Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Τελικά... δεν έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τελικά... δεν έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην πραγματικότητα προσγειώνεται η Ν.Δ. όσον αφορά το Ελληνικό, αφού, πέραν της αναγνώρισης της δουλειάς της προηγούμενης κυβέρνησης, στο Μέγαρο Μαξίμου συνειδητοποίησαν πως οι καθυστερήσεις και οι δυσκολίες στην ολοκλήρωση της επένδυσης δεν οφείλονται στον... κακό ΣΥΡΙΖΑ που διώχνει τις επενδύσεις.

Από “το Ελληνικό θα ξεμπλοκάρει την πρώτη κιόλας εβδομάδα της νέας διακυβέρνησης" περάσαμε στο "μπουλντόζες έως το τέλος του χρόνου" φανερώνοντας αφενός την ανετοιμότητα, αφετέρου το μέγεθος της πολιτικής εξαπάτησης προεκλογικά. "Κατά τα άλλα, έφταιγε η ‘αντιεπενδυτική’ πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ", σχολίασε ο Αλ. Χαρίτσης. Το ίδιο συνέβη και με την περίπτωση της επέκτασης του Αρχαιολογικού Μουσείου και της σύνδεσής του με το ΕΜΠ, που ναυάγησε πανηγυρικά.

Καθυστερήσεις και προβλήματα αναμένονται και στην πολυδιαφημισμένη αλλαγή στη λειτουργία της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση, αφού φαίνεται πως η... έτοιμη από καιρό Ν.Δ. δεν είχε ζυγίσει τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει στους ίδιους τους αυτοδιοικητικούς. Ας μην πούμε για την προχειρότητα και την ανευθυνότητα όσον αφορά τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες, των οποίων η εξαγγελεία και μόνο βρίσκει απέναντι τους δικηγορικούς συλλόγους που μόνο προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

Την ίδια ώρα, ο Κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει μετά Βαΐων και κλάδων την υλοποίηση των ψηφισμένων από την κυβέρνηση Τσίπρα μέτρων όπως τα voucher για τους παιδικούς σταθμούς, τις προσλήψεις στην ειδική αγωγή, τη διατήρηση των κοινωνικών μέτρων που καταγγέλλονταν ως "προεκλογικά επιδόματα".

Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε η "Καθημερινή" και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, το Μαξίμου προωθεί την αύξηση των μετακλητών υπαλλήλων στους υπουργούς και τους υφυπουργούς, με θέσεις μάλιστα για δύο δημοσιογράφους.

Ανέτοιμοι σε όλα, πανέτοιμοι στην καταστολή

Κατά τα λοιπά, μεταστροφή της μεταναστευτικής πολιτικής, που είναι πλέον ζήτημα αστυνομίας και καταστολής, με το ζέπελιν στη Σάμο και το βίντεο που κάνει τον γύρο του Διαδικτύου με το Λιμενικό να απωθεί βάρκα με πρόσφυγες - μετανάστες να είναι μερικά πρώτα δείγματα γραφής. Στην οικονομία, κεντρικό θέμα αποτελεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ, που παραμένει ίδια για τα ακίνητα χαμηλής αξίας, βελτιώνεται για ακίνητα μεσαίας και μεγάλης αξίας, με κύριους οφελημένους ωστόσο τους πλούσιους ιδιοκτήτες που απολαμβάνουν και τη μεγαλύτερη έκπτωση.

Λευκή πετσέτα Μητσοτάκη για τα πλεονάσματα

Και φυσικά, η πρώτη μεγάλη ήττα της νέας κυβέρνησης έγκειται στην εγκατάλειψη της διαπραγμάτευσης για τη μείωση του στόχου των πλεονασμάτων αλλά και η ανησυχία για τη μείωση του αφορολόγητου, που μπαίνει ξανά στο τραπέζι από μέρους των θεσμών. Όπως προκύπτει από τις πρώτες εβδομάδες διακυβέρνησης της Ν.Δ., οι "νόμιμοι ιδιοκτήτες" αποδεικνύονται αδιάβαστοι και ανέτοιμοι, που βαδίζουν πάνω στο θετικό μομέντουμ της οικονομίας ως αποτέλεσμα της διακυβέρνησης και της στρατηγικής των... "καταληψιών" του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό αποδεικνύεται και από τις κυβιστήσεις στη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και στο Ελληνικό.

Πώς θα εφαρμόσει τα μέτρα χωρίς δημοσιονομικό χώρο;

"Στην οικονομία, τα πράγματα δεν λύνονται με μαγικό τρόπο. Υπάρχουν συγκεκριμένοι δημοσιονομικοί κανόνες και συγκεκριμένος δημοσιονομικός χώρος", ανέφερε στο ραδιόφωνο του Alpha ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης. Όπως τόνισε, η κυβέρνησή του ΣΥΡΙΖΑ έκανε τα προηγούμενα χρόνια μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να διευρύνει τον δημοσιονομικό χώρο και γι’ αυτό πήρε συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης. "Αυτό το οποίο δεν έχουμε ακούσει από την κυβέρνηση της Ν.Δ., μέχρι στιγμής τουλάχιστον, είναι το πώς θα καταφέρει να κάνει πράξη τα μέτρα τα οποία η ίδια εξήγγειλε, χωρίς να δημιουργήσει τον αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο", σημείωσε ο Αλ. Χαρίτσης.

Όσον αφορά τα πλεονάσματα, ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει αμφιβολίες για το εάν υπάρχει σχέδιο για την επίτευξη της μείωσής τους, όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση. "Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε και πέτυχε να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο και συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο αφορούσε ακριβώς τη δυνατότητα, από το 2020 ήδη, να υπάρξει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά 1% του ΑΕΠ", σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση ώστε να υλοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης.

"Ένας πολύ συγκεκριμένος μηχανισμός που αφορούσε την τοποθέτηση ενός ποσού 5,5 δις ευρώ περίπου σε ειδικό καταπιστευτικό λογαριασμό, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμιά αμφισβήτηση από τη μεριά των θεσμών σχετικά με την εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας τα επόμενα χρόνια", ανέφερε, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως αντί να αξιοποιήσει αυτό το εργαλείο παραπέμπει το ζήτημα στις ελληνικές καλένδες.

Κυβέρνηση "βλέποντας και κάνοντας"

"Λέει ότι πρώτα θα εφαρμόσω μεταρρυθμίσεις -αλήθεια ποιες είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις;-, θα δημιουργήσω έτσι αξιοπιστία -ποια αξιοπιστία; αξιοπιστία την οποία εμείς είχαμε δημιουργήσει και γι’ αυτό μπορέσαμε να καταθέσουμε μια τέτοια ολοκληρωμένη πρόταση- και μετά λέει, θα μπω σε μια συζήτηση για τη διαπραγμάτευση σε σχέση με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων", υπογράμμισε. "Είναι, δηλαδή, μια λογική ‘βλέποντας και κάνοντας’”, είπε χαρακτηριστικά.

Κομισιόν: Η Ελλάδα, πρώτη χώρα σε επενδύσεις από το σχέδιο Γιούνκερ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά

ΣΥΡΙΖΑ προς κυβέρνηση Ν.Δ.: Κινητοποιήσαμε κάθε διαθέσιμη πηγή. Ελπίζουμε να συνεχίσετε

Στην πρώτη θέση μεταξύ των κρατών - μελών στις επενδύσεις από πόρους του σχεδίου Γιούνκερ βρίσκεται και φέτος η Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν βάσει των τελευταίων στοιχείων του Ιουλίου 2019.

"Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 4,5 χρόνια, με το ολοκληρωμένο σχέδιο που εφάρμοσε στο πλαίσιο μιας ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής, κατάφερε να κινητοποιήσει με επιτυχία κάθε διαθέσιμη πηγή χρηματοδότησης, σε όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας", αναφέρει με ανακοίνωση της η Κουμουνδούρου. "Σε αυτή την κατεύθυνση ελπίζουμε να συνεχίσει και η νέα κυβέρνηση", τονίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Η συνολική χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) στην Ελλάδα ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ, τα οποία κινητοποιούν 12,1 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές ωφελούν τις δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, αλλά και κρίσιμα έργα υποδομών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL