Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Τεράστιο ψέμα το μακροοικονομικό σενάριο της Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τεράστιο ψέμα το μακροοικονομικό σενάριο της Ν.Δ.

“Αφού ο κ. Σταϊκούρας τώρα παραδέχεται ότι τελικά οι δημοσιονομικοί στόχοι πιάνονται σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ψευδείς οι προεκλογικές δημοσιονομικές προβλέψεις του Γ. Στουρνάρα;”.

Αν και δεν παίρνει απαντήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να επισημαίνει τις κραυγαλέες αντιφάσεις της Ν.Δ. ώστε να εκθέτει την απόπειρά της να υπονομεύσει το έργο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα να προειδοποιεί για τους κινδύνους που ενέχει η κρυφή ατζέντα της. Μαζί με το παραπάνω... ρητορικό ερώτημα, ο Σ. Φάμελλος επισήμανε ότι “η μείωση του ΕΝΦΙΑ επιβεβαιώνει τις δημοσιονομικές προβλέψεις Τσακαλώτου και Χουλιαράκη και διαψεύδει τις προεκλογικές προβλέψεις Στουρνάρα”.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει την τουλάχιστον περίεργη επιλογή της Ν.Δ. να μην αξιοποιήσει τον μηχανισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5%, μέσω του καταπιστευτικού λογαριασμού των 5,5 δισ. “Η νέα κυβέρνηση αποφάσισε ότι η διαπραγμάτευση έπρεπε να λάβει τέλος και απεμπόλησε αυτό το εργαλείο που της προσφέραμε”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Αλ. Χαρίτσης, σημειώνοντας τον κίνδυνο, από τη μη αξιοποίηση αυτού του εργαλείου, το 2020 η κυβέρνηση να μη βρει τον δημοσιονομικό χώρο για να εφαρμόσει αναγκαίες φοροελαφρύνσεις και μέτρα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας.

Την απάντηση στο “γιατί” η Ν.Δ. το κάνει αυτό έδωσε ο τομεάρχης Οικονομίας Ν. Παππάς: “τα πλεονάσματα παίρνουν τη θέση μοχλού πίεσης για να μπουν από το παράθυρο προαπαιτούμενα και η ανάγκη 'μεταρρυθμίσεων', όπως ιδιωτικοποιήσεις και επαναφορά του 1 προς 5 στο Δημόσιο”.

Ο Ν. Παππάς επανήλθε χθες, τονίζοντας ότι “μέσα σε λίγες εβδομάδες αποδείχθηκε ότι το βασικό μακροοικονομικό σενάριο του κ. Μητσοτάκη ήταν ένα τεράστιο ψέμα” και θέτοντας το ερώτημα αν ο προϋπολογισμός του 2020 θα υποθέτει ανάπτυξη 4%. “Προεκλογικά, ο κ. Μητσοτάκης έταζε ανάπτυξη 4% και μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων, που ήδη όμως είχε επιτύχει ο Αλέξης Τσίπρας. Πάνω σε αυτό το σενάριο έστησε υποσχέσεις για φοροαπαλλαγές και συνέχιση εφαρμογής θετικών μέτρων, όπως η 13η σύνταξη” είπε, προσθέτοντας ότι “μετεκλογικά, αύξησε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων από 2,5% σε 3,5% και μείωσε τον στόχο της ανάπτυξης από 4% σε 3%”.

Έφη Αχτσιόγλου: Να ενισχυθούν οι παρεμβάσεις ΣΥΡΙΖΑ

Με τα στοιχεία της Eurostat του Απριλίου 2019 να δείχνουν ότι η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (σ.σ.: από 19,8% σε 17,6%), η τομεάρχης Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι οι σημαντικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στα εργασιακά "πρέπει να ενισχυθούν και όχι να ακυρωθούν, αν πραγματικά θέλουμε να δημιουργήσουμε δουλειές με δικαιώματα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL