Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Εκτός φυλακής ο Αρ. Φλώρος της Energa!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκτός φυλακής ο Αρ. Φλώρος της Energa!

Άλλος ένας που εμπλέκεται σε έγκλημα του “λευκού κολάρου” βγαίνει από τη φυλακή από την ημέρα που ανέλαβε η Ν.Δ. την κυβέρνηση. Η Δικαιοσύνη με τις ευαίσθητες κεραίες της, αφού τη Δευτέρα αθώωσε ΠΑΣΟΚ και Τσουκάτο για το σκάνδαλο της Siemens, χθες άφησε και πάλι ελεύθερο τον επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρο, ο οποίος εκτίει ποινή για το σκάνδαλο της Energa.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκανε ομόφωνα δεκτό το αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα, με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης δυο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγυοδοσίας 50.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι νομικός σύμβουλος του Φλώρου ήταν ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος είναι ανιψιός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού. Επίσης στο παρελθόν νομικός σύμβουλος είχε διατελέσει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.

Το αίτημα και η αντίθεση του εισαγγελέα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπεράσπιση του κατηγορούμενου επικαλέστηκε τον νέο Ποινικό Κώδικα και το γεγονός ότι η επαπειλούμενη ποινή των ισοβίων για τους καταχραστές του Δημοσίου δεν ισχύει πλέον καθώς το ανώτατο όριο ποινής που επιβάλλεται για οικονομικά εγκλήματα είναι τα 15 έτη. Ειδικότερα, οι δικηγόροι του κατηγορουμένου Βασ. Χειρδάρης και Ηλ. Αναγνωστόπουλος είπαν ότι καταργήθηκε ο νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/50) που όριζε ισόβια κάθειρξη, ενώ σήμερα το ανώτατο όριο ποινής ανέρχεται στα 15 έτη. Σύμφωνα με την υπεράσπιση του Αρ. Φλώρου, στον εντολέα τους έχουν αναγνωριστεί δυο ελαφρυντικά και έτσι η πρωτόδικη ποινή των 21 ετών αναμένεται να είναι πολύ μικρότερη μετά την κρίση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.

Την αποφυλάκιση του Αρ. Φλώρου επεχείρησε να αποτρέψει ο εισαγγελέας Γ. Πρασσάς, όμως το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ότι πρέπει να βρεθεί εκτός φυλακής.

Οι καταδίκες

Ο Αρ. Φλώρος είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε ποινή 21 ετών για υπεξαίρεση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος του ΛΑΓΗΕ (δηλαδή του Ελληνικού Δημοσίου). Επίσης έχει καταδικαστεί και σε ποινή 13 ετών ως ηθικός αυτουργός για απόπειρα ανθρωποκτονίας εις βάρος του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα χρόνο ο Αρ. Φλώρος είχε βρεθεί και πάλι εκτός φυλακής Χαλκίδας για λόγους υγείας. Ωστόσο, παρέμεινε ελεύθερος μόνο για λίγες ημέρες καθώς τα έγγραφα για την αποφυλάκισή του θεωρήθηκαν ύποπτα και στη συνέχεια, μετά από σχετική έρευνα, αποδείχθηκαν, ότι ήταν πλαστά. Μάλιστα πραγματοποιήθηκε εισαγγελική έρευνα για παράνομες αποφυλακίσεις από την Εισαγγελία Διαφθοράς σχετικά με τις ιατρικές βεβαιώσεις, που διέγνωσαν στον Αρ. Φλώρο αναπηρία άνω του 67%, και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για 11 αδικήματα εναντίον 17 προσώπων, μεταξύ των οποίων και ο Αρ. Φλώρος.

Αλ. Κούγιας: Υπουργοί της Ν.Δ. επισκέπτονταν τον Φλώρο

Την αποκάλυψη ότι 36 δικηγόροι της “καλής κοινωνίας” και στελέχη της Ν.Δ. επισκέπτονταν τον Αρ. Φλώρο στη φυλακή έκανε ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, ο οποίος εκπροσωπεί τον προφυλακισμένο δικηγόρο Γιώργο Αντωνόπουλο. Σε ανακοίνωσή του ο Αλ. Κούγιας αναφέρει ότι στην υπόθεση “έχουν αναμιχθεί ως δικηγόροι υπέρ του Αριστείδη Φλώρου και της οικογενείας του 36 δικηγόροι (τόσοι τον επισκέφθηκαν και ασχολήθηκαν με την υπόθεσή του κατά τη διάρκεια της κρατήσεώς του στο Ψυχιατρείο του Κορυδαλλού, όταν υπεκρίνετο τον ψυχικώς πάσχοντα για να αποφυλακιστεί με τον νόμο Παρασκευόπουλου), μεταξύ των οποίων πρώην αντιπρόεδροι της Βουλής, πρώην γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, πρώην και νυν υπουργοί της Ν.Δ., πρώην υποψήφιοι πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών”.

“Έχει καταπατηθεί κάθε έννοια δικαίου”, υποστηρίζει ο Αλ. Κούγιας και εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι “κανείς έντιμος δικαστής, εισαγγελέας και δικηγόρος δεν μπορεί να είναι υπερήφανος γιατί συμμετέχει σε τέτοιου είδους διαδικασίες, όταν καταλύεται εντελώς το κράτος δικαίου”.

Ο πρ. υπουργός Δικαιοσύνης στην "Αυγή" - "Ο θεσμός της δυνατότητας αναστολής εκτέλεσης της ποινής ενόψει άσκησης μιας έφεσης είναι ένας δικονομικός κανόνας που ίσχυε ανέκαθεν" * "Το περιεχόμενο του νέου Ποινικού Κώδικα καταχρηστικά μπορούσε να επηρεάσει τη δίκη αναστολής εφόσον το δικαστήριο θα έκρινε πιθανή μια μελλοντική μείωση στο Εφετείο"

Ν. Παρασκευόπουλος: "Παραπλανά η Ν.Δ."

Απόπειρα παραπλάνησης της κοινής γνώμης καταλογίζει στη Ν.Δ. ο π. υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, επισημαίνοντας ότι τα μέλη της επιτροπής που ετοίμασε τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα είναι επιστήμονες και δεν έχουν κομματική ή πολιτική ιδιότητα. Μάλιστα, σε δήλωσή του στην “Αυγή”, ο Ν. Παρασκευόπουλος σημειώνει ότι μόνο “καταχρηστικά” θα μπορούσε ο νέος Ποινικός Κώδικας να επηρεάσει και να οδηγήσει σε αναστολή της ποινής.

Ολόκληρη η δήλωση Παρασκευόπουλου έχει ως εξής: “Ο θεσμός της δυνατότητας αναστολής εκτέλεσης της ποινής ενόψει άσκησης μιας έφεσης είναι ένας δικονομικός κανόνας που ίσχυε ανέκαθεν. Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη έκρινε πιθανή μια προσεχή μείωση της ποινής του κατηγορουμένου κ. Αρ. Φλώρου και γι’ αυτό ανέστειλε την ποινή του. Το περιεχόμενο του νέου Ποινικού Κώδικα καταχρηστικά μπορούσε να επηρεάσει τη δίκη αναστολής, εφόσον το δικαστήριο θα έκρινε πιθανή μια μελλοντική μείωση στο Εφετείο.

Η Ν.Δ. δεν μπορούσε να αναφερθεί εδώ σε φωτογραφική ρύθμιση, αφού οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα ισχύουν για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. Δεν μπορούσε επίσης να επικαλεστεί οποιονδήποτε ‘νόμο Παρασκευόπουλου’, αφού ο τελευταίος δεν είχε εφαρμογή. Έσπευσε λοιπόν να κατηγορήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επειδή το νέο ποινικό σύστημα προδιαγράφει γενικώς ελαφρότερες ποινές. Φυσικά, και εδώ η παραπλάνηση δεν έλειπε: αποσιωπήθηκε ότι τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του νέου Ποινικού Κώδικα δεν είχαν καμία πολιτική ή κομματική ταυτότητα, παρά μόνο επιστημονική”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL