Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Δ. Παπαδημούλης: Εκτιμώ ότι η νέα κυβέρνηση, θα εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών (Video))
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Παπαδημούλης: Εκτιμώ ότι η νέα κυβέρνηση, θα εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών (Video))

Η ισχυροποίηση και τα κονδύλια για την πολιτική συνοχής, ο κοινωνικός πυλώνας, καθώς και ο κατώτατος ευρωπαϊκός μισθός, είναι τα κύρια θέματα που έθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς και στη συζήτηση ημερήσιας διάταξης με θέμα «Επισκόπηση της Ρουμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου».

«Εκτιμώ ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, σε αντίθεση με όσα έλεγε προεκλογικά, θα εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών», σχολίασε ο ίδιος στην ομιλία του.

Παρουσία του Αρμόδιου Επίτροπου για θέματα Ενέργειας  Μάρος Σέφκοβιτς, και απευθυνόμενος στη Πρωθυπουργό της Ρουμανίας Βιόριτσα Νταντσίλα που εκπροσώπησε το Συμβούλιο, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:

https://www.youtube.com/embed/7oM9EHyhSwI

«Ευχαριστώ κα Πρόεδρε.

Κα Νταντσίλα, αλλά και κεΣέφκοβιτς, συζητάμε τον απολογισμό της Ρουμανικής Προεδρίας, περίπου δυο ώρες πριν το ευρωκοινοβούλιο ψηφίσει για τη νέα προτεινόμενη Πρόεδρο της Κομισιόν.

Η Προεδρία σας διεξήχθη σε ένα δύσκολο εξάμηνο, με Ευρωεκλογές, με το Brexitνα κινείται από τη μια αβεβαιότητα στην άλλη, και με οξυμένα τα κοινωνικά και οικονομικάπροβλήματα. Έχετε στο ενεργητικό σας ότι καταφέρατε να κλείσετε αρκετούς φακέλους που εκκρεμούσαν. Και αυτό καταγράφεται στα θετικά της Ρουμανικής Προεδρίας.

Αλλά τα μεγάλα θέματα που μας απασχολούν, ως ΕΕ και ως Ευρωκοινοβούλιο - και που απασχολούν και τους πολίτες των κρατών μελών, έμειναν σε εκκρεμότητα. Δεν προχώρησαν.

Δεν προχώρησε προς τα μπρος η απαίτηση των πολιτών για έναν πιο ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό που να στηρίξει και να μην αποδυναμώσει τις πολιτικές συνοχής - γιατί οι κοινωνικές και οι περιφερειακές ανισότητες αυξάνονται.

Δεν προχώρησε ο κοινωνικός πυλώνας, ο οποίος, κεΣέφκοβιτς, παραμένει μια ετικέτα μετά το Γκέτεμποργκ, χωρίς δεσμευτικές πολιτικές που να τον κάνουν πράξη.
Δεν έγιναν βήματα για να αρχίσει να συζητείται και επιτέλους να αρχίσει να εφαρμόζεται ένας κατώτατος ευρωπαϊκός μισθός, παντού μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πριν λίγες ώρες, τον υποσχέθηκε και πάλι, η κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αλλά και πριν πέντε χρόνια, το είχα ακούσει από τον κ. Γιούνκερ. Και ακόμη είμαστε στο σημείο μηδέν.

Επειδή δεν θέλω να είμαι άδικος, θέλω να πω ότι έγιναν επίσης και θετικά βήματα επί Ρουμανικής Προεδρίας.
Όπως η προετοιμασία από το Συμβούλιο των κυρώσεων εναντίον της επιθετικότητας της Τουρκικής ηγεσίας που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Και είμαι βέβαιος ότι και η Φινλανδική Προεδρία θα συνεχίσει σε αυτό το δρόμο, γιατί οφείλουμε να στηρίζουμε τις Ευρωπαϊκές αξίες, όταν απειλούνται από επιθετικές συμπεριφορές γειτόνων της ΕΕ.

Όπως επίσης, θεωρώ θετικό το ότι προσπαθήσατε στο χώρο της ΝΑ Ευρώπης, να συνεχίσετε το θετικό παράδειγμα που άνοιξε η Συμφωνία των Πρεσπών, μεταξύ της πατρίδας μου, της Ελλάδας, και της Βόρειας Μακεδονίας. Και εκτιμώ ότι και η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, σε αντίθεση με όσα έλεγε προεκλογικά, θα συνεχίσει να σέβεται και να εφαρμόζει αυτή τη συμφωνία.

Και τελειώνω, κα Νταντσίλα, με μια έκκληση προς το πρόσωπό σας, εξ ονόματος όχι μόνο της πολιτικής μου ομάδας αλλά και πολλώνΜηΚυβερνητικώνΟργανώσεων - και ξέρω ότι και η Κομισιόν συμμερίζεται αυτή την έκκληση: Σας ζητώ να σταματήσετε τώρα, τη βάρβαρη μεταφορά, με άθλιες συνθήκες, 70 χιλιάδων προβάτων από τη Ρουμανία στον Περσικό Κόλπο, διότι αυτό παραβιάζει κάθε έννοια πολιτισμού, ο οποίος οφείλει να σέβεται και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των ζώων.

Σας ευχαριστώ».

Ο Επίτροπος για θέματα Ενέργειας  ΜάροςΣέφκοβιτς, απάντησε, μεταξύ άλλων, στον Δημήτρη Παπαδημούλη, ως εξής:

«Συμφωνώ ότι είναι απαραίτητο να σημειώσουμε μεγαλύτερη πρόοδο στον κοινωνικό πυλώνα και είμαι σίγουρος ότι η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν της το θέμα του κατώτατου μισθού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κλείνοντας τη Συζήτηση Επισκόπησης της Ρουμανικής Προεδρίας, η Πρωθυπουργός της Ρουμανίας ΒιόριτσαΝταντσίλα, απάντησε αναφορικά με το ζήτημα της Πολιτικής Συνοχής που έθεσε ο Δημ. Παπαδημούλης:

«Είμαι πεπεισμένη ότι το νέο ΕΚ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, θα εξασφαλίσουν αποτέλεσματα όσον αφορά την οικονομική προοπτική και τις προβλέψεις, αλλά και σε αυτό το κεφάλαιο εμείς, ως Ρουμανική Προεδρία, κάναμε σημαντικά βήματα όσον αφορά την πολιτική της Συνοχής, αλλά και στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Τα έργα μπορούν να συνεχιστούν, όμως, για να έχει ένα έργο την αποτελεσματικότητα που όλοι θέλουμε, θα πρέπει να έχει και την χρηματοδοτική προοπτική. Επιλέξαμε τη Συνοχή επειδή πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε και συνοχή και ενότητα στην ΕΕ. Μόνο αν καταδείξουμε ότι υπάρχει συνοχή μπορούμε να κάνουμε σημαντικά βήματα μπροστά. Το κεφάλαιο της συνοχής είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο κατά τη διάρκεια μιας Προεδρίας. Θα πρέπει να οδηγεί και να καθοδηγεί τις δράσεις των θεσμών της ΕΕ μελλοντικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL