Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Ν. Παππάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει κάθε μέτρο που είναι δίκαιο και ανακουφίζει την κοινωνία και όχι τους ισχυρούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Παππάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει κάθε μέτρο που είναι δίκαιο και ανακουφίζει την κοινωνία και όχι τους ισχυρούς

Την ανάγκη αναζήτησης τρόπων συντονισμού από τις ίδιες τις προοδευτικές δυνάμεις «εντός και εκτός Βουλής» ως αντίβαρο στο πρόγραμμα της ΝΔ, «το οποίο θα οδηγήσει σύντομα σε κοινωνική και οικονομική αντιμεταρρύθμιση» τονίζει ο βουλευτής του Νότιου Τομέα Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.

Μιλώντας για τον μετασχηματισμό του κόμματος, ο πρώην υπουργός ΨΗΠΤΕ αναφέρει ότι ο διάλογος πρέπει να γίνει με «καθαρές κουβέντες» και όποιος δεν συμφωνεί «οφείλει να το πει δημόσια» ενώ χαρακτηρίζει ως ιστορική ευθύνη την αντιστοίχιση της οργανωμένης βάσης στην πολιτική ακτινοβολία του κόμματος.

Ο Νίκος Παππάς δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει «κάθε μέτρο που είναι δίκαιο και ανακουφίζει πραγματικά την κοινωνία και όχι τους ισχυρούς», καλεί ωστόσο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «να γίνει πιο σαφής ως προς το σχέδιό του» λέγοντας ότι «νομοσχέδια που θα λειτουργούν ως καθρεφτάκια για ιθαγενείς δεν θα γίνονται αποδεκτά».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του βουλευτή του Νότιου Τομέα Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά

Ερ. Πώς αποτιμάτε το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου;

Απ. Η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση, έχοντας συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο θα οδηγήσει σύντομα σε κοινωνική και οικονομική αντιμεταρρύθμιση. Πρόκειται για ένα μοντέλο που δοκιμάστηκε επί Σαμαρά, απέτυχε και τώρα επανέρχεται. Γύρω του θα στηθεί ένα επικοινωνιακό περιτύλιγμα «νόμου και τάξης», που θα κάνει τους εργαζόμενους, τους φτωχούς και τη μεσαία τάξη να κοιτούν φοβισμένοι το διπλανό τους ή μια αόρατη απειλή για να προχωρά χωρίς αντιδράσεις η λεηλασία στην τσέπη τους.

Το 31,5% που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ μάς εδραιώνει όχι μόνο ως δυναμική αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και ως κορμό της προοδευτικής παράταξης. Ως καταλύτη για το συντονισμό των προοδευτικών δυνάμεων, εντός και εκτός Βουλής.

Οι ίδιες οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να αναζητήσουν τρόπους συντονισμού.

Οι πολίτες κατέρριψαν στην κάλπη το σχέδιο συγκεκριμένων επιχειρηματικών, μιντιακών και πολιτικών κέντρων για «στρατηγική ήττα» της Αριστεράς και του Τσίπρα.

Πορευόμαστε στην επόμενη μέρα με όπλα μας το συμπαγές μας σχέδιο για την επίλυση βασικών ζητημάτων που απασχολούν την κοινωνία, τη στρατηγική μας για τη δημοσιονομική πολιτική και την ανάπτυξη, όπως και το κυβερνητικό μας έργο, το οποίο άφησε σοβαρές παρακαταθήκες, με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, την εφαρμογή δύο κυμάτων θετικών μέτρων σε λίγους μήνες, την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών έργων, την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων, την επίλυση του Μακεδονικού, κ.ά.

Ερ. Μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, πώς πιστεύετε ότι θα μετασχηματιστεί το κόμμα σε μία μεγάλη προοδευτική παράταξη;

Απ. Ο διάλογος έχει ξεκινήσει και πρέπει να έχουμε καθαρές κουβέντες. Όποιος δεν συμφωνεί με το μετασχηματισμό οφείλει να το πει δημόσια. Και είναι αφελής όποιος νομίζει ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τα «ναι μεν, αλλά». Ή όποιος θεωρεί πως είμαστε αρκετοί όσοι είμαστε και πρέπει να κρατάμε τις πόρτες κλειστές.

Μετασχηματισμός για τον ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει ανταπόκριση στην ιστορική ευθύνη να αντιστοιχίσουμε την οργανωμένη μας βάση στην πολιτική μας ακτινοβολία. Κάτι που δεν καταφέραμε τα τελευταία χρόνια για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων οργανωτικών λόγων και κυβερνητικών υποχρεώσεων. Πριν φτάσουμε στο Συνέδριο, ανοίγουμε τις πόρτες μας, συναντούμε την πλατιά μάζα των πολιτών που μας στήριξαν στις τέσσερις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, δημιουργούμε το λαϊκό μαζικό κόμμα της Αριστεράς, το μαζικότερο του προοδευτικού φάσματος στη χώρα, το κόμμα που θα εγγυηθεί στο μέλλον μια αριστερή προοδευτική μακροχρόνια διακυβέρνηση.

Πώς θα επιτευχθεί ο στόχος; Θα χρησιμοποιήσουμε τη συσσωρευμένη μας πείρα -και από τα 13 περιφερειακά συνέδρια-, το προγραμματικό μας οπλοστάσιο και τις δυνατότητες που έχουν όλα τα στελέχη και πρωτίστως ο Αλέξης Τσίπρας. Σε όλη την Ελλάδα, λοιπόν, θα συναντήσουμε και θα συζητήσουμε με τον προοδευτικό κόσμο της αυτοδιοίκησης, των συνδικάτων, της οργανωμένης επιχειρηματικότητας, της νεολαίας, της κοινωνίας των πολιτών.

Ερ. Πώς βλέπετε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και τα πρώτα δείγματα γραφής της;

Απ. Στη νέα κυβέρνηση βλέπουμε υπερσυγκέντρωση ευαίσθητων τομέων, όπως της ενημέρωσης και της ΕΥΠ, υπό τον πρωθυπουργό, υφυπουργούς που καλούνται να ελέγξουν συμφέροντα τα οποία ως χθες υπηρετούσαν και τη δημιουργία κλίματος για την ολική παράδοση κρίσιμων επιχειρήσεων, όπως η ΔΕΗ, στους ιδιώτες. Βλέπουμε, επίσης, το ξήλωμα διατάξεων που ευνοούν αδύναμους συμπολίτες μας και την πίστη στελεχών της κυβέρνησης σε μεταρρυθμίσεις που έρχονται από το 2014 και ευνοούν την τεμπέλικη επιχειρηματικότητα, η οποία προσδοκά κέρδος από τη συμπίεση του εργατικού κόστους και όχι από την καινοτομία ή την πρωτοτυπία του προϊόντος.

Είδαμε, επίσης, το πάθος για καταστολή οποιουδήποτε διεκδικεί μια καλύτερη ζωή στην πόλη, αλλά και την αντίληψη ότι η δημόσια τάξη υπερτερεί του σωφρονισμού των κρατουμένων και της ομαλής επανένταξής τους στην κοινωνία.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να δείξει μέσα σε μια βδομάδα τι περιμένει τον λαό τα επόμενα χρόνια.

Ερ. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως σύντομα θα φέρει νομοσχέδιο με στοχευμένα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης. Το δικό σας πρόγραμμα περιείχε αντίστοιχες παρεμβάσεις. Θα στηρίξετε την πρόταση της κυβέρνησης;

Απ. Θα στηρίζουμε κάθε μέτρο που είναι δίκαιο και ανακουφίζει πραγματικά την κοινωνία και όχι τους ισχυρούς.

Το δικό μας σχέδιο ήταν κοστολογημένο και άμεσα υλοποιήσιμο. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ στην εστίαση, τα τρόφιμα και την ενέργεια, οι αλλεπάλληλες μειώσεις του φορολογικού συντελεστή προς εταιρείες και της προκαταβολής φόρου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι χιλιάδες προσλήψεις στην υγεία και την Παιδεία, η διατήρηση της 13ης σύνταξης, οι νέες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ δεν απαιτούσαν «προαπαιτούμενα» για να υλοποιηθούν από τον Αλέξη Τσίπρα.

Αντιθέτως, η ΝΔ θα προχωρήσει στην υλοποίηση των όποιων μέτρων μόνο αφού εκκινήσει ένα αιματηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, κάτι για το οποίο μας προϊδέασε τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά. Ο κ. Μητσοτάκης έχει συνδέσει τη δυνατότητα των φοροελαφρύνσεων με μια ανάπτυξη της τάξης του 4%, στόχος που κατά την Κομισιόν δεν είναι εφικτός για τα επόμενα δύο έτη, καθώς και με τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, που αφενός οι θεσμοί δεν του δίνουν, αφετέρου ο ίδιος δεν πραγματοποιεί με την αξιοποίηση μέρους του αποθέματος, όπως έκανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να γίνει πιο σαφής ως προς το σχέδιό του. Νομοσχέδια που θα λειτουργούν ως καθρεφτάκια για ιθαγενείς δεν θα γίνονται αποδεκτά.

Ερ. Ποιο είναι το αποτύπωμα που άφησε το υπουργείο που υπηρετήσατε;

Απ. Αυτό που παραλάβαμε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ήταν «παγωμένα» -από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- κονδύλια για ψηφιακά έργα ύψους 1,2 δισ. ευρώ και δίκτυα κολλημένα στην εποχή του χαλκού. Αυτό που παραδίδουμε είναι ψηφιακά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ και δρομολογημένες επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, για ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών σε όλη τη χώρα, ύψους 4 δισ. ευρώ.

Έχει σημασία να αναφερθούμε στο «ξεχασμένο» ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ που μπήκε στην τελική ευθεία υλοποίησης με την υπογραφή των εκτελεστικών συμβάσεων για να αναβαθμιστούν οι τηλεπικοινωνίες του Δημοσίου και να εξοικονομήσουμε 150 εκατ. ευρώ ετησίως. Να δούμε νέα έργα, όπως το Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων που συμβασιοποιήθηκε και θα διασυνδέει 21.000 φορείς του Δημοσίου, θα παρέχει 150.000 απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές στους υπαλλήλους και θα εξοικονομεί 400 εκατ. ευρώ ετησίως. Να δούμε την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη για την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων από το Δημόσιο, το «e-ΓΕΜΗ» για τις επιχειρήσεις και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Γεωργικού Τομέα, ώστε να επιτυγχάνεται για τους αγρότες μας μείωση κόστους ως 45% και αύξηση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους. Ιδρύσαμε τον ΕΛΔΟ, «κλειδώσαμε» τα δικαιώματά μας στο δορυφορικό φάσμα μέχρι το 2041, υπογράψαμε συμφωνίες με διεθνείς οργανισμούς, με σημαντικότερη αυτή με τη NASA για την αποστολή του πρώτου ελληνικού ρομποτικού οχήματος στη Σελήνη.

Στις εμβληματικότερες παρεμβάσεις μας είναι η επαναλειτουργία της ΕΡΤ και η χορήγηση νόμιμων αδειών στους τηλεοπτικούς σταθμούς, μετά από 30 χρόνια ανομίας, που θα φέρει στο δημόσιο ταμείο 500 εκατ. ευρώ εντός δεκαετίας (από το τίμημα για τις άδειες, τέλη χρήσης συχνοτήτων, φόρο διαφήμισης) και διασφαλίζει 2.400 θέσεις εργασίας. Όπως και τα σπουδαία βήματα στον οπτικοακουστικό τομέα για την προσέλκυση μεγάλων παραγωγών (43 ως σήμερα), την επένδυση σε έναν δυναμικό κλάδο και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (12.000 ως τώρα).

Φέραμε το Αύριο, Σήμερα για Όλους. Ας ελπίσουμε ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα μας επιστρέψει στις πρακτικές του δικού της παρελθόντος, όταν τα έργα δίνονταν σε ημέτερους και παραδίδονταν χωρίς να λειτουργήσουν ποτέ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL