Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.3°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.1°C14.5°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
17.7°C19.9°C
0 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Προγραμματική... πρόβα τζενεράλε του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προγραμματική... πρόβα τζενεράλε του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Έχοντας βγει από τη δύσκολη θέση να “αναγκαστεί” να κάνει πράξη την προεκλογική διαβεβαίωσή της ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση της Ν.Δ. έστω και δια της ψήφου ανοχής, η Φ. Γεννηματά προσπαθεί να επικεντρώσει στην έτερη προεκλογική εξαγγελία της. Αυτή που αφορά στη στάση του ΚΙΝ.ΑΛΛ., για “υπεύθυνη αντιπολίτευση” απέναντι στη Ν.Δ., αλλά παράλληλα και επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος της Χαρ. Τρικούπη είναι να προσπαθήσει αυτό που απέτυχε παταγωδώς να κάνει μπροστά στην κάλπη της 7ης Ιουλίου, δηλαδή να προσελκύσει τους προοδευτικούς ψηφοφόρους.

Η παρουσία της Φ. Γεννηματά στην τριήμερη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης είναι ενδεικτική της πορείας που θα ακολουθήσει. Τουλάχιστον έως ότου βρεθεί μπροστά σε διλημματικού χαρακτήρα αποφάσεις, οι οποίες θα τροχιοδρομήσουν και την πορεία που το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα ακολουθήσει ως προς το δίπολο Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ. Αποφάσεις όμως που δεν αναμένονται εύκολες αλλά ούτε και δεδομένες εάν συνυπολογιστεί το εσωτερικό τοπίο του φορέα.

“Δεν υπάρχει λευκή επιταγή για τον εκλογικό νόμο”

Μια από τις κομβικές στιγμές που το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα βρεθεί αντιμέτωπο με δύσκολες αποφάσεις είναι η στάση που θα κρατήσει ως προς την κατάργηση της απλής αναλογικής. Από τη Βουλή η Φ. Γεννηματά φάνηκε να απορρίπτει το “παράθυρο” που υπάρχει για αλλαγή του εκλογικού νόμου με 180 ψήφους (αντί για 200) ώστε να μην ισχύει απλή αναλογική στις επόμενες εκλογές: “Περιθώρια για παιχνίδια με τους θεσμούς δεν υπάρχουν, γι’ αυτό δεν υπάρχει και λευκή επιταγή”. Επανέλαβε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει καταθέσει πρόταση για αναλογικότερο σύστημα και ζήτησε από τον Κυρ. Μητσοτάκη, “υπεύθυνα και ξεκάθαρα, τώρα, στην αρχή της θητείας σας, να καταθέσετε τις δικές σας θέσεις”.

Αντιδεξιά ρητορική...

"Είμαστε ο μοναδικός προοδευτικός πόλος απέναντι στις δυνάμεις της συντήρησης. Ιδεολογικοπολιτικός μας αντίπαλος η Ν.Δ. Σταθερά απέναντι στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζεται”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. έδειξε με τις ομιλίες της από το Σάββατο στη Βουλή ότι θέλει να τονώσει τα αντιδεξιά χαρακτηριστικά του λόγου της (“η πολιτική σας έχει ιδεολογικό πρόσημο και το κρύβετε. Είναι βαθιά συντηρητικό, με ολίγο από λαϊκή Δεξιά”), ότι η κριτική της θα αφορά περισσότερο την κυβερνητική Ν.Δ. παρά τον αντιπολιτευόμενο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν θα “πυροβολεί” την αξιωματική αντιπολίτευση σε κάθε ευκαιρία.

...αλλά δεν ξεχνά τον ΣΥΡΙΖΑ

Όπως άλλωστε έκανε και χθες “αφιερώνοντας” την πρώτη κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσε στα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα αφορά στο ποιος είναι ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων, των αμίσθων συμβούλων και των αποσπασμένων υπαλλήλων σε γραφεία κυβερνητικών στελεχών για την περίοδο 2015-2019, ποιο είναι το κόστος για τον προϋπολογισμό και τι προτίθεται να κάνει η νέα κυβέρνηση για την αντιμετώπισή του.

Κριτική για τα εργασιακά

Η διάθεση της Φ. Γεννηματά να αποστασιοποιηθεί από τη Ν.Δ. ήταν εμφανής, στηλιτεύοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της ή την απουσία συγκεκριμένων δεσμεύσεων σε σειρά ζητημάτων με έμφαση στο κοινωνικό κράτος, την εργασία και τους θεσμούς. Ρώτησε τον πρωθυπουργό αν θα σεβαστεί τις συλλογικές συμβάσεις, την επέκταση και την υποχρεωτική εφαρμογή τους, αν θα αυξηθεί ο κατώτερος μισθός και θα καθορίζεται από τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, ενώ ρώτησε και για το μέλλον του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Επιπλέον, χωρίς να είναι ακόμα σαφές ποια είναι η πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για το ασφαλιστικό (σ.σ.: το μόνο βέβαιο είναι ότι ζητάει κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου), επιτίθεται στη Ν.Δ. και για τις προθέσεις της να το μετατρέψει σε κεφαλαιοποιητικό για κύρια και επικουρική σύνταξη για τους νέους εργαζόμενους, “σχεδιασμός που οδηγεί σε περαιτέρω αποδυνάμωση τον δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης...”. Τάχθηκε δε κατά του “ξεπουλήματος” της ΔΕΗ και άσκησε κριτική για τη μετακίνηση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Δικαιοσύνης για την έκτιση ποινής.

Επίθεση απ’ τα δεξιά για Πρέσπες

Η πρόθεσή της να φέρει σε δύσκολη θέση το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν πρόδηλη ακόμα και όταν επέλεξε να το κάνει -με κριτική από τα δεξιά φυσικά- στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενισχύοντας έτσι το συνολικό μήνυμα που όλα τα κόμματα υπογράμμισαν (εκτός του Δ. Κουτσούμπα που δεν αναφέρθηκε στο θέμα) περί της “κωλοτούμπας” της Ν.Δ. αναφορικά με την ιστορική Συμφωνία. Ο μόνος εκ μέρους του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που επιχείρησε να μετριάσει τις εντυπώσεις που αποτυπώθηκαν στο Κοινοβούλιο εις βάρος του Κυρ. Μητσοτάκη και του κόμματός του ήταν ο Ανδ. Λοβέρδος, που έσπευσε να “διορθώσει” την πρόεδρό του, λέγοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι είναι υπερβολική η κριτική προς τη Ν.Δ. επ’ αυτού.

Στο στόχαστρο η "μονταζιέρα του Μαξίμου"

Χαρακτηριστικό είναι ότι τους υψηλούς τόνους απέναντι στον Κυρ. Μητσοτάκη η Φ. Γεννηματά τους μετέφερε και σε συνομιλία με δημοσιογράφους στους διαδρόμους της Βουλής μετά την ομιλία της. Είχε προηγηθεί και ευθεία “επισήμανση, προειδοποίηση” προς κάθε κατεύθυνση -όμως ουσιαστικά προς τη Ν.Δ. - για “μπούλινγκ στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. από κατευθυνόμενα κέντρα και εγκάθετους” και περί “συκοφαντικών κέντρων που διαστρεβλώνουν συνεχώς την πολιτική μας και τη στάση μας”, καλώντας τον Κυρ. Μητσοτάκη “να βγάλει από την πρίζα τη γνωστή μονταζιέρα του Μαξίμου”.

Η κατηγορία προς τον πρωθυπουργό ήρθε σε συνέχεια διαδικτυακού δημοσιεύματος περί δήθεν συνάντησης της ίδιας με τον Αλ. Τσίπρα και τον επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη, μία ημέρα πριν ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Το γεγονός ότι έστω και με έμμεσο τρόπο η Φ. Γεννηματά καταλογίζει στο Μ. Μαξίμου υποκίνηση τέτοιου σεναρίου δείχνει ένα χάσμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στα δύο κόμματα και το οποίο μπορεί να εκδηλωθεί και με νέα "επεισόδια".

Για "μονταζιέρα" κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη και με αφορμή τη θέση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για το άσυλο, επί του οποίου ζήτησε να έρθει (με βελτιώσεις) προς ψήφιση το άρθρο 3 του Ν. 4009/2011, που είχε τότε ψηφιστεί από τη Βουλή και "προστατεύει πλήρως, κατά το σύνταγμά μας, την ελεύθερη διδασκαλία, την έρευνα, τις ακαδημαϊκές ελευθερίες".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL