Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Με επίθεση στην ΑΥΓΗ λύνει τα εσωκομματικά του το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με επίθεση στην ΑΥΓΗ λύνει τα εσωκομματικά του το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Η ανάδειξη από την “Α” των διαφορετικών προσεγγίσεων που υπήρξαν εντός του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στο θέμα του ασύλου και των εσωτερικών τριβών που προκάλεσε επέφεραν την αντίδραση του κόμματος της Φ. Γεννηματά απέναντι στην εφημερίδα, με τη Χαριλάου Τρικούπη να καταλογίζει “εσκεμμένη διαστρέβλωση” και “προβοκάτσια”. Πέραν των αβάσιμων κατηγοριών απέναντι στην “Α”, με αυτή την αφορμή το ΚΙΝ.ΑΛΛ. προχώρησε στην πλήρη διευκρίνιση της στάσης του ως προς το ζήτημα του ασύλου.

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατηγόρησε την εφημερίδα ότι “έπιασε το νήμα από τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή για να παραποιήσει τη θέση μας για το άσυλο” και ότι “ο μηχανισμός διαστρέβλωσης των θέσεών μας συνεχίζεται και μετεκλογικά και από τη Ν.Δ., και από τον ΣΥΡΙΖΑ”, αναφέροντας ότι “η θέση του Κινήματος Αλλαγής για το άσυλο είναι ξεκάθαρη”.

Προφανώς την ίδια άποψη για την... ευκρίνεια της θέσης τού ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν είχε το μέλος της Κ.Ε. Στ. Μαλέλης, που δήλωνε χθες το πρωί (ΣΚΑΪ): “Δεν είμαι υπέρ της κατάργησης του ασύλου και δεν μπορεί το κόμμα μου να ταυτίζεται σε τέτοια θέματα με τη Ν.Δ.” και πως “ο αγώνας μας πρέπει να είναι μονομέτωπος κατά της Ν.Δ., που έδειξε ήδη -μετανάστες, άσυλο ιδεών, επιδόματα- τα δεξιά αντανακλαστικά της”. Αντίστοιχα, απ’ ό,τι φάνηκε, η ευκρίνεια της θέσης του κόμματος για το άσυλο δεν ήταν προφανής ούτε για τον Μ. Κατρίνη, από την τοποθέτηση του οποίου ξεκίνησε το όλο ζήτημα.

Πάντως, είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση των συντακτών, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ο εκπρόσωπος Π. Χρηστίδης, “σε ερώτηση για τη διαφορετική θέση που εξέφρασε ο βουλευτής Μ. Κατρίνης και τις επιφυλάξεις του Γ. Καμίνη, ώστε να μη θίγονται οι ατομικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα, απάντησε ότι έδωσαν διευκρινίσεις και ότι η θέση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι αυτή που διατύπωσε η Φώφη Γεννηματά”.

Δεδομένου ότι το ρεπορτάζ της “Α” κατέγραψε τις δημόσιες τοποθετήσεις που συνθέτουν αυταπόδεικτα τον “μύλο” στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και δεδομένου ότι παρουσίασε ολόκληρη και αυτολεξεί τη θέση που διατύπωσε η Φ. Γεννηματά στη Βουλή και την απάντηση που έδωσε στον Κυρ. Μητσοτάκη, είναι σαφές ότι η Χαριλάου Τρικούπη “αξιοποίησε” την "επίθεσή" της στην εφημερίδα (με δήλωση του Π. Χρηστίδη και αντίστοιχο ενημερωτικό σημείωμα) για να στείλει μηνύματα με διάφορους αποδέκτες, εντός και εκτός κόμματος, δηλαδή και προς τη Ν.Δ., για το ποια είναι η επίσημη θέση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και να προσπεράσει έτσι και την εσωκομματική διάσταση που δημιουργήθηκε.

Η θέση μας

Ο Π. Χρηστίδης είπε ότι “η θέση μας για το άσυλο είναι απολύτως σαφής και τη διατύπωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, λέγοντας: «...φέρτε το άρθρο 3 του Νόμου 4009/16 (σ.σ.: νόμος Διαμαντοπούλου) να το ψηφίσουμε με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις για την εφαρμογή του». Προανήγγειλε δε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα καταθέσει στη συζήτηση στη Βουλή συγκεκριμένη πρόταση για να εφαρμοστεί αυτή η ρύθμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Α”, οι βελτιώσεις αυτές θα αφορούν το να διασφαλίζεται πως το κάθε ίδρυμα θα μπορεί να ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμόζεται ο νόμος. Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 3 του εν λόγω νόμου, προβλέπει ότι "στα ΑΕΙ κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών" και πως "σε αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των ΑΕΙ εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία".

Νέες εκτιμήσεις Κατρίνη

Ο ίδιος ο Μ. Κατρίνης με ανάρτηση του στο Twitter την Τετάρτη -σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί το θέμα που εκκίνησε από την τοποθέτησή του- φάνηκε να εκτιμά ότι τελικά η Ν.Δ. θα καταλήξει στην πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛΛ.: “Η Ν.Δ. στη Βουλή μιλούσε παραπλανητικά δύο μέρες για κατάργηση του ασύλου. Τελικά, ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε στην πρόταση Γεννηματά: την επαναφορά της διάταξης που περιφρουρεί το άσυλο με βάση τον Ν. 4009/2011, νόμο του ΠΑΣΟΚ”. Συνεπώς, όπως επίσης έγραψε η “Α” στο δημοσίευμα που προκάλεσε την αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη, εφόσον η Ν.Δ. υιοθετήσει την πρόταση της Φ. Γεννηματά ή καταθέσει πρόταση που έχει τα χαρακτηριστικά που ζητά το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το καλύπτουν, με βάση τις δηλώσεις της, δεν μπορεί παρά να τη στηρίξει.

Μ. Κατρίνης: "Αντί (σ.σ.: η Ν.Δ.) να περιοριστεί σε ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ανομίας, θέτει υπό αμφισβήτηση την ίδια την ελεύθερη διακίνηση ιδεών"

Ανδ. Λοβέρδος: “Η κυβέρνηση οφείλει να φέρει διάταξη που όχι μόνο θα καταργεί το δήθεν άσυλο, αλλά θα δημιουργεί και τις προϋποθέσεις της άμεσης εφαρμογής της όπου χρειαστεί”

Γ. Καμίνης: “Το γεγονός ότι εκδηλώνονται ανεπίτρεπτα φαινόμενα βίας και εκφυλισμού στα πανεπιστήμιά μας δεν επιτρέπεται να μας οδηγήσει στο άλλο άκρο".

Χ. Κεφαλίδου“Νομοθετικό πλαίσιο σας έχουμε παραδώσει από το 2011. Στα επιμέρους θέματα εφαρμογής ίσως χρειάζεται εξειδίκευση. Αυτό όμως που κυρίως απαιτείται είναι πολιτική βούληση. Την έχετε;”

Φ. Γεννηματά“... φέρτε το άρθρο 3 του Νόμου 4009/16 (σ.σ.: Νόμος Διαμαντοπούλου) να το ψηφίσουμε με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις για την εφαρμογή του”.

Στ. Μαλέλης“Δεν είμαι υπέρ της κατάργησης του ασύλου και δεν μπορεί το κόμμα μου να ταυτίζεται σε τέτοια θέματα με τη Ν.Δ.”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL