Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.5°C
3 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.3°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
22.2°C25.8°C
6 BF 27%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.0°C
3 BF 100%
ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Η "ΓΑΛΑΖΙΑ" ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ / Η Βουλή έβγαλε την περικεφαλαία από τη Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Η "ΓΑΛΑΖΙΑ" ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ / Η Βουλή έβγαλε την περικεφαλαία από τη Ν.Δ.

Γεύση από τα «καλά ξεμπερδέματα» που ευχήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το Μακεδονικό πήρε η Ν.Δ. στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πρώτη στιγμή, με την ομιλία του Γιώργου Κατρούγκαλου, που διαδέχθηκε στο βήμα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επεσήμανε τις αντιφάσεις της κυβέρνησης. Ακολούθησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δικαιώθηκε στην πρόβλεψή του.

Στόχος Μητσοτάκη η... "άμβλυνση των συνεπειών"

Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός προσπάθησε να μην ανοίξει θέματα με το Μακεδονικό. «Προτεραιότητα αποτελεί η άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών από την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. Και αιχμή εδώ αποτελεί το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα για τη Βόρεια Ελλάδα, η απόλυτη προτεραιότητα την οποία δίνω στην προστασία των μακεδονικών μας προϊόντων, με μια μεγάλη διεθνή επικοινωνιακή καμπάνια για τη Μακεδονία μας» είπε και πρόσθεσε: «Θέλω να ξαναστείλω ένα μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδος. Από τη συμπεριφορά και την καλή συνεργασία των γειτόνων μας θα κριθεί τελικά και η πορεία τους προς την Ε.Ε.». Λέξη για ακύρωση της συμφωνίας, λέξη για επαναδιαπραγμάτευση, λέξη για διόρθωση.

Γ. Κατρούγκαλος: Ιδού τι είπαν Παναγιωτόπουλος, Βαρβιτσιώτης

Όμως ο Γ. Κατρούγκαλος, αφού επέκρινε τον πρωθυπουργό επειδή δεν είπε ούτε λέξη για την Κύπρο (και μάλιστα ανήμερα της επετείου της εισβολής!!!), διάβασε τις δηλώσεις των υπουργών στο συνέδριο του “Economist”, ώστε να μείνουν στα πρακτικά της Βουλής:

- Ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είπε: «Τα πολιτικά ζητήματα που έχουμε μεταξύ μας, εννοώντας ανάμεσα στη χώρα μας και τη Βόρεια Μακεδονία έχουν επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό με τη Συμφωνία των Πρεσπών».

- Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε: «Δεν αμφισβητώ την πρόθεση κανενός ότι αυτή η Συμφωνία επιτεύχθηκε για καλό σκοπό, για να ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή, για να ενισχύσει τις γεωπολιτικές σταθερές της περιοχής. Και αν αυτή εφαρμοστεί με απαρέγκλιτη τήρηση όλων των ουσιωδών όρων της, τότε νομίζω ότι θα μπορούμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον».

Μετά άρχισαν οι ανακολουθίες.

- Ο υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θόδωρος Καράογλου «διόρθωσε» την κυβερνητική θέση λέγοντας ότι «το θέμα του ονόματος μας ενοχλεί και μας πληγώνει» και «θα πρέπει να αλλάξουν κι άλλα ζητήματα, όπως το ζήτημα της εθνότητας».

- Ο δε Ν. Παναγιωτόπουλος επεχείρησε να ανασκευάσει ζητώντας «να γίνει κατανοητό ότι μιλούσα σε διεθνές ακροατήριο», επειδή καθόταν δίπλα του ο πρέσβης των ΗΠΑ.

«Κάθε κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι στον ελληνικό λαό, όχι απέναντι στον πρέσβη των ΗΠΑ» υπογράμμισε ο Γ. Κατρούγκαλος και σχολίασε «άλλα λέμε όταν μας ακούει ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλα λέμε όταν απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό».

"Η υποκρισία στην πολιτική πληρώνεται"

Ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε στον Κ. Μητσοτάκη ότι, «ενάμιση χρόνο τώρα είχατε πρωτοστατήσει και εσείς και τα στελέχη σας στις κινητοποιήσεις για το Μακεδονικό. Είχατε αγκαλιάσει ακραίους που παρεισέφρησαν στις κινητοποιήσεις αυτές και που έδωσαν τον τόνο πολλές φορές. Πολλά από τα στελέχη σας μας έλεγαν ‘προδότες’, ‘μειοδότες’. Κάποιοι από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν με τραμπούκους έξω από τα σπίτια τους, με βόμβες μολότοφ, ο υπουργός Εξωτερικών με δεκάδες απειλητικά σημειώματα, με σφαίρες. Κι εσείς πρωτοστατήσατε στην κριτική περί προδοτικής συμφωνίας» είπε και χειροκροτούμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε: «Τώρα είναι καλή η Συμφωνία των Πρεσπών; Αυτό πάντως λέει ο νέος υπουργός Άμυνας και αυτό λέει και ο υπουργός επί των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων! Η υποκρισία στην πολιτική κάποια στιγμή πληρώνεται. Θα το βρείτε μπροστά σας».

«Το πιο σημαντικό δεν είναι αυτό που λέει ο υπουργός Άμυνας και ο υπουργός επί των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Το λέτε κι εσείς. Δεν το κρύβετε», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υπενθύμισε ότι, «σύμφωνα με την ενημέρωση που εκδόθηκε από το Λονδίνο, μετά την επικοινωνία σας με τη Βρετανή πρωθυπουργό, βγήκε ανακοίνωση, όπου χαιρετίζει τη δέσμευσή σας να τηρήσετε στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα της Συμφωνίας των Πρεσπών, παρότι εσείς επιλέξατε το σχετικό απόσπασμα να το λογοκρίνετε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, που, ειρήσθω εν παρόδω, έχετε πάρει και την ευθύνη. Το διαψεύδετε, λοιπόν, αυτό; Γιατί το λογοκρίνατε; Γιατί το αποκρύψατε; Είναι fake news από την Ντάουνινγκ Στριτ αυτό;».

«Εγώ χαίρομαι που ως πρωθυπουργός αποφασίσατε να τηρήσετε την εθνική γραμμή για μια εθνικά επωφελή συμφωνία, για μια ιστορική συμφωνία, που αναβαθμίζει τη Μακεδονία μας και αναβαθμίζει και τον ρόλο της Ελλάδας στο εξωτερικό. Σας το είχα πει, όμως, και επιβεβαιώνομαι: Θα βρείτε μπροστά σας κάποια στιγμή όλα όσα είπατε και όλα όσα κάνατε για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σας εύχομαι, λοιπόν, καλά ξεμπερδέματα με όλους εκείνους που παραπλανήσατε και εξαπατήσατε, τόσο εσείς, όσο και η ακραία δεξιά πτέρυγα του κόμματός σας» κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας.

Βολές Γεννηματά - Βαρουφάκη

Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί επιτέθηκαν στον Κ. Μητσοτάκη για το Μακεδονικό χωρίς εκείνος να τους απαντήσει. Για «αποθέωση της πολιτικής υποκρισίας» έκανε λόγο η Φώφη Γεννηματά και πρόσθεσε δηκτικά: «Επειδή αναφερθήκατε σε κωλοτούμπες ανάποδες κ.λπ., τώρα οι υπουργοί σας μόνο συγχαρητήρια δεν έχουν δώσει ακόμη στον Νίκο Κοτζιά».

«Εξαπατάτε τους ψηφοφόρους σας αγκαλιάζοντας κυνικά την συμφωνία των Πρεσπών τώρα –μετά την απομάκρυνση από τις κάλπες», υπογράμμισε και ο γραμματέας του ΜΕΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης. Μόνο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας δεν αναφέρθηκε στο Μακεδονικό…

Κ. Βελόπουλος: Πού είναι οι μακεδονομάχοι της Ν.Δ.;

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και οι βουλευτές του κόμματός του πάνω από 10 φορές κάλεσαν τη Ν.Δ. να υπογράψει για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής κατά του Ν. Κοτζιά για τη Συμφωνία των Πρεσπών θεωρώντας ότι αποτελεί δείγμα γραφής για την κυβέρνηση. Ο Κ. Βελόπουλος ζήτησε την ακύρωση της «προδοτικής» Συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. «ντρέπονται, πολλοί εξ αυτών, να πουν ότι δεν θα ακυρωθεί η Συμφωνία». «Πού είστε οι Μακεδόνες; Τώρα θα σας δω!» είπε χαρακτηριστικά και σχολίασε τον Κ. Μητσοτάκη: «Ξέρω ότι είστε λίγο αδύνατος, ότι είστε fit, αλλά τόσο λιτός με τα εθνικά θέματα δεν περίμενα να είστε». Θυμήθηκε ακόμη ότι ο Κ. Μητσοτάκης έλεγε προεκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ «πήρατε τις συντάξεις για να δώσετε το Σκοπιανό» και πρόσθεσε: «για να πάρετε το πράσινο φως των δανειστών, τι μπορείτε να δώσετε εσείς για να είστε ικανοποιημένοι και εσείς και οι δανειστές;».

Ο Βορίδης αναίρεσε την "εσχάτη προδοσία"

Αυτά έγιναν το Σάββατο. Την Κυριακή ο Μάκης Βορίδης επεχείρησε να απαντήσει λέγοντας πως η Ν.Δ. προεκλογικά δεν μιλούσε για κατάργηση ή ακύρωση της Συμφωνίας. «Λέγαμε: ‘αυτό δεν μπορεί να γίνει’, ‘αυτό δεν πρόκειται να γίνει’ και ‘αυτό είναι η λάθος επιλογή’. Το λέγαμε καθαρά, προεκλογικά», υποστήριξε. «Όταν ήμασταν μαζί, άλλα λέγαμε για τη Μακεδονία», του απάντησε ο Κ. Βελόπουλος. «Τα ίδια λέω», διαμαρτυρήθηκε ο Μ. Βορίδης.

«Τα κακώς κείμενα ή θα τα αλλάξετε ή θα πάτε σπίτι σας. Δεν γίνεται διαφορετικά. Η προδοσία της Μακεδονίας δεν είναι μια απλή προδοσία» επέμεινε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και πρόσθεσε: «Δεν είναι κακό να αλλάζεις άποψη. Δεν είναι κακό να κάνεις πολιτική κωλοτούμπα. Κακό είναι σήμερα να λες ότι λες αλήθεια. Και, δυστυχώς, λέτε ψέματα». Εμφανώς εκνευρισμένος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε: «Σας το ξαναλέω για να το χωνέψετε. Εσείς ζητούσατε την ακύρωση. Πήρατε 3%», ενώ η θέση της Ν.Δ. «εγκρίθηκε από τον ελληνικό λαό».

Ο Κ. Βελόπουλος έθεσε πάλι το θέμα της Προκαταρκτικής για τον Ν. Κοτζιά στον Μ. Βορίδη, ζητώντας, όπως όλοι οι βουλευτές του που πήραν τον λόγο, να βρεθούν 20 βουλευτές της Ν.Δ. να υπογράψουν το σχετικό αίτημα των Παμμακεδονικών Οργανώσεων. «Επειδή ξέρω καλά νομικά, ξέρω και τι είναι η εσχάτη προδοσία. Να τα ξαναδιαβάσετε εσείς», απάντησε ο υπουργός της Ν.Δ., αναιρώντας ουσιαστικά την κριτική για προδοτική συμφωνία.

Στον καυγά μπήκε και η βουλευτής της Ν.Δ. Σοφία Βούλτεψη θυμίζοντας ότι «δύο άλλα κόμματα έλεγαν πως είχαν το μονοπώλιο της αγάπης για την πατρίδα. Αυτά τα δύο κόμματα εξαφανίστηκαν». «Αν σκοπεύετε να ακολουθήσετε την ίδια μοίρα, μπορείτε να συνεχίσετε. Ο δρόμος είναι ο γνωστός». Ο Κ. Βελόπουλος δεν άφησε την ευκαιρία να χαθεί. «Αν αυτοί λένε εμάς πατριδοκάπηλους, μπορώ να πω και εγώ ότι είναι πατριδοκτόνοι και μακεδονοκτόνοι», είπε προκαλώντας τις αντιδράσεις της Ντόρας Μπακογιάννη και του Σταύρου Καλαφάτη.

Εξηγήσεις Βαρβιτσιώτη, σιωπή Παναγιωτόπουλου

Εξηγήσεις υποχρεώθηκε να δώσει ο Μ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος μετά από παρέλευση τριών ημερών ανακάλυψε... μονταζιέρα. «Κάποιοι μετακομίζοντας από το Μαξίμου πήραν μαζί τους και τη μονταζιέρα και δεν άκουσαν -τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά- το σύνολο της ομιλίας μου», υποστήριξε. Αντίθετα, ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος απέφυγε τα δύσκολα και προτίμησε να μην πει λέξη για το Μακεδονικό - δεν αναφέρθηκε καν στο ότι η ελληνική αεροπορία ελέγχει τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας!

Δήθεν παράταξη των "εθνικών ιδεωδών"

«Δεν είναι περίεργο να σας κουνάει ο Κ. Βελόπουλος το δάχτυλο, διότι όταν συζητάγαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών σας ήταν σε μια τροχιά τοποθετήσεων ότι είναι προδοτική αυτή η Συμφωνία. Εσείς ανοίξατε σε αυτά τα ακροδεξιά, πατριδοκάπηλα κηρύγματα που ακούγονται τώρα στην έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου τον δρόμο με τη στάση σας», υπογράμμισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης και κάλεσε τη Ν.Δ. να ζητήσει συγγνώμη. «Αντί, λοιπόν τώρα, να ζητήσετε συγγνώμη πρώτα από όλα στους βουλευτές που και με τη δικιά σας ενθάρρυνση δέχτηκαν επιθέσεις στα σπίτια τους και κυρίως από τον ελληνικό λαό, που τον διχάσατε στη βάση μιας εθνολαϊκιστικής προσέγγισης, στη βάση μιας πατριδοκάπηλης ρητορείας, έρχεστε εδώ πέρα και λέτε: ‘Δεν τρέχει και τίποτα. Έτσι το είπαμε, προεκλογικά’. Για λίγες ψήφους ή για περισσότερες! Αυτό δείχνει πόσο τυχοδιώκτες είστε, εσείς, η δήθεν παράταξη των μεγάλων εθνικών ιδεωδών» τόνισε.

Τ. Θεοδωρικάκος: Δεν είμαστε μονολιθικό κόμμα...

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Εσωτερικών και στενός συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη Τ. Θεοδωρικάκος είπε ότι “η στάση της Ν.Δ. για το Σκοπιανό ήταν και είναι κρυστάλλινη. Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ήταν απολύτως συνεπής και ίδια πριν και μετά τις εκλογές”, ισχυρίστηκε και χαρακτήρισε “αστείο ο ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις επειδή κάποιο στέλεχος εξέφρασε ή είχε εκφράσει μια άλλη άποψη. Εκείνο που δεν μπορεί προφανώς να καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η Ν.Δ. δεν είναι μονολιθικό κόμμα. Υπάρχουν πολλές απόψεις αλλά μία γραμμή. Η εθνική”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL