Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Μετά τη χθεσινή ορκωμοσία των βουλετών, σήμερα η εκλογή προεδρείου - Με μεγάλη πλειοψηφία αναμένεται να εκλεγεί ο Κ. Τασούλας, καθώς μόνο το ΚΚΕ ψηφίζει λευκό / Διχοστασία κυβέρνησης - Τασούλα για το αν θα μιλήσουν οι υφυπουργοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά τη χθεσινή ορκωμοσία των βουλετών, σήμερα η εκλογή προεδρείου - Με μεγάλη πλειοψηφία αναμένεται να εκλεγεί ο Κ. Τασούλας, καθώς μόνο το ΚΚΕ ψηφίζει λευκό / Διχοστασία κυβέρνησης - Τασούλα για το αν θα μιλήσουν οι υφυπουργοί

Ημέρα χαράς ήταν χθες στη Βουλή, καθώς ορκίστηκαν οι τριακόσιοι που εξελέγησαν στις εκλογές και συναπαρτίζουν τη 18η κοινοβουλευτική περίοδο. Ωστόσο, ήδη διαπιστώθηκαν οι πρώτες ασυνεννοησίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Βουλή, οι οποίες κρύβουν και διαφορετικές πολιτικές προτεραιότητες.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Κωνσταντίνος Ζούλας ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα μιλήσουν και οι τεχνοκράτες υφυπουργοί, λέγοντας μάλιστα ότι θα δοθεί «έμφαση» σ' αυτούς. Όμως αργότερα ο νέος πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας είπε ότι δεν θα μιλήσουν στις προγραμματικές οι υφυπουργοί για να πάρουν τον λόγο οι βουλευτές!

Η τύχη του Χ. Αθανασίου

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα το πρωί θα εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία πρόεδρος της Βουλής ο Κ. Τασούλας, καθώς θα ψηφιστεί από 285 βουλευτές, που ανήκουν σε Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. Λευκό θα ψηφίσει μόνο το ΚΚΕ (15 βουλευτές).

Θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για τους αντιπροέδρους, όπου το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ψηφοφορία για τον γ' αντιπρόεδρο Χαράλαμπο Αθανασίου. Από τη Ν.Δ. θα εκλεγούν ακόμη ο Νικήτας Κακλαμάνης ως α' αντιπρόεδρος και ο Θανάσης Μπούρας ως β' αντιπρόεδρος. Από τον ΣΥΡΙΖΑ θα εκλεγεί ο Δημήτρης Βίτσας ως δ' αντιπρόεδρος, από το ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ως ε' αντιπρόεδρος, από το ΚΚΕ ο Γιάννης Λαπρούλης ως στ' αντιπρόεδρος και από την Ελληνική Λύση ο Απόστολος Αβδελάς ως ζ' αντιπρόεδρος. Για τη θέση του η' αντιπροέδρου υποψήφια θα είναι η Σοφία Σακοράφα, την οποία υπέδειξε το ΜέΡΑ25.

Ν.Δ.: Μόλις 25 γυναίκες στους 158...

Η νέα Βουλή έχει πολλούς νέους βουλευτές, κυρίως από τη Ν.Δ., που αύξησε και την κοινοβουλευτική της δύναμη. Σχεδόν το 40% των βουλευτών της Ν.Δ. εκλέγονται για πρώτη φορά στη Βουλή, καθώς πρωτοεκλέγονται οι 59 από τους 158 βουλευτές. Και βέβαια, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., όπως και στην κυβέρνηση της Ν.Δ., δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες. Μόλις 25 στους 158 είναι οι γυναίκες. Συνολικά στη Βουλή εκλέχθηκαν 62 γυναίκες.

Ο παλαιότερος βουλευτής είναι ο Γιάννης Τραγάκης της Ν.Δ., που πρωτοεξελέγη το 1974, αν και δεν έχει συνεχόμενη παρουσία στο Κοινοβούλιο λόγω μη εκλογής.

Πώς θα κάθονται τα κόμματα

Στο πρώτο αριστερό τεταρτημόριο ο ΣΥΡΙΖΑ

* "Γιώργο, έλα να καθίσεις μαζί μου" φώναξε η Φ. Γεννηματά και ο Γ. Παπανδρέου πήγε στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ, δίπλα στον Αλ. Τσίπρα * Μπροστά δεξιά η Ν.Δ., με την Ντόρα Μπακογιάννη στην πρώτη σειρά

Οι θέσεις των κομμάτων στην Ολομέλεια μοιράστηκαν με βάση την πολιτική τους θέση. Στα μπροστινά τεταρτημόρια η Ν.Δ. πήρε τα δύο δεξιά (στις πέντε θέσεις κάθισαν οι Ντόρα Μπακογιάννη, Θανάσης Μπούρας, Γιάννης Τραγάκης, Μαριέττα Γιαννάκου και ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης).

Ο ΣΥΡΙΖΑ (86 βουλευτές) από τα μπροστινά έδρανα πήρε το πρώτο αριστερό τεταρτημόριο (κάθισαν οι Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Βούτσης και ο πρώτος βουλευτής Επικρατείας Βασίλης Βασιλικός, που εισήλθε με το γνωστό καπελάκι του).

Το ΠΑΣΟΚ (22 βουλευτές) «κατέβηκε» από τα πίσω έδρανα και πήρε το μεσαίο από τα πέντε τεταρτημόρια (τις θέσεις κατέλαβαν η Φώφη Γεννημματά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιώργος Παπανδρέου). Μάλιστα, ο πρ. πρωθυπουργός κάθισε στη θέση του με πρόσκληση της Φ. Γεννηματά: «Γιώργο, έλα να καθίσεις μπροστά μαζί μου» του είπε. Και εκείνος πήγε και κάθισε σε έδρανο του ΠΑΣΟΚ, αλλά δίπλα στον Αλ. Τσίπρα!

Το ΚΚΕ (15 βουλευτές) πήρε τα αριστερότερα έδρανα, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Θανάση Παφίλη να κάθονται στις μπροστινές θέσεις. Τα νεοεισερχόμενα κόμματα κάθισαν στα πίσω έδρανα, με την Ελληνική Λύση (10 βουλευτές) προς τα δεξιά και το ΜέΡΑ25 (9 βουλευτές) προς τα αριστερά.

Συνάντηση Βούτση - Ιερώνυμου

Πριν την ορκωμοσία, ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υποδέχθηκε στο γραφείο του τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. «Η Βουλή θα είναι πάντοτε η κιβωτός της δημοκρατίας και της σχέσης με την κοινωνία» τόνισε ο Ν. Βούτσης και πρόσθεσε για τον αρχιεπίσκοπο: «Η παρουσία σας δεν ήταν απλά πάντα ευπρόσδεκτη, αλλά πάρα πολύ σημαντική».

Υποκλίσεις και χειροφιλήματα στους μητροπολίτες

Ο (γραβατοφορεμένος) βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος ξεκίνησε την τελετή της ορκωμοσίας. Η εικόνα ήταν η παραδοσιακή. Τα χρυσοποίκιλτα άμφια πλημμύρισαν την αίθουσα της Ολομέλειας. Σχεδόν το σύνολο των βουλευτών της Ν.Δ. (με εξαίρεση τη Φωτεινή Πιπιλή) και όλοι της Ελληνικής Λύσης σήκωσαν το χέρι για να ορκιστούν στο Ευαγγέλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρ. πρωθυπουργός και νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μητσοτάκη Πάνος Πικραμμένος υποκλίθηκε στους μητροπολίτες όταν αποχωρούσαν, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης φίλησε τα χέρια ορισμένων ιεραρχών.

Με πολιτικό όρκο

Η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε πολιτικό όρκο. Με πολιτικό όρκο ορκίστηκε και ο Αλ. Τσίπρας. Θρησκευτικό όρκο έδωσαν οι Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Θεοδώρα Τζάκρη, Θάνος Μωραΐτης και Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Ελάχιστοι ήταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έδωσαν πολιτικό όρκο (π.χ. Γιώργος Παπανδρέου, Γιώργος Καμίνης), καθώς η συντριπτική πλειονότητα (ανάμεσά τους και η Φ. Γεννηματά) επέλεξε θρησκευτικό όρκο. Από το ΚΚΕ η Λιάνα Κανέλλη ορκίστηκε στο Ευαγγέλιο.

Στο κοράνι ορκίστηκαν τρεις βουλευτές: ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ιλχάν Αχμέτ (Ροδόπη) και Μπουρχάν Μπαράν (Ξάνθη).

Χειραψίες, δηλώσεις και μια ετοιμόγεννη

Ο Κ. Μητσοτάκης μπήκε στην Ολομέλεια όχι από την υπουργική είσοδο, αλλά από την είσοδο των βουλευτών της Ν.Δ., τους οποίους πλησίασε και αντάλλαξε χειραψίες και χαμόγελα μαζί τους. «Καλή μας δύναμη» και «καλή δύναμη σε όλους μας» ήταν οι φράσεις που χρησιμοποιούσε και στους βουλευτές, και στις κάμερες, και γενικά σε όποιον τον πλησίαζε...

Πάντως, από τους βουλευτές της Ν.Δ. εκείνη που ξεχώρισε ήταν η Άννα Ευθυμίου από την Α' Θεσσαλονίκης. Κι αυτό διότι είναι 8 μηνών έγκυος! Η Ντ. Μπακογιάννη έπιασε νωρίς τη θέση στο πρώτο έδρανο, μίλησε με όλους τους βουλευτές της Ν.Δ., ενώ ζήτησε και βγήκε φωτογραφία με τη Λ. Κανέλλη του ΚΚΕ.

Στα «ορεινά» έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ κάθισαν παλαιότεροι βουλευτές, όπως οι Νίκος Παππάς, Γιάννης Δραγασάκης, Αλέξης Χαρίτσης και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Δύο έφτασαν με μηχανή

Δύο γυναίκες έφτασαν στη Βουλή με μηχανή. Η μία ήταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραλλία Χρηστίδου και η έτερη η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου. Ο τελευταίος βουλευτής που μπήκε στην Ολομέλεια ήταν αυτός που εξελέγη τελευταίος! Αναφερόμαστε στον Θανάση Παπαχριστόπουλο, που ανακηρύχθηκε βουλευτής το βράδυ της Τρίτης.

«Θα αντισταθούμε στις προσπάθειες νεοφιλελεύθερης πολιτικής που θα κάνει η Ν.Δ. και θα επανέλθουμε» δήλωσε στις κάμερες ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης.

Γ. Βαρουφάκης: Χρεοδουλοπαροικία

«Μπάσιμο» έκανε το ΜέΡΑ25 στη Βουλή. Ο Γιάνης Βαρουφάκης εισήλθε κρατώντας από το χέρι τη σύζυγό του Δανάη Στράτου, ενώ ακολουθούσαν οι βουλευτές του κόμματος και πολλά στελέχη, φίλοι, συγγενείς και υποψήφιοι βουλευτές. Ανάμεσα στους τελευταίους ήταν και ο Ψαραντώνης, που ήταν υποψήφιος στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος, αλλά και η ακτιβίστρια του κινήματος ΛΟΑΤΚΙ Πάολα Ρεβενιώτη. Ενδυματολογικά πάντως ο πιο «άνετος» από το ΜέΡΑ25 ήταν ο βουλευτής Κρίτων Αρσένης που δεν φόρεσε σακάκι. Ο Γ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για «πολύ σκληρή» κοινοβουλευτική περίοδο και σημείωσε ότι είναι «ένα νέο κεφάλαιο στη χρεοδουλοπαροικία της χώρας, εμείς είμαστε εδώ για να πούμε 'ναι' σε όλα αυτά που θεραπεύουν τη χώρα».

«Δουλειά, δουλειά, δουλειά. Όχι λόγια, μόνο πράξεις» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος προσερχόμενος στη Βουλή.

Ποιοι παρακολούθησαν

Στα έδρανα των αξιωματούχων στην Ολομέλεια βρέθηκε η πρώην πρωθυπουργός Κατερίνα Θάνου αλλά και όλοι οι πρώην πρόεδροι της Βουλής, Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη, Απόστολος Κακλαμάνης και Βύρων Πολύδωρας, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, δεκάδες πρέσβεις και διπλωμάτες, όπως και εκπρόσωποι ξένων θρησκειών και δογμάτων.

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ

Επιλογές Τασούλα

Ιστορικό αφιέρωμα στον Ευ. Αβέρωφ από το κανάλι της Βουλής...

Ίσως να είναι τυχαίο, αλλά πάντως χθες το Κανάλι της Βουλής, αμέσως μετά την τελετή της ορκωμοσίας, έπαιξε ένα ιστορικό αφιέρωμα για τον Ευάγγελο Αβέρωφ - Τοσίτσα! Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Τασούλας υπήρξε ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Αβέρωφ και σήμερα υπερασπίζεται την ιστορική του μνήμη.

Πάντως, παρελθόν θυμίζουν ορισμένες επιλογές του Κ. Τασούλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προτείνει για τη θέση του γενικού γραμματέα της Βουλής τον νυν διευθυντή της Κ.Ο. της Ν.Δ. και για τη θέση του ειδικού γραμματέα της Βουλής τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, που είναι παλιό υψηλόβαθμο στέλεχος της Βουλής και πολιτικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL