Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ν.Σαντορινιός: Δε θα αφήσουμε κανέναν να αποδομήσει τις πολιτικές μας στη ναυτιλία (Video)

Eurokinissi

Στα ζητήματα του υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ιδιαίτερα σε αυτά της ακτοπλοΐας, της ναυτεργασίας, της ναυτικής εκπαίδευσης και φυσικά της Νησιωτικότητας, αναφέρθηκε ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, στο πλαίσιο της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, 

Παρατηρώντας ότι οι περισσότερες προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης περιέχουν έργα και δράσεις που είτε είχε υλοποιήσει, είτε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Νεκτάριος Σαντορινιός υπογράμμισε ότι κρυφή ατζέντα της νέας ηγεσία του ΥΝΑΝΠ είναι η ιδιωτικοποίηση της Ναυτικής Εκπαίδευσης.

«Η αλήθεια είναι ότι εμείς βάλαμε φρένο στην απαξίωση και την εγκατάλειψη της δημόσιας εκπαίδευσης που είχατε ξεκινήσει: δημιουργήσαμε νέες σχολές όπως η ΑΕΝ Καλύμνου, φτιάξαμε το ΚΕΣΕΝ Μακεδονίας που ξεκινά τον Σεπτέμβρη κι εσείς μας το ανακοινώσατε δικό σας έργο, ενισχύσαμε τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό με πόρους άνω των 70 εκ. € από το ΕΣΠΑ, το ΠΔΕ και δωρεές του ναυτιλιακού κόσμου, προκηρύξαμε νέες θέσεις προσωπικού όταν εσείς είχατε καταργήσει 180 θέσεις μέσα σε ένα βράδυ και εμπλουτίσαμε τα προγράμματα σπουδών μέσα από σημαντικές συνεργασίες με ξένα και ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Αναρωτιέμαι γιατί δεν είπατε κάτι συγκριμένο, πέραν αυτών που έχουμε υλοποιήσει εμείς; προφανώς γιατί έχετε πάρει απόφαση να δώσετε λάφυρο σε ιδιώτες και την Ναυτική Εκπαίδευση. Αυτή είναι η κρυφή σας ατζέντα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στα δε ζητήματα της ναυτικής εργασίας, ο αρμόδιος Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η απελθούσα Κυβέρνηση ήταν αυτή που άπλωσε δίκτυ προστασίας για τους ναυτεργάτες, ενώ ζήτησε διευκρινήσεις για το τι συνιστά σε επίπεδο πολιτικής βούλησης η φράση «βελτίωση της απασχολησιμότητας των ναυτικών».

«Θεσπίσαμε πλαίσιο για την προστασία των εργαζομένων στην ακτοπλοΐα, το οποίο προβλέπει ακόμη και απαγορεύσεις απόπλου σε περίπτωση οφειλών προς τους ναυτικούς, θεσπίσαμε πρόστιμο για την ανασφάλιστη ναυτική εργασία και για παραβίαση των ορίων ανάπαυσης των ναυτικών, ενώ με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας οι Έλληνες Ναυτικοί είδαν για δύο συνεχόμενα χρόνια αυξήσεις του 2% ετησίως και βελτίωση των οργανικών συνθέσεων των πλοίων. Εσάς ποιο πραγματικά είναι το σχέδιο σας για την προστασία της ναυτεργασίας; Σε τι συνεπάγεται αυτό το θολό “βελτίωση της απασχολησιμότητας των ναυτικών” που ακούσαμε;», σχολίασε.

Για την αξιοποίηση των 10 περιφερειακών λιμανιών, τόνισε η προηγούμενη ηγεσία του ΥΝΑΝΠ είχε ήδη ξεκινήσει μελέτες για την αξιολόγηση των λιμανιών, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ και αναρωτήθηκε «Ακούσαμε ότι θα γίνουν μελέτες βιωσιμότητας για τα 10 περιφερειακά λιμάνια, ποιο το νόημα αφού οι μελέτες είναι ήδη σε εξέλιξη ή μήπως ο Υπουργός εννοούσε ότι θα ζητήσει να αλλάξει το πρότυπο αξιοποίησης με το πλήρες ξεπούλημα των λιμανιών;».

Ακόμη, αναφερόμενος στην Νησιωτικότητα, ο Νεκτάριος Σαντορινιός δεικτικά αναρωτήθηκε γιατί σε ένα σχήμα 51 Υπουργών, Αναπληρωτών και Υφυπουργών δεν βρέθηκε ένας να αναλάβει τον κρίσιμο τομέα των νησιών, ενώ σημείωσε πως καινοτομία της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η παροχή χρηματοδοτήσεων 101 εκ € για την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής στα νησιά. Παράλληλα πρόσθεσε ότι η ΝΔ και η πολιτικές για την αυτονομία των νησιών είναι δυο ασύμβατες έννοιες, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνος που σταμάτησε το αναχρονιστικό καθεστώς της υδροφόρας και έδωσε στα νησιά υδατική αυτονομία.

Στο θέμα, δε, του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, ο Τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε, «Δεν έχετε καταλάβει τίποτα από την λογική και την στόχευση του μέτρου. Για αυτό και πια δεν προκαλεί απορία που τόσο η ΝΔ, όσο και η νέα Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής, από τη θέση της ως Περιφερειάρχης, το πολέμησαν λυσσαλέα. Το χαρακτηρίσατε επιδοματική πολιτική και υπονοήσατε ότι είναι εμπόδιο στην υγιή επιχειρηματικότητα, όμως αν ρωτήσετε τις νησιωτικές επιχειρήσεις θα δείτε ότι είναι σύμμαχός στην ανάπτυξη και στην καταπολέμηση του ανταγωνιστικού μειονεκτήματος για το οποίο εσείς τόσα χρόνια δεν νοιαστήκατε».

Τέλος ο Νεκτάριος Σαντορινιός σημείωσε πως τη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στα πεδία της Ναυτιλία και της Νησιωτικής πολιτικής, πορεύτηκε έχοντας δυο βασικούς άξονες: τη δίκαιη ανάπτυξη και την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Αποδείξαμε, είπε, πως πετύχαμε τους στόχους μας και τώρα από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν θα αφήσουμε κανέναν να αποδομήσει το δίχτυ ασφαλείας που στρώσαμε για τους ναυτικούς μας, δε θα αφήσουμε στο έλεος ανύπαρκτων πολιτικών τα νησιά μας και δε θα κλείσουμε τα μάτια στο ξεπούλημα των λιμανιών. Θα είμαστε εδώ, με επιχειρήματα και λόγο, ασκώντας την υποχρέωσή μας προς τον ελληνικό λαό.

Δείτε όλα τα σχόλια