Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
"Όχι" Γεννηματά στην πώληση των δικτύων της ενέργειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Όχι" Γεννηματά στην πώληση των δικτύων της ενέργειας

Την αντίθεσή της στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, που προειδοποίησε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν πρόκειται να δώσει «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση για τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο. Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ζήτησε ένα «δίκαιο και αναλογικό εκλογικό σύστημα που εξασφαλίζει βιώσιμες κυβερνήσεις» και αντιτάχθηκε στις «αδύναμες κυβερνήσεις που στηρίζονται στο μπόνους των πενήντα εδρών».

Κατά την πρωτολογία της το βράδυ του Σαββάτου, προανήγγειλε ότι θα επανακαταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις εξελίξεις στην οικονομία από το 2001 ως σήμερα, δέσμευση που ικανοποίησε τον Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος μίλησε για ένα «απαραίτητο πρώτο βήμα για την κατάκτηση της αναγκαίας εθνικής αυτογνωσίας», καθώς «χωρίς καμία διάθεση ρεβανσισμού, είναι ανάγκη να ειπωθούν αλήθειες».

«Είμαστε ο μοναδικός προοδευτικός πόλος»

Η Φ. Γεννηματά επέκρινε σε υψηλούς τόνους τόσο τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης, όσο και τα κλειστά χαρτιά της για το ασφαλιστικό, τα εργασιακά δικαιώματα και την αποκατάσταση των εισοδημάτων των πολιτών. «Είμαστε ο μοναδικός προοδευτικός πόλος απέναντι στις δυνάμεις της συντήρησης» είπε, καταλογίζοντας στις πολιτικές της Ν.Δ. «βαθιά συντηρητικό» πρόσημο. «Θα είμαστε απέναντι στη Δεξιά και στις ακροδεξιές συνιστώσες της, όπως ήμασταν απέναντι και στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ» συμπλήρωσε.

Εθνικό έλεγχο του υπερταμείου

Η Φ. Γεννηματά παρατήρησε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα στηρίξει την κυβέρνηση αν «δείξει διάθεση» να διαπραγματευτεί με τους εταίρους μείωση των στόχων των πλεονασμάτων. Μάλιστα, αναφέρθηκε στις «οριζόντιες και άμεσες» φορολογικές ελαφρύνσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση εκφράζοντας τον φόβο ότι με διατήρηση των υψηλών στόχων πλεονασμάτων θα υπάρξουν τελικά νέες περικοπές στα νοσοκομεία, στις δημόσιες επενδύσεις και τις κοινωνικές δαπάνες.

Η Φ. Γεννηματά σημείωσε ότι «χρειάζεται να πάρουμε ξανά τον εθνικό έλεγχο του υπερταμείου», ώστε να αξιοποιηθεί όχι μόνο για αποπληρωμή χρεών, αλλά και για επενδύσεις και για «προίκα» στο ασφαλιστικό σύστημα. Επέκρινε τον διορισμό γενικών γραμματέων από τη Ν.Δ.: «Στηρίζετε μια χαρά το πελατειακό κράτος» είπε και τόνισε ότι η υπαγωγή της ευθύνης των φυλακών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι «ενάντια στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».

"Βγάλτε από την πρίζα τη μονταζιέρα του Μαξίμου"

Ενδεικτική της έντασης μεταξύ ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ν.Δ. ήταν η ενόχληση της Φ. Γεννηματά για σχόλια που έκανε ο Μάκης Βορίδης για την πρωτολογία της. «Μεγάλο λάθος κάνει ο κ. Βορίδης αν νομίζει ότι θα ενοχληθώ που με αποκάλεσε ‘Πασιονάρια’. Αυτή είναι η παρακαταθήκη της παράταξής μας» σχολίασε η Φ. Γεννηματά, που ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να βγάλει από την πρίζα τη μονταζιέρα του Μαξίμου» και παρατηρώντας σε έντονο ύφος ότι «αρκετά με το bullying στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.»

Διαφοροποίηση Λοβέρδου, ήπιος με τη Ν.Δ.

Στον αντίποδα της στάσης της Φ. Γεννηματά ήταν η στάση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος τοποθετήθηκε σε εμφανώς χαμηλότερους τόνους έναντι της Ν.Δ. Ο Αν. Λοβέρδος υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν πράξεις ακόμα απέναντι στις οποίες να τοποθετηθεί η αντιπολίτευση» και παρέπεμψε την κριτική... από Τρίτη. Ο Αν. Λοβέρδος περιορίστηκε σε επιμέρους παρεμβάσεις για διευκρινίσεις από τους υπουργούς, ενώ αφιέρωσε τον περισσότερο χρόνο της ομιλίας του στο να εκφράσει την ικανοποίησή του για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL