήλωμα» δημοκρατικών αλλαγών που προώθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στην εγκαθίδρυση ενός συγκεντρωτικού και νεοφιλελεύθερου «επιτελικού» κράτους που θα τη βοηθήσει να προχωρήσει την αντιμεταρρυθμιστική της ατζέντα. «Η επιχείρηση αντιμεταρρύθμιση τώρα αρχίζει» σχολίασε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σε σχέση με το «ξήλωμα» του «Κλεισθένη», ενώ «απειλή για τα θεμέλια της ακαδημαϊκής ειρήνης» χαρακτήρισε την κατάργηση του ασύλου ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Το νομοσχέδιο για το “επιτελικό κράτος”, που εγκαθιδρύει μια πανίσχυρη διοικητική δομή γύρω από τον πρωθυπουργό, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα και την Τρίτη το απόγευμα. Τις ίδιες μέρες το πρωί οι επιτροπές της Βουλής θα συζητήσουν με τη διαδικασία του επείγοντος το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες, όπου περιλαμβάνονται οι διατάξεις για το άσυλο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το πολυνομοσχέδιο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη και την Πέμπτη, πριν η Βουλή διακόψει τις εργασίες της για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η διάταξη για το ακαδημαϊκό άσυλο καταργεί κάθε περιορισμό για την επέμβαση των αστυνομικών αρχών στους χώρους των Πανεπιστημίων ανεξαρτήτως της βαρύτητας των παραπτωμάτων που διαπιστώνονται. Ουσιαστικά, η διάταξη καταργεί εντελώς το ακαδημαϊκό άσυλο και εξομοιώνει τα πανεπιστήμια με οποιονδήποτε δημόσιο χώρο, ανοίγοντας επικίνδυνες ατραπούς. Μάλιστα, το κείμενο κάνει ειδική αναφορά στη δυνατότητα επέμβασης της αστυνομίας χωρίς άδεια των πρυτανικών αρχών αναφέροντας ότι «εντός των χώρων των ΑΕΙ οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

Ν. Φίλης: Διαχρονικά συκοφαντούν το πανεπιστήμιο

«Το ακαδημαϊκό άσυλο είναι σύμφυτο με το ελληνικό πανεπιστήμιο, είναι ζυμωμένο με αγώνες και δικαιώματα και η κατάργησή του αποτελεί ζήτημα δημοκρατίας» ξεκαθάρισε ο Ν. Φίλης. Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ακόμα ότι «οι συντηρητικές κυβερνήσεις αναφέρονται διαχρονικά στο πανεπιστήμιο ως άντρο ανομίας και παραβατικότητας, συκοφαντώντας το έργο της ακαδημαϊκής κοινότητας».

Πτυχία Νομικής με franchise

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η διάταξη για την κατάργηση της Νομικής Σχολής στην Πάτρα πριν ξεκινήσει τη λειτουργία της - ακόμα μία περίπτωση ξηλώματος των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ από τη σημερινή κυβέρνηση. Η Μ. Τζούφη θύμισε ότι η ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα «αποτελούσε πάγια διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας» και επισήμανε ότι το υπουργείο Παιδείας «κλείνει το μάτι» στα ιδιωτικά κολέγια εντός της χώρας, τα οποία παρέχουν πτυχίο Νομικής με τη μέθοδο του franchise».

«Θωρακίζει» το άσυλο... καταργώντας το η Ν. Κεραμέως

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο Open TV, επανήλθε στους γνωστούς ισχυρισμούς για το άσυλο και την κατάργηση ενός «καθεστώτος βίας και ανομίας». Η Ν. Κεραμέως υποστήριξε: «Πώς ενισχύουμε την ελεύθερη διακίνηση ιδεών; Με το να τιμωρήσουμε τις αξιόποινες πράξεις» κάνοντας λόγο για... «θωράκιση του ασύλου», προφανώς μέσω της κατάργησής του. Η Ν. Κεραμέως κατέφυγε και πάλι σε αναφορές στη βία μεταξύ φοιτητικών παρατάξεων και στο λαθρεμπόριο έξω από την ΑΣΟΕΕ για να στηρίξει την αντιδραστική παρέμβαση της κυβέρνησης για κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου.

Όλοι θα δίνουν Πανελλήνιες

Η Ν. Κεραμέως αναφέρθηκε και στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, επαναλαμβάνοντας ότι το υπάρχον σύστημα θα εφαρμοστεί και του χρόνου, την ώρα που συνεχίζεται η μελέτη των αλλαγών που θα γίνουν στο σύστημα. Η Ν. Κεραμέως προανήγγειλε μείωση της ύλης και αλλαγή στην εξέταση των Νέων Ελληνικών και της Λογοτεχνίας, αλλά και κατάργηση των «πράσινων» και «κόκκινων» σχολών σε σχέση με την ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια. «Δεν θα υπάρχει κατηγοριοποίηση ‘πράσινων’ και ‘κόκκινων’ σχολών και θα δίνουν όλοι Πανελλήνιες» υποστήριξε η Ν. Κεραμέως, προσθέτοντας ότι θα επανέλθει η βάση του δέκα.

Π. Σκουρλέτης: Η Δημοκρατία και η Αυτοδιοίκηση υπονομεύονται

«Με τις προωθούμενες διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών επιχειρείται η παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας της ψήφου των πολιτών, καθώς και η διαμόρφωση όρων αδιαφάνειας στη λήψη των αποφάσεων. Η Δημοκρατία και η Αυτοδιοίκηση υπονομεύονται» επισήμανε μέσω Twitter ο Π. Σκουρλέτης για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στη διοίκηση των δήμων και των περιφερειών. Ο Π. Σκουρλέτης ως υπουργός Εσωτερικών είχε εισηγηθεί τον «Κλεισθένη» καθιερώνοντας την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλαγή που υπονομεύεται από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης.

Οι αλλαγές που κάνει η κυβέρνηση στη διοίκηση των δήμων και των περιφερειών δεν αλλοιώνουν μόνο τη λογική της απλής αναλογικής, με την οποία εκλέχτηκαν οι νέες διοικήσεις. Στην ουσία καταργούν τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, όπως αυτά αναδείχθηκαν πριν από μόλις δύο μήνες ενισχύοντας τις εξουσίες της παράταξης του δημάρχου ή περιφερειάρχη, ανεξαρτήτως της εκλογικής επιρροής που κατάφερε να συγκεντρώσει. Το δημαρχοκεντρικό μοντέλο επανέρχεται -και μάλιστα πιο συγκεντρωτικό από ποτέ-, σε μια αντιδραστική αρμονία με το πρωθυπουργοκεντρικό συγκεντρωτικό σύστημα που καθιερώνεται με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος.

Μεθοδευμένες πλειοψηφίες

Το πολυνομοσχέδιο ευνοεί τη συγχώνευση δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων με την παράταξη του δημάρχου ή περιφερειάρχη, ώστε να αποκτήσει εκ των υστέρων πλειοψηφία στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο. Παράλληλα, η παράταξη του δημάρχου και του περιφερειάρχη αποκτάει, ανεξαρτήτως δύναμης, την πλειοψηφία στην κρίσιμη Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Την ίδια ώρα, η Οικονομική Επιτροπή «προικοδοτείται» με σειρά αρμοδιοτήτων που μέχρι τώρα ανήκαν στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Επίσης, η παράταξη του δημάρχου και του περιφερειάρχη αποκτούν αυτόματα την πλειοψηφία και στα διοικητικά συμβούλια των νομικών προσώπων των δήμων και των περιφερειών.

ΣΥΡΙΖΑ: Συγκερασμός νεοφιλελεύθερου - πελατειακού κράτους

Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη. Παρά τις αλλαγές που αναγκάστηκε να κάνει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ότι η βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου διατηρείται, καθώς «το κράτος που επιθυμεί η Ν.Δ. είναι ένας συγκερασμός της λογικής του νεοφιλελεύθερου κράτους και της λογικής του κομματικού και πελατειακού κράτους άλλων περιόδων». Παράλληλα, παραμένει ο βασικός πυρήνας των διατάξεων για την υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους μέσω της συγχώνευσής τους στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «Εθνικό Πλυντήριο Σκανδάλων».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΑΕΙ

Μ. Τζούφη: "Η Ν.Δ. δημιουργεί πελατεία στα ιδιωτικά ΙΕΚ"

Βασικός στόχος της κυβέρνησης η Δημόσια Παιδεία *Κ. Γαβρόγλου: Το υπουργείο Παιδείας παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ

Η αντιμεταρρύθμιση της Ν.Δ. έχει ως βασικό της στόχο την Παιδεία, όπως φάνηκε από την εσπευσμένη απόφαση της Ν. Κεραμέως να αναστείλει τη λειτουργία των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα πανεπιστήμια, ελάχιστες εβδομάδες πριν από την έναρξή τους. «Με την απόφαση αναστολής, η Ν.Δ. δημιουργεί πελατεία στα ιδιωτικά ΙΕΚ» ξεκαθάρισε η αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο». Για παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης».

Η Μ. Τζούφη επισήμανε ότι η λογική της κυβέρνησης στα ζητήματα Παιδείας είναι «κατεδαφιστική» και θύμισε ότι αντίστοιχη παρέμβαση υποβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης προς όφελος των ιδιωτικών ΙΕΚ είχε κάνει η Ν.Δ. και κατά την προηγούμενη κυβερνητική της θητεία. Τότε, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Αρβανιτόπουλος είχε καταργήσει κρίσιμες ειδικότητες στα Επαγγελματικά Λύκεια και στα Δημόσια ΙΕΚ απολύοντας 2.500 εκπαιδευτικούς.

Η Μ. Τζούφη σημείωσε ότι τα διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης στα πανεπιστήμια αφορούσαν απόφοιτους των ΕΠΑΛ οι οποίοι θα παρακολουθούσαν τα προγράμματα δωρεάν, με βάση τον βαθμό του απολυτηρίου τους. Μάλιστα, αρκετοί απόφοιτοι των ΕΠΑΛ δεν έδωσαν Πανελλαδικές Εξετάσεις έχοντας αποφασίσει να εγγραφούν στα διετή προγράμματα. Η χρηματοδότηση του 1,8 εκατ. ευρώ για τα 60 προγράμματα σε 11 πανεπιστήμια ήταν εξασφαλισμένη για την πρώτη χρονιά. «Ο θεσμός αποτελεί μια διεθνώς κατοχυρωμένη πρακτική» τόνισε η Μ. Τζούφη, παρατηρώντας ότι οι απόφοιτοι των προγραμμάτων θα αποκτούσαν Πιστοποιητικό Επαγγελματικών Προσόντων επιπέδου 5.

«Το υπουργείο Παιδείας παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, αν και αυτά τα προγράμματα ήταν πρωτοβουλία των ίδιων των ιδρυμάτων» υπογράμμισε ο Κ. Γαβρόγλου μιλώντας για «ηθικό» και «πολιτικό» θέμα, αλλά και για νομικά ζητήματα που προκύπτουν. Ο Κ. Γαβρόγλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν έχουν άποψη, άρα θεωρούν ότι αν πάρουν πίσω ό,τι κάναμε εμείς αυτό είναι πολιτική». Ο Κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε και στο ζήτημα της κατάργησης του ασύλου κάνοντας λόγο για ζήτημα που δημιουργήθηκε από «ένα σύνολο ψεμάτων» και μια «εικονική πραγματικότητα».

«Μας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι στέλνουμε τα παιδιά στα ιδιωτικά ΙΕΚ και έχει απλήρωτους τους καθηγητές ΙΕΚ έναν χρόνο. Θα τερματίσουμε το ισχύον καθεστώς και θα μελετήσουμε πώς θα το αλλάξουμε» υποστήριξε από τη μεριά της η Ν. Κεραμέως «πετώντας την μπάλα στην εξέδρα» κι επαναλαμβάνοντας τις αοριστολογίες για την επαγγελματική εκπαίδευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL