Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Ο Αβραμόπουλος "αδειάζει" την τρομολαγνεία του Μαξίμου στο προσφυγικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αβραμόπουλος "αδειάζει" την τρομολαγνεία του Μαξίμου στο προσφυγικό

Εμφατικό “άδειασμα” στο Μέγαρο Μαξίμου επεφύλαξε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά την ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για την διαχείριση των προσφυγικών - κυβερνητικών ροών. Ο επίτροπος Μετανάστευσης σημείωσε ότι «τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται ροές», ωστόσο εκτίμησε ότι“η κατάσταση στο αποκαλούμενο 'ανατολικό μεταναστευτικό μέτωπο' είναι υπό απόλυτο έλεγχο», σε αντιδιαστολή με τον ισχυρισμό κυβερνητικών πηγών ότι “η Ελλάδα παραμένει σε κατάσταση 'έκτακτης ανάγκης' στο μεταναστευτικό”.

Στην ατζέντα της ασφάλειας το προσφυγικό

“Τίθεται θέμα ασφάλειας στις προσφυγικές ροές, που προέρχονται κυρίως από τα τουρκικά παράλια και εδάφη”, υποστήριξαν κύκλοι του Μαξίμου ώστε να δικαιολογήσουν την απόφαση για τη μεταφορά του χαρτοφυλακίου της μεταναστευτικής πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στο ίδιο μοτίβο σημείωναν ότι θα υπάρξουν “αλλαγές εκ βάθρων στη μεταναστευτική πολιτική έναντι της κυβέρνησης Τσίπρα”.

Η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε εν όψει της άτυπης Συνόδου στο Ελσίνκι με την συμμετοχή του Δημήτρη Αβραμόπουλου, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του αναπληρωτή υπουργού, αρμόδιου για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιώργου Κουμουτσάκου, καθώς και του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη.

Έξι προτεραιότητες

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, “ιεραρχήθηκαν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, πάντα σε στενή συνεργασία και με την τεχνική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς το αμέσως επόμενο διάστημα να επικεντρώσουν τις ενέργειές τους:

* Στην άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.

* Στην ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων, με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέτει την ευρωπαϊκή δύναμη υπό ελληνική διοίκηση με ξεκάθαρους επιχειρησιακούς κανόνες δράσης. Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται η καλύτερη αξιοποίηση των δυνάμεων του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), η εντατικοποίηση των περιπολιών του Λιμενικού Σώματος, με παράλληλη αναβάθμιση του υλικοτεχνικού του εξοπλισμού, και η πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με απόλυτη διαφάνεια.

* Στην αναμόρφωση -μέχρι το τέλος του 2019- του θεσμικού πλαισίου της χορήγησης ασύλου, με στόχο τη σύντομη, δίκαιη και αποτελεσματική απονομή του.

* Στην πιστή εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών.

* Στην ολοκλήρωση των εργασιών για το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο, ώστε να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

* Στην ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών για την πολιτική ασφάλειας της χώρας”.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στη διαχείριση του μεταναστευτικού”, ενός ζητήματος που -όπως ο ίδιος εκτίμησε- «ήρθε για να μείνει πολλά χρόνια». Εκτίμησε δε ότι “οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την καλύτερη διαχείριση των κοινών μας συνόρων και με την αμέριστη επιχειρησιακή, πολιτική και οικονομική στήριξη της χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διασφαλίζουν ότι η διαχείριση στο μέλλον θα είναι ακόμη πιο αποτελεσματική». Ο Δ. Αβραμόπουλος συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας είναι εδώ» χωρίς να σχολιάσει τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της μεταναστευτικής πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ετεροχρονισμένα αίτημα για αλληλεγγύη

“Περισσότερη, ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη αλληλεγγύη” από την Ε.Ε. ζήτησε ετεροχρονισμένα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος. Υπενθυμίζεται ότι από τη θέση της αντιπολίτευσης η Ν.Δ. εγκαλούσε επανειλημμένως “τις ιδεοληψίες και την ανικανότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ”.

«Το ζήτημα αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό, είναι μια πρόκληση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη” εκτίμησε ο κ. Κουμουτσάκος λέγοντας ότι “εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Ήδη έχω επεξεργαστεί και θα καταθέσω ένα βασικό σχέδιο στρατηγικής που θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα».

Μ. Χρυσοχοΐδης από Μόρια: Με πληρότητα η διαχείριση του προσφυγικού

Διαχωριστική γραμμή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από τις "γαλάζιες" αντιπολιτευτικές κορώνες

Την πολυπλοκότητα του ανθρωπιστικού ζητήματος διαπίστωσε το Σάββατο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την επίσκεψή του στη Μόρια, εξαναγκαζόμενος να λάβει σαφείς αποστάσεις από τις αντιπολιτευτικές κορώνες της Ν.Δ. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι φεύγει «με την εντύπωση, τη θετική, που αποκόμισα από την πληρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται οι υπηρεσίες της χώρας το προσφυγικό πρόβλημα εδώ στο νησί».

Σημειώνεται ότι πηγές της Ν.Δ., με αφορμή την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόρια (13.3.19), ισχυρίζονταν ότι “στην περιοχή γύρω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων οι συνθήκες που επικρατούν εξακολουθούν να είναι απάνθρωπες και ντροπιαστικές για μια ευρωπαϊκή χώρα”. Επιπλέον, για «χώρο ακατάλληλο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, έγραφε σε επίκαιρη ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Συνάντηση Μητσοτάκη - Σαμαρά

Με τον Αντώνη Σαμαρά συναντήθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή ο πρωθυπουργός. στο γραφείο του πρώτου στη Βουλή. Σύμφωνα με "γαλάζιες" πηγές, η συνάντηση έγινε “σε καλό κλίμα και συζητήθηκαν όλα τα θέματα της επικαιρότητας και οι προοπτικές της χώρας υπό το φως της νίκης της παράταξης στις πρόσφατες εκλογές”. Ο Κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Αντ. Σαμαρά “για την ολόθερμη στήριξή του σε όλη την περίοδο που προηγήθηκε των εκλογών”. Ο πρώην πρωθυπουργός -σύμφωνα με πληροφορίες- είχε απαντήσει θετικά σε πρόταση της "γαλάζιας" ηγεσίας να “μετακομίσει” στις Βρυξέλλες. Ωστόσο η πατριδοκάπηλη στάση του Αντώνη Σαμαρά στο “Μακεδονικό” δεν πέρασε απαρατήρητη από την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία. Σε αυτό το φόντο, ο Μαργαρίτης Σχοινάς παραμένει ο επικρατέστερος για τη θέση του νέου επιτρόπου. Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL